Annons

Sveriges största datacenter – hela listan

Tom Furlong, vice chef för Facebooks infrastruktur, i samband med invigningen av serverhallen i Luleå 2013.
Tom Furlong, vice chef för Facebooks infrastruktur, i samband med invigningen av serverhallen i Luleå 2013. Foto: Susanne Lindholm / TT
Antalet mega-datacenter i Sverige har exploderat de senaste åren och fler är på väg. Här är de största bolagen som har eller planerar datacenter i Sverige. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Utvecklingen inom datacenter är att de blir färre men större enheter. Från att enskilda företag pysslat om sin egen serverpark flyttar allt fler sin data till molntjänster eller serverhallar där någon annan står för underhåll. Den utvecklingen sker parallellt med att vi producerar mer och mer data vilket leder till en enorm efterfrågan på lagringsutrymme i stor skala. 

2016 fanns det fem mega-datacenter, med en elförbrukning över 10 megawatt, i Sverige enligt en rapport från konsultbolaget BCG. Sedan dess har Amazon Web Services byggt och öppnat tre nya datahallar samtidigt som Facebook bygger ut sin datahall i Luleå. Dessutom står it-giganterna Microsoft och Google i startgroparna för att bygga nya datacenter i Sverige. Här är de största datahallarna i Sverige i dag och de som snart kan vara med på topplistan.

Läs mer: Stora skattelättnader för techjättarna – här är notan för datahallsoffensiven 

Facebook

Var: Luleå.

Om: Sedan 2013 driver Facebook sitt datacenter utanför Luleå. Anläggningen har successivt byggts ut och planen är att bolaget ska dubbla ytan till 100 000 kvm fram till 2021. Det skulle göra centret till ett av världens största. I dag drar datacentret 120 megawatt i el. Till skillnad från de flesta andra stora datacenter i Sverige hanterar Facebooks datacenter bara bolagets egen data och hyr inte ut plats eller kapacitet till andra aktörer. 

Läs mer: Facebook bygger ut kraftigt i Luleå 

Amazon Web Services

Var: Katrineholm, Eskilstuna och Västerås.

Om:  Amazons tre datacenter öppnade i december 2018 och innebär att Mälardalen är en av Amazon Web Services regioner. Bolaget har nyligen köpt ytterligare mark i anslutning till datahallarna i Katrineholm och Eskilstuna.  

Läs mer: Amazon köper mer mark i Sverige 

Digiplex

Var: Upplands Väsby.

Om: Sedan 2015 driver Digiplex ett datacenter i Upplands Väsby utanför Stockholm. Datacentret dra 30 megawatt och här huserar till exempel Stockholmsbörsens ägare Nasdaqs servrar. Bolaget är grundat av två amerikaner och uppges vara ute till försäljning. 

Interxion

Var: Kista.

Om: Interxion har 5 datacenter i Kista strax norr om Stockholm. Under 2019 ska det femte byggas ut med ytterligare 800 kvm, totalt har bolagets datahallar i Kista en yta på över 6000 kvm.

Hydro 66

Var: Boden

Om: Det brittiska bolaget Hydro 66 driver ett datacenter i Boden med en storlek på 3000 kvm. Bolaget har byggt ut kraftigt under 2017 och 2018. Energianvändningen ligger på 19,6 megawatt. 

Equinix

Var: Bromma, Spånga och Sköndal.

Om: Amerikanska Equinix köpte 2016 upp tre datacenter runt om i Stockholm från Telecity. Bolaget har tidigare kommunicerat att de planerar att utöka kapaciteten och bygga nya datacenter nära de tre befintliga.   

Google

Var: Horndal, Avesta.

Om: Hösten 2017 blev det känt att Google köpt mark i Horndal strax utanför Avesta. Det handlar om 109 hektar skogsmark där det går stora kraftledningar igenom. Under våren påbörjades avverkningen av skog, och Google har tillsammans med kommunen upphandlat vägentreprenad för att anlägga väg till området. Ingen tidsplan finns kring när ett datacenter kan öppna är känd ännu. 

Läs mer: Skattejackpott för svenska datacenter 

Microsoft

Var: Gävle och Sandviken.

Om: I december 2018 blev det känt att Microsoft köpt mark i Gävle och Sandviken. Totalt handlar det om 130 hektar. Microsoft vill inte uppge vad marken ska användas till, men markköpen är strategiskt placerade så att elförsörjningen från vattenkraft når dit, vilket i princip bara kan tolkas som att bolaget planerar att bygga datacenter. 

Läs mer: Microsoft köper mark för datacenter i Sverige 

Bahnhof

Var: Södermalm.

Om: Bahnhofs serverhall Pionen i Stockholm har gjort sig känd både för dess häftiga interiör, byggd i en gammal bunker. Totalt har Bahnohof tre serverhallar i Stockholm i dag. Bahnhof har via det delägda bolaget Elementica planer på att bygga ett nytt datacenter i Hjorthagen i Stockholm. Datacentret är tänkt att ha en kapacitet på 21 megawatt vilket gör det nästan lika stort som Digiplex i Upplands Väsby. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer