Annons

Svinndödaren tar in 350 miljoner – SEB investerar

Matsmarts vd Karl Andersson. Till höger plockar anställda varor.
Matsmarts vd Karl Andersson. Till höger plockar anställda varor. Foto: Jack Mikrut (Di).
Ikea-delägda Matsmart vill ta kommersiella krafter till hjälp för att minska det globala matsvinnet. Nu tar e-handlaren in 350 miljoner kronor från bland annat SEB Private Equity och nystartade Gullspång Refood. ”Tyskarna har fått en snabbutbildning i att handla mat på nätet”, säger Matsmarts vd Karl Andersson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det hållbara skiftet i livsmedelsbranschen går allt snabbare. En av de starkast lysande stjärnorna bland de hållbara matbolagen är Matsmart, som säljer överblivna varor på nätet istället för att låta dem svinnas bort, något som enligt FN händer med en tredjedel av all mat som produceras globalt.

Nu tar Matsmart in sin största investering någonsin, 350 miljoner kronor, från bland annat SEB Private Equity och nystartade investeringsbolaget Gullspång Refood. 

Bland bolagets tidigare investerare finns både Ikea och den tyska investeringsfonden Leadx Capital Partners, som drivs av Metro AG, en av världens största grossist- och butikskedjor. 

”Den här investeringen tar vi in för att kunna växla upp på de marknader där vi är aktiva i dag. Vi fortsätter att skala vår verksamhet på den nordiska marknaden samtidigt som vi arbetar för att etablera oss som på kontinenten. Förra året lanserade vi i Tyskland, och där ser vi möjligheten att växa ännu snabbare”, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Precis som på de nordiska marknaderna har Matsmart i Tyskland, där man går under varumärket Motato, ett centralt lager, utanför Berlin, som försörjer hela marknaden. Man använder det traditionella postsystemet för sina leveranser.

”Vår tyska lansering har varit vår snabbaste hittills då vi redan har upparbetade relationer med flera av de största europeiska livsmedelsproducenterna, som Unilever och Nestlé”, säger Karl Andersson.

Pandemin har enligt honom gett en skjuts för nya mattjänster i Tyskland.

”Man har definitivt fått en snabbutbildning i att handla mat på nätet det senaste året. Tyskarna har också ett bredare sortiment av torrvaror jämfört med många andra länder i form av till exempel knödel och potatisprodukter, vilket gjort att vi kunnat lansera med ett starkt sortiment redan från första dagen”, säger Karl Andersson.

Så kallade impact-investeringar i bolag som löser hållbarhetsproblem nådde rekordnivåer i Europa och Nordamerika i fjol, enligt en ny rapport från investeringsbolaget GP Bullhound. 

Familjeägda Gullspång Invest är en av de svenska impactinvesterarna, med ägarandelar i bland annat veganbolaget Oatly. I samband med investeringen i Matsmart startar man dotterbolaget Gullspång Re:Food. Medgrundare och ny partner är Peter Odemark, en långvägare inom livsmedelssektorn med bakgrund som vd, och ordförande i bland annat Danone, Innocent och Findus.

”Vi letar innovativa lösningar för det globala matsystemet. Dagens mat produceras på ett extremt kostnadseffektivt sätt, men med bieffekten att vi anstränger vår planet för hårt och äter för ohälsosamt. Matsystemet toppar listan då det kommer till både landanvändning och koldioxidutsläpp. Kan vi hitta de rätta lösningarna på de problemen kan vi både stödja en hållbar omställning och få hög avkastning på satsat kapital”, säger Peter Odemark.

Gullspång Refood kommer att fokusera på den amerikanska och europeiska marknaden inom områdena hälsosamma dieter, alternativa proteinkällor, regenerativt jordbruk och cirkulära försörjningskedjor.

Det här är en artikel från Di Hållbart Näringsliv, läs mer här.

Länk till grafik

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer