Annons

Swedbank gör sig redo inför att dataslussarna öppnas: "Vi vill gå ännu längre"

Emma Heimonen, chef för digital innovation på Swedbank
Emma Heimonen, chef för digital innovation på Swedbank
Genomförandet av det andra betaltjänstdirektivet, PSD2, rycker allt närmare. Swedbank vill dock vara ute i god tid och lanserar nu Open Banking för att dra nytta av de möjligheter som PSD2 skapar. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På måndagen meddelade Swedbank att man lanserar Open Banking, en testmiljö för att utveckla en standard för Swedbanks tekniska gränssnitt (API). 

”Open Banking är en API-plattform där vi som bank kan samarbeta med alltifrån små utvecklare till stora bolag genom att dela access till produkter och data. PSD2 driver på utvecklingen av API:er från banker, vi vill gå ännu längre och ta tillvara på de möjligheter som det nya regelverket för med sig”, säger Emma Heimonen, chef för digital innovation på Swedbank. 

I september meddelade Finansdepartementet att arbetet med PSD2 drar ut på tiden och att lagstiftningen kommer kunna träda i kraft tidigast i maj 2018. 

Läs mer: Betaltjänstdirektivet PSD2 skjuts på framtiden

Varför lanserar ni nu?

”Det vi lanserar nu är första steget i en större ambition. Första releasen är en sandbox som vi kallar det, en testmiljö, där alla är välkomna att vara med och testa grejer eftersom den endast innehåller testdata. Över tid kommer vi bygga på ytterligare funktionalitet och fler API:er som också ger möjlighet till fler typer av samarbeten”, säger Emma Heimonen och poängterar att det alltid krävs kundens medgivande för att tredje part ska få tillgång till riktig data. 

”Vi har en del fintechsamarbeten redan idag och många av dem använder API:er kopplade till oss, men här får vi en bättre infrastruktur som gör att det kommer gå mycket snabbare att få till de här samarbetena vilket i slutändan gynnar våra kunder”, säger Emma Heimonen. 

I dagsläget samarbetar Swedbank bland annat med fintechbolagen Sprinklebit, Minatjänster, Erply och Speedledger. För att aktörer ska få tillgång till riktig kunddata i framtiden krävs det att alltså att kunden ger sitt godkännande. Enligt Swedbank kommer det även krävas en säkerhetsundersökning. 

Läs mer: Swedbank: ”EU ökar risken för hackarattacker i fintech-sektorn”

”PSD2 för med sig väldigt mycket bra. Det ökar konkurrensen och det kommer bidra till massor med nya innovativa lösningar till kunderna. Men i och med att kundens finansiella information kan finnas tillgänglig hos många olika aktörer så ökar förstås även risken att en av alla dessa begår ett misstag och råkar läcka den här informationen”, säger Emma Heimonen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies