Annons

Swedbank Robur investerar i onoterad börskandidat

Daniel Wikberg (tredje från vänster), Upsales vd och grundare, med medarbetarna Martin Holmberg, operativ chef, Elin Lundström, ekonomichef, Astrid Ståhl, ansvarig kundrelationer, Joel Feist, utvecklingschef, och Fredrik Höglin, försäljningschef.
Daniel Wikberg (tredje från vänster), Upsales vd och grundare, med medarbetarna Martin Holmberg, operativ chef, Elin Lundström, ekonomichef, Astrid Ståhl, ansvarig kundrelationer, Joel Feist, utvecklingschef, och Fredrik Höglin, försäljningschef. Foto: Press.
Swedbank Robur och ett antal privatinvesterare investerar totalt 47 miljoner kronor i Stockholmsbolaget Upsales. Planen är nu att ta bolaget till börsen inom ett halvår. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den nystartade fonden Swedbank Robur Fokus gör sin andra investering i ett onoterat bolag på den svenska marknaden. Efter att tidigare under hösten ha investerat i poddplattformen Acast går de nu in i Upsales, som säljer ett digitalt affärssystem. 

Totalt handlar det om aktier för 47 miljoner som Swedbank Robur Fokus och ett antal privatinvesterare köper. 

"Upsales är ett så kallat Saas-bolag som säljer prenumerationer på sin mjukvara, ett område som jag finner väldigt intressant. Dessutom är de ett lönsamt bolag i kraftig tillväxt som drivs av en duktig entreprenör", säger Henrik Carlman, förvaltare på Swedbank Robur Fokus om investeringen i Upsales.

Jag var 22 år när jag startade bolaget och då var det en dröm att hamna på börsen.

Upsales kan jämföras med till exempel Lime Technologies som noterades på Stockholmsbörsen under hösten eller snabbväxaren Fortnox. Upsales grundades 2003, har i år en omsättning på 57 miljoner kronor och gör ett rörelseresultat (EBITDA) på 11 Mkr. 

"Vi räknar med att komma upp i 80 miljoner kronor i omsättning nästa år. Planen är att genomföra en börsnotering och en nyemission under första halvan av 2019", säger Daniel Wikberg, grundare och vd för Upsales. 

Aktieförsäljningen till Swedbank Robur är ett sätt att bredda ägarkretsen inför noteringen som förbereds av Erik Penser Bank. Bolagets största ägare är fortsatt grundaren Daniel Wikberg som äger 65 procent av aktierna i Upsales. 

"Det är klart att det är en milstolpe med en notering. Jag var 22 år när jag startade bolaget och då var det en dröm att hamna på börsen någon gång. Nu är vi i ett läge när det passar vårt bolag. Många väljer att ta in riskkapitalister men jag vill fortsätta äga mycket av bolaget även framöver", säger han. 

Hur säker är du på att ni kommer att noteras nästa år?

"Vi har hög komfort i det. Bolaget har ett bra varumärke och stark historik. Investerarna är positiva och det är en relativt liten emission som vi planerar", säger Daniel Wikberg. 

Varken Swedbank eller Daniel Wikberg vill avslöja till vilken värdering transaktionen sker men om man jämför med branschkollegan Lime Technologies bör ett börsvärde för Upsales kunna ligga på runt en halv miljard kronor. Att Upsales har en stor andel återkommande intäkter är något som investerarna bör se positivt på.

Planen är att under nästa år skynda på expansion utomlands. Upsales fokuserar, liksom Fortnox, på små och mellanstora företag men skiljer sig på så sätt att Upsales säljer ett system med fokus på sälj- och marknadsföring. 

"Vi har redan påbörjat en expansion utomlands. Vi har sett att vi kan få in mycket kunder utan att ha massa folk och kontor i andra länder. Vi kan sköta mycket digitalt från Stockholm. Så planen är att fortsätta växa lönsamt", säger Daniel Wikberg. 

Läs mer: Guldregn över Acast – börsnotering rycker närmare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer