Hoppa till innehållet

Swedbank Robur Ny Teknik investerar 90 miljoner i Funcom

Teknikfonden Swedbank Robur Ny Teknik investera nästan 90 miljoner kronor i det norska spelbolaget Funcom. Samtidigt bildar Funcom ett joint venture för att förvalta spelrättigheterna till bland annat Conan the Barbarian. Funcom-aktien rusade med 20,5 procent till 2,65 NOK på måndagen. 

Karaktären Conan the Barbarian skapades av författaren Robert E. Howard.
Karaktären Conan the Barbarian skapades av författaren Robert E. Howard.Foto: Funcom

På måndagen stod det klart att fonden Swedbank Robur Ny Teknik går in som ny storägare i den norska spelutvecklaren Funcom. Investeringen sker genom en riktad nyemission där fonden investerar 88,4 miljoner NOK för 34 miljoner aktier, motsvarande 2,6 NOK per aktie. Efter transaktionen kommer Swedbank Robur äga omkring 9 procent av bolaget. 

I samma veva meddelade Funcom att de bildat ett joint venture med svenskägda rättighetsbolaget Cabinet Group för att förvalta spelrättigheterna till bland annat Conan the Barbarian, Mutant Year Zero och Mutant Chronicles. 

Läs mer: Ytterligare två spelbolag lotsas in i börsens miljardklubb 

”Vi har tittar på det här bolaget i tio år, men alltid tyckt att kostnaderna är för höga och de har aldrig gått med vinst. Nu står dock stjärnorna rätt. Bolaget har visat lönsamhet de senaste kvartalen, de har tagit ner kostnaderna kraftigt och i och med att de gör den här IP-dealen (med IP avses rättigheter reds anm.) så kontrollerar de nu sitt eget öde på ett helt annat sätt”, säger Erik Sprinchorn, fondförvaltare på Swedbank Robur Ny Teknik. 

”Om de nu kan göra en övergång från spelutvecklaröknen till en förläggarmodell kan de ta ett kraftigt kliv i lönsamhet och då kommer även värderingen följa med. Funcom har nu en stor mängd varumärken i portföljen man kan licensiera ut och agera förläggare. Det är inte självklart att man kommer lyckas, men förutsättningar är väldigt bra”, fortsätter han. 

Funcom och Cabinet Group kommer äga 50 procent vardera av det nybildade bolaget Heroic Signatures. Som en del i avtalet får Funcom även rätt att utveckla två spel baserade på rättigheterna till Conan the Barbarian samt ett spel baserat på en ännu icke bestämd rättighet. 

Läs mer: MAG Interactive till börsen – värderas till drygt en miljard 

”Funcom har nu med framgång genomfört den första fasen i vår turnaround. Vi har dokumenterat vår förmåga att skapa bra spel som uppskattas av spelarna och även är lönsamma”, säger Stian Drageset, finanschef på Funcom, i en kommentar. 

”Den här affären markerar nästa steg i vår transformation, med flera nya möjliga intäktsströmmar från IP och strategisk expansion som förläggare vilket stärker kassaflödet och lägger grunden till ytterligare tillväxt. Vi ser fram emot att lyfta fram dessa fantastiska IP som många skapats i Sverige”, fortsätter han. 

Cabinet Group köpte 2015 det First North-listade bolaget Paradox Entertainment, icke att förväxla med det börsnoterade spelbolaget Paradox Interactive som stått på egna ben sedan 2004, som ägde rättigheterna i fråga. Bakom Cabinet Group står Hollywood-svensken Fredrik Malmberg som tidigare var vd för Paradox Entertainment. 

”Vårt IP-bibliotek är väldigt stort utöver Conan. Karaktärer och världar som passar perfekt för spelbranschen. Vi hittade en stark industriell partner i Funcom som vi haft en mycket bra relation med i flera år. De har visat framgång i en komplex bransch och den här affären öppnar många korsmediala möjligheter framöver”, säger Fredrik Malmberg i en skriftlig kommentar. 

Beskedet fick Funcom-aktien att rusa med 20,5 procent till 2,65 NOK på måndagen. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera