Annons

Swedbank tar Sting till hjälp för att hitta fintech-stjärnor

Foto: Jane Walerud och Swedbank samarbetar med acceleratorn Sting för att hitta nya, heta fintech-bolag.
Swedbank kastar sig in i jakten på nästa generations fintech-stjärnor. Tillsammans med affärsängeln Jane Walerud och acceleratorn Sting ska storbanken nu vaska fram guldkornen bland företagsidéerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I fjol startade acceleratorn Sting programmet ”Test Drive” för att vaska fram framtidens bästa fintech-idéer. Bland idéerna som då tog form finns Sigmastocks (NTL), som fått in kapital från Collector-grundaren Lena Apler, och sparappen Klirr som prisades som programmets vinnare.

När Sting i år ger sig ut på jakt efter en ny grupp lovande entreprenörer gör man det tillsammans med Industrifonden, FCG och Swedbank. Swedbank tar också ett stort kliv in i programmet genom att också skicka sina egna anställda som deltagare.

”Vi tror att de kan lära sig mycket av metodiken. Förhoppningsvis kommer de fram till idéer som de vill fortsätta utveckla inom ramen för Swedbank. Eller så är det idéer som har så stor potential att de ska drivas som fristående bolag med stöd av oss”, säger Emma Heimonen, chef för digital innovation på Swedbank.

Läs även: Sparappen Klirr nästa fintech-stjärna

För att hitta de tre teamen som Swedbank ska skicka kommer man att ordna en ”draknästet”-liknande tävling internt. Emma Heimonen menar att det här är en följd av det förändringsarbete som sker internt.

”Vi har en ny vd som satt en tydlig inriktning och ledningen omorganiseras. Givetvis är digitaliseringen en jätteviktig strategisk fråga där vi behöver accelerera, också genom att hitta startups att arbeta med”, säger hon.

Läs mer: Swedbanks vd öppnar för investeringar i startupbolag

Sting Test Drive stänger ansökningsperioden den 1 september. Totalt ska man ta in 10–15 team inklusive det som representerar Swedbank. Arbetet pågår sedan under hösten på kvällstid och leds av affärsängeln Jane Walerud – som var tidig investerare i Klarna – och Fredrik Rosengren från Sting.

Swedbank är inte den enda storbanken som i år satsar på att hitta närmare samarbeten med startupbolag. Nästa vecka startar Nordea sitt acceleratorprogram med 35 startupbolag som kommer att sitta på Nordeas kontor i Stockholm och Helsingfors.

”Vi jobbar hårt på att utveckla nya digitala lösningar till våra kunder, och är beroende av att knyta till oss kreativitet och idéer”, säger Erik Zingmark, co head of transaction banking på Nordea.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer