Annons

Swiftcourt har stuvat om – tar in 10 miljoner från Collector

Johan Hedén Hultgren, vd och medgrundare.
Johan Hedén Hultgren, vd och medgrundare. Foto: Teodor Axlund.
Swiftcourt har gått från att vara en digital domstol till att ordna med digitala kontrakt mellan köpare och säljare på Blocket. Nu tar bolaget in 10 miljoner kronor för att ta sig an Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det Malmöbaserade fintechbolaget Swiftcourt ska höja säkerheten för privata köpare och säljare på olika handelsplatser.

Tidigare var man en digital domstol, men efter en tid av utvärdering insåg bolaget att digitala kontrakt är vad konsumenterna vill ha.

Nu tar man in 10 miljoner kronor från Collector Ventures, som techprofilen Lena Apler står bakom, för att kunna expandera med den nya affärsidén.

”Swiftcourt har tagit fram den saknade länken i kedjan när privatpersoner köper och säljer direkt till varandra. Ett digitalt kontrakt som skapar trygghet och säkra transaktioner. För oss som digital bank är det viktigt att eliminera risker vid digitala transaktioner, då kan vi genomföra betalningar och finansiera köp baserat på ett digitalt kontrakt mellan parterna”, säger Lena Apler.

Läs mer: Han gör pappersavtal onödiga – får in 20 miljoner 

Swiftcourt grundades 2015 av Johan Hedén Hultgren tillsammans med Hampus Sahlin, Jakob Elander, Fredrik Andersson och Niklas Holmquist. Johan Hedén Hultgren och Jakob Elander har bakgrunder inom juridik. Tidigare har man backats av ett antal svenska affärsänglar.

Privatköpet ska göras lika tryggt och säkert som en vanlig e-handelstransaktion

Vd Johan Hedén Hultgren säger sig vara stolt och hedrad av investeringen.

”Det är ett stort förtroende från en fin investerare. Vi ser med spänning fram emot framtiden tillsammans med Collector. Vi tror att Collector kan bidra till vår framtid och vidare utveckling”, säger han.

Under förra året lämnade Swiftcourt idén med den digitala domstolen för att i stället satsa på digitala köpekontrakt där privatpersoner identifierar sig med Bank-id och också kan få hjälp med medling om något skulle gå snett.

För användaren är det helt gratis att använda tjänsten för att skapa ett kontrakt. Intäkterna för Swiftcourt kommer i form av tilläggstjänster som exempelvis försäkringar när en försäljning av en bil sker mellan privatpersoner via en handelsplats. 

Väljer användaren att köpa en försäkring så betalar försäkringsbolaget en kommission till Swiftcourt. Nyligen startade bolaget ett samarbete med Blocket, ett viktigt steg enligt Johan Hedén Hultgren. 

Läs mer: Bostadssajten Qasa integreras i konkurrenten Blocket 

”Vi vill bli en 'one stop shop'. Tidigare har marknadsplatser inte riktigt brytt sig om vad som händer i transaktionsögonblicket. Efter att de dragit ihop köpare och säljare så är deras jobb klart. Men nu ökar konkurrensen och marknadsplatserna måste ha innovation för att konkurrera.”

”Dessutom måste man lita på den andra parten, vad är skicket på bilen exempelvis? För användaren är det en osäker process och man har haft liten kunskap om vad man ska göra. Det försöker vi ändra på genom att skapa en helhetslösning.”

2017 omsatte Swiftcourt 1,4 Mkr med ett minusresultat på 550 000 kronor. Sammanlagt administrerade bolaget 14 000 kontrakt. 

I år räknar Johan Hedén Hultgren med att 35 000 kontrakt kommer signeras genom bolagets digitala plattform. Det ska utmynna i en omsättning på mellan 3,5 och 4 Mkr. Under 2019 ska man expandera än mer och ta sig an delar av Europa, något som ska göras med hjälp av investeringen på 10 Mkr. 

”Vi har en Swiftcourt 2.0 på gång under nästa år. Tittar man på trenderna i privatköpshandeln, tror vi på att mer och mer kommer handla om köpupplevelsen. Vi vill att privatköpet ska göras lika tryggt och säkert som en vanlig e-handelstransaktion”, säger Johan Hedén Hultgren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer