Annons

Systembolaget om vinapps-bråket: ”De har tolkat lagen fel”

Lennart Agén är presschef på Systembolaget.
Lennart Agén är presschef på Systembolaget.
Systembolaget är på krigsstigen. Två webbtjänster har anmälts, men det är inte uteslutet att fler kan komma att ställas inför rätta. ”Vi har ett starkt case”, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den populära vinappen Vivino stämdes i veckan av Systembolaget. Det är den andra digitala tjänsten att på kort tid att hamna i skottgluggen för det statliga monopolet.

Strax innan nyår inledde Systembolaget jakten på digitala vintjänster genom att anmäla Winefinder.

Men aktörerna som bedriver liknande former av importer där svenskar erbjuds att köpa vin för hemleverans är fler. Ett brott mot den ensamrätt som Systembolaget har, menar de själva.

Öppningen i lagen som gör att sajterna tagit sig rätten fortsätta är allmänt känd som ”Rosengrendomen”, efter privatpersonen som drev fallet i EG-domstol. 

Domen stipulerar att privatpersoner har rätt att själva importera vin från andra EU-länder.

Läs mer: Systembolaget rasar mot ”Vinets Spotify” efter lansering i Sverige

”Domen är tydlig. Den är till för att du och jag ska kunna söka upp en vingård och fråga om vi får köpa vin. Och sedan hanterar vi frakten själva och betalar alkoholskatten och så vidare. Det är uppdelat i flera moment. Det är en supertydlig lag tycker vi”, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

Han menar att Winefinder och Vivino ”gör hela jobbet” och har en uppsökande verksamhet, i likhet med en detaljhandel.

”Vi började med Winefinder som tydligt riktar sig mot svenska kunder med en svensk webb och viss verksamhet i Sverige”, säger Agén och fortsätter:

”Vivino tycker vi, förutom ensamrätten, också bryter mot alkohollagen genom sin marknadsföring.”

Di digital har sökt Vivino som inte har återkommit. Den svenska storägaren Creandum skriver i ett mejl att de inte har några kommentarer utöver att de inte håller med Systembolaget.

Utan att lägga ord i munnen på Vivino och Winefinder är det lätt att konstatera att de tolkat lagen som att de bistår privatpersoner att privatimportera, inte att de själva är en e-handel.

Läs mer: ”Vinets Spotify” krattar för lansering i Sverige

Agén instämmer i att det är de två regeltolkningarna som nu ställs mot varandra i patent- och marknadsdomstolen.

”Systembolagets uppdrag är att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför är det här ett case som vi driver”, säger Agén.

Har ni hört något från Vivino angående er stämningsansökan?

”Inte mer än att de inte delar vår ståndpunkt. Nu blir det upp till domstolen att fatta beslut.”

När förväntar ni er en dom?

”Det är omöjligt att säga, men förhoppningsvis i slutet av det här året.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer