Annons

Systembolaget stämmer familjen Di Lucas e-handel

Fernando Di Luca, grundare av familjeföretaget Gruppo Di Luca, som via dotterbolaget Enjoy är den största externa ägaren i Winefinder.
Fernando Di Luca, grundare av familjeföretaget Gruppo Di Luca, som via dotterbolaget Enjoy är den största externa ägaren i Winefinder. Foto: Jesper Frisk
Systembolaget tänker stämma nätvinbolaget Winefinder i patent- och marknadsdomstolen. Konkurrentens verksamhet är olaglig och måste stoppas, hävdar den statliga monopolisten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Vi kommer att stämma dem om de inte upphör med olaglig försäljning och olaglig marknadsföring", säger Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning.

Sedan 2007 levererar Winefinder vin och öl till konsumenternas dörr och har även ett samarbete med matleverantören Mathem. Under 2017 omsatte företaget 13,4 miljoner kronor och gjorde en förlust på 2,5 miljoner kronor. Utöver bolagets grundare ägs Winefinder delvis a familjen Di Luca. Via dotterbolaget Ejoy investerade Gruppo Di Luca, mest känt för varumärket Zeta i Winefinder i somras.  

Företaget är baserat i Sverige men har sitt lager i Danmark och kringgår på så sätt lagstiftningen om nätförsäljning av alkohol.  

Systembolaget anser dock att verksamheten är olaglig.

"Vi är övertygande om att det är försäljning i Sverige som Winefinder ägnar sig åt. Dessutom är det helt tydligt att de använder sig av olagliga marknadsföringsmetoder med extrapriser och värvningspremier", säger Sandquist.

Läs mer: Storytel-chef utmanar Systembolaget – startar prenumerationstjänst på vin 

Hon pekar även på ett avgörande i EU-domstolen 2017 som gav Finland rätt att stoppa näthandel med alkohol från andra länder.

Det var ett motsvarande finskt fall som går att applicera eftersom den svenska och finska lagstiftningen i det här avseendet är densamma.

TT

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies