Annons

Systembolagets seger: Winefinder stoppas i rätten – men tänker trotsa beslutet

Systembolaget stämde vinsajten Winefinder att bryta mot ensamrätten att sälja akohol i Sverige. Nu har domen från Patent- och marknadsdomstolen förkunnats.
Systembolaget stämde vinsajten Winefinder att bryta mot ensamrätten att sälja akohol i Sverige. Nu har domen från Patent- och marknadsdomstolen förkunnats.
Patent- och marknadsdomstolen gick på Systembolagets linje – Winefinder bedriver en olaglig verksamhet. Men sajten tänker inte stänga ned: ”Alla kan handla som vanligt”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU:s grundprincip om fri rörlighet och handel mellan EU:s medlemsländer ställdes emot den svenska ensamrätten på försäljning av alkohol – också den godkänd av EU.

Patent- och marknadsdomstolen gick på Systembolagets linje.

”Patent- och marknadsdomstolen har bedömt att Winefinder AB:s och det danska bolaget Winefinder ApS verksamhet innebär detaljhandel med alkoholdrycker i Sverige”, säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar. 

I domen står vidare att Winefinders tjänst innebär ett helhetserbjudande som innefattar både försäljning och hemleverans – i strid med alkohollagen. Marknadsföringen av verksamheten är också oförenlig med marknadsföringslagen varför den förbjuds. 

”Eftersom Winefinders marknadsföring ger en konsument det felaktiga intrycket att verksamheten är förenlig med lag är marknadsföringen vilseledande och otillbörlig enligt alkohollagen och marknadsföringslagen”, skriver domstolen.

”Domstolen har prövat om Winefinders verksamhet utgör otillåten detaljhandel med alkoholdrycker och inte i vilken utsträckning enskilda personer enligt det så kallade Rosengrenundantaget får importera alkohol genom en oberoende mellanhand”, säger Ylva Aversten.

”Rosengrenundantaget” syftar till den EG-dom som stipulerar att svenskar har rätt att privatimportera alkohol med hjälp av en mellanhand. Det är den lagen som Winefinder har lutat sin verksamhet emot – en tolkning som domstolen alltså inte godkänner.

Winefinder måste nu upphöra med marknadsföringen och försäljningen under nuvarande former och beläggs dessutom med vite om 1 miljon kronor. De ska också betala Systembolagets rättegångskostnader på 2,75 miljoner kronor.

Men det tänker de inte göra.

Läs mer: Systembolagets nya stridsåtgärd: Så ska vin-apparna stängas ute 

Bolaget meddelar på sin hemsida att de är besvikna och kommer att överklaga till Patent- och marknadsöverdomstolen.

”Vi är övertygade om att vår verksamhet har stöd i såväl svensk lag som EU-rätt. Vi hoppas att detta också kommer att vara slutsatsen när frågan prövas i nästa instans. Därför fortsätter vi även framöver att leverera kvalitetsvin till vinintresserade och kvalitetsmedvetna privatpersoner”, säger Alex Tengvall, huvudägare och styrelseordförande i Winefinder.

Skulle Systembolaget vinna även i nästa instans en så kallad ”ventil” som gör det möjligt för stora fall att överklagas ännu en gång – till Högsta domstolen. Det hör inte till vanligheterna att så sker, men med tanke på de två rättsförhållandena som står emot varandra i det här fallet finns en möjlighet att fallet dras hela vägen.

Systembolaget har också väckt talan mot Vivino, en app och socialt media baserat på vinintresse. Där förväntas huvudförhandling inledas i mars 2021. I det fallet är kritiken främst att Vivino har marknadsfört försäljning på ett sätt som bryter mot svensk lag.

Läs mer: Systembolagets offensiv efter rättstvisterna: Öppnar ny e-handel

Fotnot: I en tidigare version av den här texten stod att Zeta-familjen Di Luca är delägare i Winefinder. Det stämmer inte. Bolaget har avyttrat sitt ägande i Winefinder. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer