Annons

Tar in 10,5 miljoner för att odla grönkål i Stockholm

Urban Oasis består av Albert Payaró Llisterri, Lasse Kopiez, Johanna Öhlén Meschke och Lars Bressers.
Urban Oasis består av Albert Payaró Llisterri, Lasse Kopiez, Johanna Öhlén Meschke och Lars Bressers. Foto: Felix Fricke
Med en finansieringsrunda på 10,5 miljoner kronor trappar Food Tech-bolaget Urban Oasis upp stadsodlingen rejält. Utöver sallad vill bolaget testa att odla andra grönsaker och frukt inomhus.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Urban Oasis har sedan starten 2017 odlat grönsaker såsom sallat, grönkål och pak choi i Vin och Sprits före detta lagerlokaler i Liljeholmens Bergrum söder om centrala Stockholm. Odlingen sker vertikalt, alltså odling på höjden, med led-lampor som odlingsljus. Idag finns produkterna på flera matbutiker runt om i huvudstaden och även på nätmathandeln Mathem. 

Med den nya rundan på 10,5 miljoner kronor, som bland andra backas av Malmöentreprenören Toni Nijm från Yobi Partners, kommer Urban Oasis produktion bli 15 till 20 gånger större.

”Det har varit tre år av testande och utveckling där vi utvärderat om det finns en marknad för produkterna. Nu går vi in i nästa skede med ett starkt kommersiellt fokus”, säger Urban Oasis grundare och vd Albert Payaró Llisterri.

Urban Oasis har påbörjat utbyggnaden av odlingslokalerna i ett före detta garage i gamla Vin och Sprits lokaler, och räknar med att vara operationellt igång redan vid årsskiftet.  

Urban Oasis har under pilotprojektet ringat in de grödor som är vanligast att importera, och testar nu att odla flera sorters grödor utöver gröna blad. 

”I dag importerar Sverige frukt och grönt för 25 miljarder kronor om året”

”Vi kallar oss för en matproduktionsplattform. Vi vill odla flera olika saker i samma byggnad, vilket kan innefatta grönsaker, frukt och även svamp, I dag importerar Sverige frukt och grönt för 25 miljarder kronor om året. Att odla lokalt minskar klimatavtrycket, samtidigt som det förbättrar smak och kvalitén”, förklarar Albert Payaró Llisterri.

Den utökade odlingen övervakas av mjukvaran Green OS, ett program som utvecklare på Urban Oasis tagit fram.

”Mjukvara blir allt viktigare i odlingsindustrin. Det är som en AI som fattar beslut utifrån olika parametrar”, kommenterar Albert Payaró Llisterri.

Fördelen jämfört med ett traditionellt växthus är att vertikal odling ger konsekventa förhållanden. 

”Våra produkter smakar likadant året om oavsett när de är skördade. Vi är dessutom nära konsumenten med bara några timmar mellan skörd och konsumtion”, avslutar bolagets vd. 

Investeraren Toni Nijm, som bland annat grundat mjukvarubolaget Ipendo, säger att Urban Oasis tar odlingsindustrin till en ny nivå.

”Det finns så mycket att vinna på att använda mjukvara, data och AI för att förstå och kontrollera hela affärsmodellen, från själva odlingen och hela vägen fram till konsumenten. Vi är glada över att få vara med på den här resan som skapar fördelar för både miljön, återförsäljare och konsumenter”, kommenterar han .

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer