Hoppa till innehållet

Tar in 11 miljarder – blickar mot svenska startups

Londons Index Ventures, som investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype, tar in rekordhöga 11 miljarder kronor i två parallella fonder. Minst 30 miljarder kronor är därmed på väg in i några av Europas ledande tech-fonder.

Ben Holmes, partner på Index Ventures med ett gott öga till spel, e-handel och Norden.
Ben Holmes, partner på Index Ventures med ett gott öga till spel, e-handel och Norden.Foto: Index Ventures

”Vi ska investera en stor del av detta i Sverige och Norden”, säger Ben Holmes, partner på Index Ventures, Europas kanske viktigaste riskkapitalbolag inom ny teknik.

Sedan starten för 20 år sedan har Sverige inneburit goda jaktmarker för Index Ventures. Det Londonbaserade riskkapitalbolaget har investerat i svenska succébolag som Skype, som idag ägs av Microsoft, databasbolaget Mysql, som idag ägs av Oracle, och King, som nyligen köptes ut från New York-börsen av speljätten Activision Blizzard.

Andra svenska bolag som Index investerat i är Lovefilm, Rebtel och dess avknoppning Sinch, Stardoll, Soundcloud (numera baserat i Berlin) och betalbolaget Izettle. Man har även pytsat in pengar i finska succébolag, som speljätten Supercell, och danska bolag som Zendesk.

Jag tror vi kan investera upp till en fjärdedel av fonden för sådd och venture capital i Norden

Läs mer: Rebtel startar om – ska bli ett Whatsapp för internationella samtal

Index tar nu in närmare 11 miljarder kronor (1,25 miljarder dollar) i två fonder. Det innebär att minst 30 miljarder kronor är på väg in i Europas ledande tech-fonder, enligt Di Digitals uppgifter. De senaste bekräftade exemplen kommer från svenska Creandum, tyska Rocket Internet och brittiska Kreos Capital.

Läs mer: Creandum tar in 1,7 miljarder - erbjuder språngbräda till USA

Cirka 4,7 miljarder kronor hamnar i Index åttonde fond för tidiga investeringar, sådd och venture capital. Resten hamnar i Index tredje fond för mer mogna tillväxtbolag. Främst rör det sig om investeringar i Europa, men även i Israel och USA där man har ett kontor i San Francisco sedan fem år.

“Vi ägnar oss inte åt geografisk allokering. Men cirka 25-33 procent av vår avkastning har ju kommit från Norden historiskt så jag tror vi kan investera upp till en fjärdedel av fonden för sådd och venture capital i Norden”, säger Ben Holms som besöker Stockholm regelbundet och säger sig träffa ett 40-tal svenska bolag om året.

Läs mer: Kreos Capital tar in 3,7 miljarder

Stämmer uppskattningen innebär det att Index investerar drygt en miljard kronor i unga nordiska teknikbolag de närmaste åren.

“Stockholm har en bra bredd med spelbolag som King, musikbolag som Spotify och fintechbolag som Klarna och Izettle. Även Göteborg har bra teknikbolag inom fordonssektorn och i södra Sverige har vi träffat många bra bolag som jobbar med digitala kartor och datavisualisering”, säger Ben Holmes.

Att ta in pengar var inte svårt. Snarare fick Index tacka nej till nya investerare. Trots detta är fonderna rekordstora.

“Utmaningen är att välja bort. Index ska fortsätta att investera försiktigt och fortsätta fokusera på bolag i tidiga skeden”, säger Ben Holmes.

Läs mer: Ben Holmes punktbevakar avhoppare från King

Som Di Digital rapporterat pågår det just nu en sättning på tech-marknaden, både på börsen och utanför.

”Nedgången sker främst inom stora techbolag i USA. Rekylen har inte varit lika stor i Europa. Jag kan tänka mig att vi får se hur tillväxten saktar ner på marknaden och sker på ett med kostnadseffektivt sätt”, säger Ben Holmes.

Index Ventures äger bolag i 24 länder som tillsammans sysselsätter 35 000 personer.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera