Annons

Tar in 11 miljarder – blickar mot svenska startups

Ben Holmes, partner på Index Ventures med ett gott öga till spel, e-handel och Norden.
Ben Holmes, partner på Index Ventures med ett gott öga till spel, e-handel och Norden. Foto: Index Ventures
Londons Index Ventures, som investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype, tar in rekordhöga 11 miljarder kronor i två parallella fonder. Minst 30 miljarder kronor är därmed på väg in i några av Europas ledande tech-fonder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi ska investera en stor del av detta i Sverige och Norden”, säger Ben Holmes, partner på Index Ventures, Europas kanske viktigaste riskkapitalbolag inom ny teknik.

Sedan starten för 20 år sedan har Sverige inneburit goda jaktmarker för Index Ventures. Det Londonbaserade riskkapitalbolaget har investerat i svenska succébolag som Skype, som idag ägs av Microsoft, databasbolaget Mysql, som idag ägs av Oracle, och King, som nyligen köptes ut från New York-börsen av speljätten Activision Blizzard.

Andra svenska bolag som Index investerat i är Lovefilm, Rebtel och dess avknoppning Sinch, Stardoll, Soundcloud (numera baserat i Berlin) och betalbolaget Izettle. Man har även pytsat in pengar i finska succébolag, som speljätten Supercell, och danska bolag som Zendesk.

Jag tror vi kan investera upp till en fjärdedel av fonden för sådd och venture capital i Norden

Läs mer: Rebtel startar om – ska bli ett Whatsapp för internationella samtal

Index tar nu in närmare 11 miljarder kronor (1,25 miljarder dollar) i två fonder. Det innebär att minst 30 miljarder kronor är på väg in i Europas ledande tech-fonder, enligt Di Digitals uppgifter. De senaste bekräftade exemplen kommer från svenska Creandum, tyska Rocket Internet och brittiska Kreos Capital.

Läs mer: Creandum tar in 1,7 miljarder - erbjuder språngbräda till USA

Cirka 4,7 miljarder kronor hamnar i Index åttonde fond för tidiga investeringar, sådd och venture capital. Resten hamnar i Index tredje fond för mer mogna tillväxtbolag. Främst rör det sig om investeringar i Europa, men även i Israel och USA där man har ett kontor i San Francisco sedan fem år.

“Vi ägnar oss inte åt geografisk allokering. Men cirka 25-33 procent av vår avkastning har ju kommit från Norden historiskt så jag tror vi kan investera upp till en fjärdedel av fonden för sådd och venture capital i Norden”, säger Ben Holms som besöker Stockholm regelbundet och säger sig träffa ett 40-tal svenska bolag om året.

Läs mer: Kreos Capital tar in 3,7 miljarder

Stämmer uppskattningen innebär det att Index investerar drygt en miljard kronor i unga nordiska teknikbolag de närmaste åren.

“Stockholm har en bra bredd med spelbolag som King, musikbolag som Spotify och fintechbolag som Klarna och Izettle. Även Göteborg har bra teknikbolag inom fordonssektorn och i södra Sverige har vi träffat många bra bolag som jobbar med digitala kartor och datavisualisering”, säger Ben Holmes.

Att ta in pengar var inte svårt. Snarare fick Index tacka nej till nya investerare. Trots detta är fonderna rekordstora.

“Utmaningen är att välja bort. Index ska fortsätta att investera försiktigt och fortsätta fokusera på bolag i tidiga skeden”, säger Ben Holmes.

Läs mer: Ben Holmes punktbevakar avhoppare från King

Som Di Digital rapporterat pågår det just nu en sättning på tech-marknaden, både på börsen och utanför.

”Nedgången sker främst inom stora techbolag i USA. Rekylen har inte varit lika stor i Europa. Jag kan tänka mig att vi får se hur tillväxten saktar ner på marknaden och sker på ett med kostnadseffektivt sätt”, säger Ben Holmes.

Index Ventures äger bolag i 24 länder som tillsammans sysselsätter 35 000 personer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies