Annons

Tar in 30 miljoner – ska slå sig in på stekheta IoT-marknaden

Crossers grundare, från vänster: Johan Jonzon, Martin Thunman, Ulf Björklund.
Crossers grundare, från vänster: Johan Jonzon, Martin Thunman, Ulf Björklund.
Internet of things-bolaget Crosser fyller plånboken inför expandering i Tyskland. Bakom bolaget står Industrifonden, Spintop Ventures och tyska 42CAP.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sundsvallsbolaget Crosser utvecklar en plattform för industriell IoT, internet of things, så att industriföretag på ett enkelt sätt kan ta hand om data från produktionen.

Nu tar bolaget in 30 miljoner kronor för att lägga i nästa växel.

”Vi ser egentligen ingen begränsning för hur stort för oss det kan bli. Det är bara vårt eget genomförande som kommer avgöra. I takt med utvecklingen kommer vi fortsätta gasa många år framöver, vi har väldigt stora ambitioner”, säger bolagets medgrundare och vd Martin Thunman.

Sedan tidigare backas bolaget av Spintop Ventures, Almi Invest och Norrlandsfonden som under 2017 gick in i en såddrunda på nästan 14 Mkr. Nu går giganten Industrifonden in i deep-tech-bolaget.

”I takt med att IoT-marknaden växer explosionsartat spenderar vi mycket tid på att fundera kring industriell IoT och nästa paradigmskifte för industrin: industri 4.0. Här sticker Crosser ut genom att de förstår helheten, och har byggt en plattform som kompletterar och effektiviserar kundernas befintliga system. Vi ser verkligen fram emot att vara med på resan framåt”, säger Martin Gemvik, Senior Investment Manager på Industrifonden.

Inom industrin skapas stora mängder data från de olika komplexa miljöerna. Data alstras från olika maskiner, beroende på vad som produceras. Det kan handla om hur robotar agerar, vilka delar i en maskin som förslits och måste bytas eller mängder av ämnen som används. 

För att optimera samlas datan in via uppkopplade sensorer och analyseras, inte sällan i mycket avancerade gränssnitt som kräver stor och kostsam mjukvara och kompetens. Crosser har tagit fram ett gränssnitt som kan användas till en lägre kostnad eftersom det är förenklat för kunden. Betalmodellen är årliga licensintäkter.

”Vi har tagit fram som en Lego-låda med visuella moduler som man kan koppla ihop. Det gör att kunderna kan frigöra information om hur deras produkter beter sig i fältet, eller på industrilinan. Det gör att bolagen på ett smart och lätt sätt kan samla in den relevanta datan”, säger Martin Thunman.

Crosser grundades 2016 och omsatte under förra, brutna, räkenskapsåret blygsamma 800.000 kronor. Perioden utgjordes av uppstart, menar Martin Thunman.

”2018 har varit ett år för oss att fullt lansera vår plattform och bygga upp kundbasen. Det har handlat om att komma igång på marknaden.”

2019 däremot ska innebära en ökning för bolaget. 

”Det är efter en sådan här runda som vi ska expandera försäljningen och vi har en lång rad kundengagemang. Dessutom finns marknadsstorleken, teamet och potentialen för framtida tillväxt. Den typen av startups som jobbar med industrikontrakt, som vi är, tar lite längre tid att komma igång.”

Industrinationen Tyskland är den marknad som med hjälp av investeringen nu ska intas av Crosser, meddelar Martin Thunman. 

”Vi vänder oss till enterprisekunder, då säljer man inte på Twitter. Man måste vara närmare kunderna och det handlar om stora affärer med längre relationer. DACH-området (Tyskland, Österrike och Schweiz reds. anm) är ju en jättestor marknad som öppnar upp för mer än 10 gånger den skandinaviska marknaden för vår del.”

Passande nog inför exanderingen till Tyskland går även tyska riskkapitalbolaget 42CAP även in i den nya kapitalrundan på 30 Mkr.

”Förutom att vara en av de största marknaderna i världen så har Tyskland tagit ledarrollen gällande digitalisering av tillverkningsindustrin genom begreppet Industry 4.0”, säger Alex Meyer, partner på 42CAP. 

”Vi tror att Crosser har en väldigt stor möjlighet att bli en viktig leverantör av digitala system i Tyskland men även globalt och vi ser fram emot att stödja företaget på resan.”

Vad investeringen gör för Crossers värdering vill Martin Thunman inte kommentera.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer