Annons

Tar kampen mot likviditetskrisen: Valentum startar ”draknäste”

Tomas Almgren är vd och partner på Valentum.
Tomas Almgren är vd och partner på Valentum. Foto: David Bicho
Allt fler bolag hotas av akut likviditetskris i spåren av corona. För att hjälpa fler bolag lanserar M&A-rådgivaren Valentum – en matchningstjänst mellan företag och investerare. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Coronapandemin har slagit brett över branscher och slungat in oerhört många bolag i akut kris. 

”Men det vi ser nu är att många av de bolag som får det tufft med likviditeten egentligen är fina, välskötta bolag, som under mer normala omständigheter inte hade drabbats lika hårt”, säger Tomas Almgren vd och partner på Valentum. 

Rådgivarfirman Valentum hjälper i vanliga fall onoterade entreprenörsbolag med M&A-frågor, som att hitta nya ägare till bolagen när de ska säljas. Bland annat var man rådgivare när e-handelsbolaget Care of Carl såldes till investmentbolaget Litorina. Genom åren har man byggt ett bra nätverk av investerare och personer som har fått det bra ställt ekonomiskt efter att ha sålt sina bolag.

”Men vi vet också att många av bolagen som har det svårt nu kanske inte har ett nätverk av investerare som kan gå in och säkra att verksamheten fortsätter, så där såg vi en möjlighet att bidra och stötta bolagen som har det tufft.”  

Därför lanseras nu en tjänst som ska fungera som ett snabbspår till kapitalanskaffning. Tjänsten riktar sig till mellanstora bolag med en omsättning mellan 50 och 100 miljoner kronor som ska få möjlighet att stänga en ny kapitalrunda på omkring fyra veckor - en process som annars brukar ta mellan tre och sex månader. Initiativet backas i dagsläget är ett tiotal icke-namngivna investerare. 

”Helst skulle man inte vilja att den här tjänsten behövdes alls – men det gör den. Just nu tittar vi på fyra olika bolag, bland annat ett inom tech-sektorn. Alla bolag vi tittar på är sådana där vi ser att det finns ett bestående värde efter corona, men som på grund av krisen nu riskerar att gå omkull.” 

Läs mer: Började hjälpa nyanlända till arbete – nu tar han sig an sparkade från Voi 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer