Annons

Singapore-bolaget tar sina lånecyklar till Sverige

Singapores cykeltjänst Obike kommer till Sverige i november.
Singapores cykeltjänst Obike kommer till Sverige i november. Foto: pressbild
City Bikes har erbjudit lånecyklar i svenska storstäder i över ett decennium. Nu får bolaget konkurrens av den globala jätten Obikes med 360 miljoner kronor i kassan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan den sydostasiatiska taxitjänsten Grab och VC-firman Grishin Robotics investerade i Singapores cykeltjänst Obike tidigare i höstas har bolagets expansionsmöjligheter ökat rejält.

Obike, som lanserades så sent som i början av 2017, har redan lanserat sin tjänst på över 30 marknader, varav flera är europeiska. Nu har bolaget beslutat att ta steget in på ytterligare tio marknader, bland annat Sverige, Norge och Finland.

Till skillnad från dockade cyklar, som exempelvis City Bikes erbjuder, behöver Obikes cyklar inte hämtas och lämnas i ett cykelställ. Istället hittar användaren cyklarna via en app och hämtar upp dom på gatan.

"Det finns en stor efterfrågan världen över för den dockningsfria cykeldelningsmodellen eftersom det är ett livskraftigt och miljövänligt alternativ som främjar gemensamt ägande av cyklar över hela samhället”, säger Obikes medgrundare Edward Chen i ett pressmeddelande.

Läs även: Eltaxin Bzzt fyller på kassan: ”Otroligt varmt välkomnande”

Obike som har växt i väldigt snabb takt säger sig ha en ödmjuk inställning till samarbeten med del lokala myndigheterna i länderna där de lanserar. 

”Vi är fast beslutna att arbeta nära alla myndigheter i våra verksamhetsländer för att hantera cyklar, parkeringsproblem och övervinna ytterligare utmaningar. Vi fortsätter även att förnya vår teknik och vårt produktutbud”, säger Edward Chen.

Obike är inte det enda asiatiska cykeltjänsten som sneglar på Europa. Tidigare har Alibaba-backade Ofo, med över 5,7 miljarder kronor i riskkapital, uppgett att de lanserar i ett antal europeiska städer till hösten.

Samtidigt har Sverige även sina egna alternativ. Redan 2005 lanserade Clear Channel Sveriges första delningstjänsten av cyklar, City Bikes, i Göteborg. Året efter tog man klivet in i Stockholm och numera finns cyklarna även i Milano, Barcelona, Dijon and Antwerpen. 

För Obike kommer lanseringen i Sverige ske stegvis i form av ett pilotprojekt som påbörjas den 15 november i Stockholm.

Läs även: Svenska utmanaren gör succé med sin elmoped

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies