Annons

Taxiförbundet: "Ubers förare skattefuskar"

Taxiförbundet har genomfört en stickåprovsundersökning för att visa att Ubers förare skattefuskar.
Taxiförbundet har genomfört en stickåprovsundersökning för att visa att Ubers förare skattefuskar. Foto: hadrian - ifeelstock
Många av taxi- och samåkningsföretaget Ubers förare skattefuskar genom att inte redovisa intäkter. Det hävdas efter en undersökning som har utförts av ett säkehetsföretag på uppdrag av Svenska Taxiförbundet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

68 procent av inkört belopp redovisas inte alls, enligt en undersökning av 112 taxiresor med Uber i Stockholm.

Chaufförerna anger ett lägre pris i taxametern än det pris som redovisas på kvittot som Uber levererar via e-post efter resan. Endast i 19 fall av 112 stämde det inslagna priset på taxametern med vad som faktiskt betalades via Ubers app.

Eftersom rapporteringen till Skatteverket bygger på redovisade intäkter i bilens kassaregister undanhåller Uber korrekta siffror för Skatteverket i mer än 80 procent av fallen.

Läs mer: Uber-utmanare lämnar Stockholm

"Åtta av tio gånger man sätter sig i en Uberbil åker man svarttaxi", säger Claudio Skubla som är förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet.

Kostnaden för undersökningens 112 resor med Uber var totalt 23.104 kronor varav endast 7.374 kronor, cirka 32 procent, redovisades till redovisningscentralen.

Uber tillhandahåller ett system där kunden upplever att man får ett riktigt kvitto via Ubers app.

Läs mer: Ubers börsnotering rycker närmare 

"Detta möjliggör skattefusk och är ett sätt att kringgå kassaregistret på ett sätt som strider mot föreskrifterna i lagstiftningen. Som jag ser det sätter sig Uber över svensk lag", säger han.

Svenska Taxiförbundet bedömer att Uber årligen undanhåller 700 miljoner kronor från redovisning enbart i Stockholm, utifrån ett antagande att Uber har 1.500 bilar i staden som omsätter drygt en miljard kronor per år.

Att etablerade aktörer är kritiska till nya uppstickarföretag är inte ovanligt. Taxiförbundet gjorde en likadan granskning av Uber redan sommaren 2016, då var resultatet att förarna i 99 fall av 110 inte använde taxameter alls.  

Nyhetsbyrån Direkt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer