Annons

Taxiförbundet upprörs av nedlagd Uber–utredning

Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo och Taxiförbundets vd Claudio Skubla.
Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo och Taxiförbundets vd Claudio Skubla. Foto: Evelina Carborn och press.
Polisen har beslutat att lägga ned förundersökningen mot budgettjänsten Uber Pop. Det upprör Taxiförbundet som nu har begärt ett möte med Ekobrottsmyndigheten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Polisen har lagt ned förundersökningen mot budgettjänsten Uber Pop på grund av bristande resurser, kunde Di Digital avslöja på fredagen.

Åklagare Thomas Rickardsson har sedan 2016 sökt ytterligare resurser från Ekobrottsmyndigheten, för att kartlägga hur pengarna rört sig i Ubers internationella koncern, men inte fått något gehör. EBM hänvisade bland annat sitt beslut till de misstänkta brottens låga straffvärden.

Det får Taxiförbundet att rasa. Branschorganisationen har länge varit en höggljudd kritiker mot Ubers affärsmodell, som de menar kringår både lagstiftning och skattesystemet i Sverige.

”Jag blir både förvånad och arg. Det här beslutet är högst anmärkningsvärt, särskilt som det beror på ett ointresse från Ekobrottsmyndigheten. Det är en smocka mot hela den seriösa taxibranschen i Sverige”, säger Claudio Skubla, vd på Taxiförbundet.

Läs mer: Polisen lägger ned utredning mot Uber – på grund av resursbrist 

Taxiförbundet har nu begärt ett möte med Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Monica Rodrigo. 

”Vi vill redogöra för taxibranschens oro. Seriösa aktörer får allt svårare att överleva när konkurrensen blir snedvriden och rättsapparaten sätts ur spel. Uber bedriver prisdumpning med hjälp av skattefusk”, säger han.

Över 80 förare har dömts till böter i tingsrätten för olaga taxitrafik efter att ha kört Uber Pop mellan 2014 och 2016. l fjol kom Skatteverket fram till att den numera nedlagda tjänsten totalt omsatte drygt 100 miljoner kronor, vilket ledde till en upptaxering av Uber med 17 Mkr.

Läs mer: Skatteverket slår till mot Uber – drog in 102 miljoner på ett år 

I dag bedriver Uber enbart en taxitjänst med legitimerade förare. Men inte heller den bedrivs på rätt sätt, enligt Taxiförbundet.

Taxiförbundet genomförde nyligen en egen granskning som visade att 68 procent av de inkörda beloppen hos Uber inte alls redovisas till Skatteverket. Chaufförerna angav ofta ett lägre pris i taxametern än det som redovisades på Ubers kvitton, enligt branschorganisationens undersökning.

Läs mer: Taxiförbundet: "Ubers förare skattefuskar" 

För Di Digital bekräftar Claudio Skubla att både Skatteverket och Transportstyrelsen tagit del av deras underlag.

Innebär det att Skatteverket nu kommer att granska även denna del av Ubers verksamhet?

”Vi presenterade rapporten under ett möte samma dag. De kunde dock inte säga mer än att de tyckte att materialet var intressant. Men jag utgår från att de kommer att titta närmare på det”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer