Annons

Taylor Swift kräver vinster från försäljning av Spotifyaktier

Taylor Swift.
Taylor Swift. Foto: John Salangsang
Taylor Swift byter skivbolag till Universal Music Group. I sitt nya kontrakt kräver hon att Universals artister får en andel av skivbolagets vinster från försäljningen av Spotifyaktier. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Artisten Taylor Swift har efter mindre än en månad som kontraktslös skrivit under ett avtal med Universal Music Group. Det uppger hon på Instagram. 

Taylor Swift har sedan 2006 varit ansluten till Big Machine.  Hon har sålt totalt 32 miljoner skivor bara i USA, enligt Billboard. 

Taylor Swift  har även gjort sig känd för att bojkotta svenska streamingtjänsten Spotify 2014, för att protestera mot det hon ansåg vara allt för låga utbetalningar per streamad låt. Hennes musik är dock tillbaka på den svenska streamingtjänsten sedan 2017.

Läs mer: Spotify: Därför köper vi tillbaka aktier 

Avtalet som Swift förhandlat sig till med Universal är hemligt. Men artisten skriver själv på Tumblr att hon ska äga sina master-inspelningar och att Universal ska dela de förväntade vinsterna för försäljningen av sina aktier i Spotify med artisterna. Utbetalningarna ska ske oåterkalleligt, så som Sony Music gjort, skriver branschtidningen Variety

Läs mer: Guldregn över Sony Musics artister – delar ut Spotify-vinsten 

”Det var ett villkor som betydde mer för mig än något annat. Som en del av mitt nya kontrakt med Universal Music Group begärde jag att deras eventuella försäljning av sina Spotify-aktier skulle resultera i en oåterkallelig fördelning av pengar till artisterna. De har generöst nog gått med på detta i vad de tror ska bli mycket bättre villkor än från andra skivbolag. Jag ser att detta som ett tecken på att vi är på väg mot positiv förändring för kreatörer – ett mål jag aldrig kommer att sluta försöka hjälpa till att uppnå, på de sätt jag kan”, säger Tayler Swift, enligt Variety.

Läs mer: Spotify minskar förlusten kraftigt – kan nå lönsamhet i år 

Att de stora skivbolagen äger aktier i Spotify har en historisk förklaring. När Spotify växte och tecknade licensavtal för olika regioner som Europa och USA betalade man både i kontakter och aktier (som såldes med kraftiga rabatter). 

Finwire / Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer