Hoppa till innehållet

Tayyab Shabab utvisas ur Sverige: ”Hemskt besked”

Kodaren vars fall ledde till uppror inom techsektorn får sin överklagan avslagen. ”Jag hoppades verkligen att jag skulle få ett positivt svar”, säger Tayyab Shabab till Di Digital.

Utvecklaren Tayyab Shabab och hans arbetsgivare Mathias Plank (tv). Foto: TT
Utvecklaren Tayyab Shabab och hans arbetsgivare Mathias Plank (tv). Foto: TT

Den svenska techsektorn har sedan i fjol protesterat mot Migrationsverkets tendens att utvisa utländska anställda vars arbetsgivare i Sverige inte har levt upp till myndighetens krav. Bland annat har ett dussintal högt uppsatta medarbetare på Spotify hotats av utvisning på grund av tidigare slarv med arbetsvillkoren.

Frågan började uppmärksammas under hösten då det stod klart att Tayyab Shabab, en pakistansk medborgare och medarbetare på it-konsultbolaget Dynamo i Stockholm, hotades av utvisning på grund av en temporär försäkringsmiss av hans tidigare arbetsgivare. Beslutet överklagades av Tayyab Shabab ihop med organisationen Centrum för rättvisa.

Läs mer: Spotify-anställda hotas av utvisning

På tisdagen föll domen i Migrationsdomstolen i Stockholm, som slår fast att Tayyab Shabab och hans hustru ska utvisas ur landet.

Migrationsdomstolen menar att det ”inte finns något utrymme för att i det enskilda fallet pröva orsaken till att arbetsvillkoren inte har varit uppfyllda”.

Läs även: Annie Lööf om fallet med utvisade Tayyab: "Jag skäms"

Domen faller trots att fler än 10 000 namnunderskrifter samlats in för att stoppa utvisningen. Och trots att justitieminister Morgan Johansson (S) sagt att regelverket behöver förändras.

”Allt rörde sig i en positiv riktning. Morgan Johansson skulle ändra reglerna så att ett sådant här fall inte skulle kunna ske igen. Jag hoppades verkligen att jag skulle få ett positivt svar”, säger Tayyab Shabab till Di Digital.

”Beskedet är hemskt och förskräckligt för mig. Jag hade väntat mig något annat.”

Läs mer: Dubbelt så många kodare utvisas av Migrationsverket

Tayyab Shabab måste nu lämna Sverige inom fyra veckor såvida han inte överklagar till Migrationsöverdomstolen. Han har ännu inte bestämt sig för om han ska göra det.

”Det är oacceptabelt att människor som arbetar och försörjer sig själva ska utvisas på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren. I det här fallet är det dessutom en tidigare arbetsgivare som gjort misstaget”, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, ett av Tayyab Shababs juridiska ombud, i ett uttalande.

Två av domstolens fyra ledamöter var dock inte eniga med domslutet.

Di Digital har tidigare avslöjat att antalet avslag på förlängningar av arbetstillstånd inom techsektorn nära fördubblades under 2016 jämfört med 2015.

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera