Annons

Tayyab Shabab utvisas ur Sverige: ”Hemskt besked”

Utvecklaren Tayyab Shabab och hans arbetsgivare Mathias Plank (tv). Foto: TT
Utvecklaren Tayyab Shabab och hans arbetsgivare Mathias Plank (tv). Foto: TT
Kodaren vars fall ledde till uppror inom techsektorn får sin överklagan avslagen. ”Jag hoppades verkligen att jag skulle få ett positivt svar”, säger Tayyab Shabab till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska techsektorn har sedan i fjol protesterat mot Migrationsverkets tendens att utvisa utländska anställda vars arbetsgivare i Sverige inte har levt upp till myndighetens krav. Bland annat har ett dussintal högt uppsatta medarbetare på Spotify hotats av utvisning på grund av tidigare slarv med arbetsvillkoren.

Frågan började uppmärksammas under hösten då det stod klart att Tayyab Shabab, en pakistansk medborgare och medarbetare på it-konsultbolaget Dynamo i Stockholm, hotades av utvisning på grund av en temporär försäkringsmiss av hans tidigare arbetsgivare. Beslutet överklagades av Tayyab Shabab ihop med organisationen Centrum för rättvisa.

Läs mer: Spotify-anställda hotas av utvisning

På tisdagen föll domen i Migrationsdomstolen i Stockholm, som slår fast att Tayyab Shabab och hans hustru ska utvisas ur landet.

Migrationsdomstolen menar att det ”inte finns något utrymme för att i det enskilda fallet pröva orsaken till att arbetsvillkoren inte har varit uppfyllda”.

Läs även: Annie Lööf om fallet med utvisade Tayyab: "Jag skäms"

Domen faller trots att fler än 10 000 namnunderskrifter samlats in för att stoppa utvisningen. Och trots att justitieminister Morgan Johansson (S) sagt att regelverket behöver förändras.

”Allt rörde sig i en positiv riktning. Morgan Johansson skulle ändra reglerna så att ett sådant här fall inte skulle kunna ske igen. Jag hoppades verkligen att jag skulle få ett positivt svar”, säger Tayyab Shabab till Di Digital.

”Beskedet är hemskt och förskräckligt för mig. Jag hade väntat mig något annat.”

Läs mer: Dubbelt så många kodare utvisas av Migrationsverket

Tayyab Shabab måste nu lämna Sverige inom fyra veckor såvida han inte överklagar till Migrationsöverdomstolen. Han har ännu inte bestämt sig för om han ska göra det.

”Det är oacceptabelt att människor som arbetar och försörjer sig själva ska utvisas på grund av bagatellartade fel och misstag som beror på arbetsgivaren. I det här fallet är det dessutom en tidigare arbetsgivare som gjort misstaget”, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för rättvisa, ett av Tayyab Shababs juridiska ombud, i ett uttalande.

Två av domstolens fyra ledamöter var dock inte eniga med domslutet.

Di Digital har tidigare avslöjat att antalet avslag på förlängningar av arbetstillstånd inom techsektorn nära fördubblades under 2016 jämfört med 2015.

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer