Hoppa till innehållet

Tech Fest-grundaren: "Låt oss göra det här till en rörelse"

Sthlm Tech Fest ger bort gratisbiljetter till flyktingar med utbildning i programmering. "Vi har tagit kontakt med Migrationsverket för att kunna bjuda in så många som möjligt", säger grundaren Tyler Crowley.  

Tyler Crowley, grundare av Sthlm Tech Fest.
Tyler Crowley, grundare av Sthlm Tech Fest.Foto: Sammy Steen

Det började med att Tyler Crowley fick ett mejl från 27-årige Navi från Afganistan. 

"Han skrev att han var utbildad dataingenjör och att han flytt till Sverige. Han hade inget jobb eller inkomst och undrade om jag kunde hjälpa honom att få en biljett till eventet", berättar Tyler Crowley, grundare av Sthlm Tech Fest.

Mejlet fick honom att börja tänka i större banor. 

"Jag insåg att det antagligen fanns massor av personer som han som borde komma. Sverige har ett starkt ekosystem inom tech men vi har slut på talanger samtidigt som det finns arbetslösa flyktingar med precis de kunskaper som efterfrågas". 

Insikten fick Tyler Crowley att kontakta Migrationsverkets generaldirektör för att se om de skulle kunna hjälpa till att identifiera alla flyktingar med teknisk utbildning som kommit till Sverige de senaste åren. 

"Han nappade på idén. Jag är övertygad om att det här är något som inte bara kommer att göra eventet bättre utan som kan göra hela Sverige bättre. I Silicon Valley är hälften av alla miljardbolag startade av invandrare, det är en enorm möjlighet vi har". 

För två år sedan tog Tyler Crowley initiativet att låta kvinnor sätta vilket biljettpris de ville för att råda bot på könsbalansen i tech-sektorn. Det skapade en del turbulens eftersom skilda biljettpriser bryter mot diskrimineringslagstiftningen. Men även om det skulle bli en liknande diskussion nu tänker Tyler Crowley inte backa. 

"Jag kanske är en galen amerikan, men jag vet att det här är det rätta att göra och struntar faktiskt i om det bryter mot någon lag. Det här är själva anledningen till att konferenser finns, att människor ska träffas och byta erfarenheter och skapa nätverk. Om någon skulle anmäla mig för det, så låt oss ta den debatten."

Initiativet backas up ekonomiskt av eventets sponsorer som till exempel Telia och även om det inte är beslutat ännu så kommer det att behöva sättas någon typ av begränsning på hur många gratisbiljetter som kan delas ut. Men åtminstone 1000 gratisbiljetter till flyktingar tror han att det går att ordna.

"Låt oss få dit så många som möjligt. Det här är viktigt".

Stockholm Tech Fest går av stapeln i början av september och håller på i tre dagar. Bland talarna finns till exempel Swedbanks vd Birgitte Bonessen, Pirate Bay-grundaren Peter Sunde och Ericssons vd Börje Ekholm. 

Tyler Crowley har också en sista uppmaning:

"Låt oss sprida och skapa en rörelse av det här. Alla konferenser skulle kunna göra samma sak."

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera