Annons

Tech-miljonärens hälsosatsning tar in 67 miljoner

Till vänster: Lars Björk. Till höger: Frisqs vd Martin Irding.
Till vänster: Lars Björk. Till höger: Frisqs vd Martin Irding.
Börsnoterade Frisq tar in 67 nya miljoner för att storsatsa i USA. ”Timingen är helt rätt”, säger vd Martin Irding.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Vårdplattformbolaget Frisq ökar kassan när man genomför en nyemission på 67 miljoner kronor. 

Både nya och gamla ägare är med i rundan, som ska göra det möjligt för företaget att göra en framåtryckning i USA, berättar Frisqs vd Martin Irding.

”Timingen är helt rätt att introducera Frisq i USA nu. Det har att göra att man ändrar ersättningsmodellerna i USA just nu. Det skapar en väldig efterfrågan för Frisq. Det har vi fått bekräftat gång på gång nu”, säger han.

De nya ägarna är både privata och institutionella. Vilka de nya ägarna är vill Martin Irding dock inte berätta. Informationen om att bolaget skulle genomföra en nyemission kom under torsdagen, redan under fredagsmorgonen var rundan över.

”Det är alltid en avvägning att göra en riktad emission eller inte. Det här är ett ganska effektivt sätt att ta in pengar på kort sikt, det tror vi är i alla aktieägares intresse”, säger Martin Irding.

Teckningskursen per aktie i nyemissionen låg på 18 kronor, när börsen öppnade under fredagen föll aktien med 3,7 procent och handlades för 19,55 kronor.

Läs mer: Healthtech-bolaget Frisq tar in nytt kapital – ska ta sig ut i Europa och USA 

I maj förra året tog Frisq in 53 Mkr, pengar som också skulle gå till en satsning på USA. I den rundan gick Swedbank Robur Ny Teknik, Handelsbanken Fonder och Lars Björk, grundare av Qlik, in i bolaget. Lars Björk tog då också en plats i bolagets styrelse för att ledsaga bolaget i USA-expansionen.

Läs mer: Techprofilen Lars Björk om sin nya börssatsning: Tajmingen var rätt

Frisq utvecklar en digital plattform, Care, som ska sammankoppla vården och patienten under en kontinuerlig vårdplan, där målet är att patienten ska bli mer delaktig i sin väg till tillfrisknande. 

Plattformen samlar patienternas data och journaler på en plats, vilket ska underlätta för patienter som är i behov av längre perioder av vård och som slussas mellan olika vårdgivare. 

”Det vi sett är att det inte verkar vara någon i världen som har ett liknande system. När de stora amerikanska spelarna i vården också säger att de inte sett något liknande, då känner vi oss trygga med vår position”, säger Martin Irding.

Förutom USA-expansionen ska investeringen gå till bolagets deltagande i större upphandlingar i Europa och att etablera partnerskap med större aktörer inom vårdsystem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer