Annons

Techaktierna att äga 2020: ”Guldläge för små teknikbolag”

Lannebos techfond med Helen Broman och Johan Nilke.
Lannebos techfond med Helen Broman och Johan Nilke. Foto: Joey Abrait
Med ett starkt börsår i ryggen riktas nu blickarna mot intressanta aktier att köpa 2020. Förvaltarna av fonden Lannebo Teknik Småbolag tipsar om heta aktier och trender inom tekniksektorn att haka på. ”Bolagen ska helst ha en tvåsiffrig tillväxt. Vi ser guldläge för små teknikbolag framöver”, säger Helen Broman.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För investerare som vill exponera sig mot tillväxtbolag inom tekniksektorn finns det en uppsjö av kandidater att lägga till i portföljen. Med erfarenhet av småbolagsförvaltning har förvaltarna Helen Broman och Johan Nilke nyligen startat fonden Lannebo Teknik Småbolag som letar efter potentiella kandidater i alla världens hörn. 

Fonden placerar i tillväxtbolag inom huvudsakligen sex olika teman: säkerhet, hälsa, miljö, digitalt innehåll, datahantering, och resurseffektivisering. Förvaltarna bedömer i dagsläget att det finns flest intressanta bolag inom dessa kategorier, men konstaterar även att de kan komma att ändras med tiden.

”Genom att studera olika teknikanalyser ser vi de trender och teknikteman som är aktuella i nutid och framöver”, säger Johan Nilke. 

Vid bedömningen av ett bolag tittar förvaltarna huvudsakligen på den årliga tillväxten. 

”Det krävs att bolagen ska vara lönsamma eller åtminstone vara på en tydlig väg till lönsamhet och ska helst ha en dubbelsiffrig tillväxt. Förhoppningsbolag sållas bort”, säger Helen Broman. 

Det största innehavet i fonden är utvecklingsbolaget BTS Group, som enligt förvaltarna är verksamma inom temat digitalt innehåll. 

”Det utvecklar digitala utbildningssystem för företag och har en marginalresa framför sig som vi ser, och tror, att bolaget kommer kunna exekvera på. I takt med att företag förändras snabbare nu än förr ställer det krav på att utbilda de anställda, så att de ska kunna förstå och möta den förändrande marknadssituationen”, konstaterar Helen Broman.  

Inom det digitala området har även det brittiska spelbolaget Frontier Development fångat förvaltarnas blickar då bolaget har ”egna, starka varumärken” med en trogen kundbas, vilket duon gillar.

Förvaltarnas andra favorit är amerikanska Upland Software inom temat resurseffektivisering. Företaget utvecklar molnbaserade affärssystem som möjliggör för organisationer att planera, hantera och genomföra projekt på ett effektivare sätt.

”Här ser vi ett företag med stark tillväxt och ökad installerad bas av sina system som ger goda möjligheter för bolaget att fortsätta växa organiskt. Samtidigt har bolaget en tydlig förvärvsagenda”, säger Helen Broman och tillägger:

”Det är en väldigt bra skalbarhet i modellen också, med en stor andel återkommande intäkter.”

Inom säkerhetssegmentet lyfter förvaltarna fram Ping Identity. Det amerikanska företaget utvecklar en plattform som möjliggör för användare och enheter att på ett säkert sätt få tillgång till olika tjänster och applikationer, berättar Helen Broman.

”I de flesta fallen är it-strukturen i bolag fragmenterad men Pings plattform möjliggör identifieringslösningar även för bolagsstrukturer som är fragmenterade. Det gör dem unika och dessutom är grundaren kvar i bolaget som vd, det är en parameter vi också värdesätter högt.” 

Det tyska bolaget Isra Vision, inom temat datahantering, klassas även det in som en attraktiv pjäs av förvaltarna. 

”Isra Vision utvecklar en teknik som läser in och analyserar visuell information i syfte att automatisera processer. Bolaget har stora kunder inom industrin.”

Inom kategorin miljö lyfter förvaltarna fram CTT Systems som utvecklar produkter och lösningar för både luftfuktning och avfuktning i flygplan.

”Under färden uppstår kondens som sedan fryser och kan väga flera hundra kilo. Avfuktningen gör att denna vikt försvinner - vilket gör att planet blir lättare och på så sätt minskar man på driftkostnader och nivån av utsläpp. Ett klockrent hållbarhetscase”, säger Helen Broman.

Bolaget står även som ensam leverantör till både Boeing och Airbus.

Under kategorin hälsa slår förvaltarna ett slag för medicinteknikbolaget Medcap, som äger och utvecklar lifesciencebolag. 

”Bolaget har flera olika ben men explicit inom tillverkningen av specialistläkemedel ser vi stor potential för att de ska få upp betydande volymer. Gör man det kommer det också en bra hävstång på den affären”, säger Helen Broman. 

Anledningen till att man fokuserar på småbolag är bland annat att de halkat efter något, enligt Johan Nilke, som konstaterar att de större teknikbolagen de senaste åren växt starkare än de mindre. 

”Vi ser stor tillväxtpotential för småbolagen, och särskilt de bolag som vi inriktat oss mot som har förmågan att kunna lösa många samhällsproblem. Vi ser positivt på 2020, men också de kommande åren framöver gällande bolagen och sektorn i stort”, säger Johan Nilke. 

Vidare är småbolag extra intressanta då färre analytiker bevakar dem, vilket förvaltarna ser som en möjlighet att plocka upp intressanta bolag som är felprissatta. 

”Det finns många tillväxtbolag att hitta till en attraktiv värdering”, säger han.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer