Annons

Techbolag upptäcker folksjukdomar under tandläkarbesöket

Backing Minds, med grundarna Susanne Najafi och Sara Wimmercranz, har investerat i Boneprox som analyserar vårdbilder.
Backing Minds, med grundarna Susanne Najafi och Sara Wimmercranz, har investerat i Boneprox som analyserar vårdbilder. Foto: Tore Meek, Jesper Frisk.
Vårdteknikbolaget Boneprox använder AI för att diagnosticera stora folksjukdomar som benskörhet. Nu tar de in kapital från Backing Minds.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med hjälp av röntgenbilderna från vanliga tandläkarbesök analyserar det svensk-norska AI-bolaget Boneprox riskerna för benskörhet. 

På så sätt kan man tidigare remittera patienter vidare för förebyggande vård och därmed hindra benbrott. Bolaget har i dag ett hundratal kliniker i Sverige, Japan och Kanada som kunder.

”Idag kan det ta 8 månader för patienter att få livsviktiga diagnoser som till exempel muncancer, men i och med att tandläkare får omedelbar tillgång till specialister via vår SaaS-lösning så kan både diagnos och behandling etableras direkt”, säger Boneprox vd och grundare Peder Remman.

Riskkapitalbolaget Backing Minds har sedan tidigare investerat i vårdsektorn genom Dynamic Code som tar fram självtester. Till exempel är bolaget nu på väg med tester för coronaviruset. 

Nu går man även in med den första av två investeringar i Boneprox, där denna del består av 5 miljoner kronor.

”Många folksjukdomar, inte minst kvinnosjukdomar, missas trots att de hade kunnat förebyggas med hjälp av screening. Vi har hittat ett bolag vars revolutionerande lösningar skär genom ett stort antal framtidsbranscher: diagnostik, preventiv vård, äldrevård, kvinnohälsa”, säger Backing Minds medgrundare Susanne Najafi.

Bara i Sverige inträffar 70 000 frakturer orsakade av benskörhet och kostnaderna för benskörhet uppgår till närmare 300 miljarder årligen inom EU. Dessa förväntas stiga i takt med att befolkningen åldras.

Backing Minds har tät kontakt med sina investeringar via video för att minska smittspridningen av coronaviruset. Här syns Anton Kärrbrink, Chief Technology Officer på Boneprox, Sara Wimmercranz, investerare och medgrundare Backing Minds, Theodor Remman, Chief Sales Officer,
Susanne Najafi, investerare och medgrundare Backing Minds, Peder Remman, vd, Shreya Desai, Head of Machine Learning.
Backing Minds har tät kontakt med sina investeringar via video för att minska smittspridningen av coronaviruset. Här syns Anton Kärrbrink, Chief Technology Officer på Boneprox, Sara Wimmercranz, investerare och medgrundare Backing Minds, Theodor Remman, Chief Sales Officer, Susanne Najafi, investerare och medgrundare Backing Minds, Peder Remman, vd, Shreya Desai, Head of Machine Learning.

Hur ser du på investeringsläget nu?

”Vi försöker som vanligt att hitta underinvesterade bolag som är så lite konjunkturberoende som möjligt och som går in med ny teknik för att förändra branscher. Den tuffa situationen nu leder dock till mycket kreativitet. Vi såg till exempel hur den förra finanskrisen lade grunden till många fintechbolag. Digitaliseringen har fått en extra push”, säger Susanne Najafi.

Hur ser det ut för Backing Minds nu och framöver?

”Vi jobbar tätare än någonsin och hörs varje dag med våra grundare. Vi tittar extra på kärnaffären, att få pengarna att räcka längre och kreativitet. De som kommer klara sig bäst är de som är mest agila. Vi har till exempel Trustrace, en blockchain-baserad spårbarhetsplattform, som har tidigarelagt expansionen till en ny vertikal för att inte vara enbart exponerade mot mode.”

Läs mer: Såg sin hemby förgiftas – nu vill Trustrace fixa klädbranschen genom blockkedjan

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer