Hoppa till innehållet

Techbolagen hårt drabbade när börsen rasar

Gårdagens börsras i USA drabbade techbolagen hårdast. Nu sprider sig raset till Stockholm. ”Det är ganska naturligt att bolagen med de högsta värderingarna får ta den hårdaste smällen”, säger Johanna Kull på Avanza.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Under onsdagens börsras drabbades de amerikanska techbolagen hårt. Bland annat föll Apple, Google och Amazon med mellan 4 och 6 procent. 

Apple som nådde milstolpen med ett börsvärde på över 1000 miljarder dollar för en månad sedan föll under gränsen under dagen och Amazon som har varit uppe och sniffat på biljongränsen föll till 857 miljarder dollar.

Nervositeten på Wall Street har byggts upp under de senaste dagarna, mycket på grund av att räntan stigit till 3,25 procent– den högsta nivån sedan 2011. Den höjda räntan i kombination med handelskriget mellan USA och Kina är anledningen till att stressen att sälja av sina aktier har ökat.

”När man ser sån här oro som bubblar upp på marknaden då är det ganska naturligt att bolagen med de högsta värderingarna och dit det har strömmat väldigt mycket pengar  de senaste åren får ta den hårdaste smällen. Med de stigande räntorna i USA, när det finns ett alternativ till aktiemarknaden och investerarna vill ut då blir det lite av ett crowded trade som det kallas”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Läs även: Marcus Wallenberg: Det är nyckeln till svensk konkurrenskraft 

Det var inte bara de allra största techbolagen som drabbades av gårdagens börsnedgång. Även Twitter och Netflix tappade runt 8 procent samt Klarna-utmanaren Square föll med cirka 10 procent. För Spotify var tappet vid stängning 12 procent men tog sig upp till cirka 7 procent tapp i efterhandelns.

 Trots techbolagens tapp är de möjliga vinnare på sikt enligt Johanna Kull. 

”Vad vi såg i USA var att defensiva sektorer som exempelvis dagligvaror var relativa vinnare men om den här tristare börsen skulle fortsätta är de inte säkert att de skulle fortsätta som vinnare i ett längre perspektiv. Anledningen till att pengar flödar dit är direktavkastningen men den blir inte lika eftertraktat med högre räntor. Med techbolagen har vi en annan typ av avkastning och i sådana här specifika fall så är det naturligt att det är där fallet blir som störst”, säger hon. 

Börsraset i USA sprider sig nu till Europa och även till Sverige. En timme efter att handeln öppnat på Stockholmsbörsen hade bland annat spelbolaget Paradox Interactive och ljudboksbolaget Storytel tappat cirka 6 procent.

”De svenska techbolagen kommer nog att ha en ganska tuff dag. Det har varit några år då riskkapital inte har varit ett problem, finansiering har funnits till ett överflöd med de låga räntorna”, säger Johanna Kull. 

Riksbanken har däremot flaggat för en höjning av räntan i Sverige i slutet av året eller i början av nästa år.

”Pengar kommer att kosta mer helt enkelt. Men det handlar inte bara om riksbankens ränta utan även om investerarnas riskvilja att investera i nya techbolag”, säger Johanna Kull.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera