Annons

Techbolagen hårt drabbade när börsen rasar

Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Gårdagens börsras i USA drabbade techbolagen hårdast. Nu sprider sig raset till Stockholm. ”Det är ganska naturligt att bolagen med de högsta värderingarna får ta den hårdaste smällen”, säger Johanna Kull på Avanza.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under onsdagens börsras drabbades de amerikanska techbolagen hårt. Bland annat föll Apple, Google och Amazon med mellan 4 och 6 procent. 

Apple som nådde milstolpen med ett börsvärde på över 1000 miljarder dollar för en månad sedan föll under gränsen under dagen och Amazon som har varit uppe och sniffat på biljongränsen föll till 857 miljarder dollar.

Nervositeten på Wall Street har byggts upp under de senaste dagarna, mycket på grund av att räntan stigit till 3,25 procent– den högsta nivån sedan 2011. Den höjda räntan i kombination med handelskriget mellan USA och Kina är anledningen till att stressen att sälja av sina aktier har ökat.

”När man ser sån här oro som bubblar upp på marknaden då är det ganska naturligt att bolagen med de högsta värderingarna och dit det har strömmat väldigt mycket pengar  de senaste åren får ta den hårdaste smällen. Med de stigande räntorna i USA, när det finns ett alternativ till aktiemarknaden och investerarna vill ut då blir det lite av ett crowded trade som det kallas”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Läs även: Marcus Wallenberg: Det är nyckeln till svensk konkurrenskraft 

Det var inte bara de allra största techbolagen som drabbades av gårdagens börsnedgång. Även Twitter och Netflix tappade runt 8 procent samt Klarna-utmanaren Square föll med cirka 10 procent. För Spotify var tappet vid stängning 12 procent men tog sig upp till cirka 7 procent tapp i efterhandelns.

 Trots techbolagens tapp är de möjliga vinnare på sikt enligt Johanna Kull. 

”Vad vi såg i USA var att defensiva sektorer som exempelvis dagligvaror var relativa vinnare men om den här tristare börsen skulle fortsätta är de inte säkert att de skulle fortsätta som vinnare i ett längre perspektiv. Anledningen till att pengar flödar dit är direktavkastningen men den blir inte lika eftertraktat med högre räntor. Med techbolagen har vi en annan typ av avkastning och i sådana här specifika fall så är det naturligt att det är där fallet blir som störst”, säger hon. 

Börsraset i USA sprider sig nu till Europa och även till Sverige. En timme efter att handeln öppnat på Stockholmsbörsen hade bland annat spelbolaget Paradox Interactive och ljudboksbolaget Storytel tappat cirka 6 procent.

”De svenska techbolagen kommer nog att ha en ganska tuff dag. Det har varit några år då riskkapital inte har varit ett problem, finansiering har funnits till ett överflöd med de låga räntorna”, säger Johanna Kull. 

Riksbanken har däremot flaggat för en höjning av räntan i Sverige i slutet av året eller i början av nästa år.

”Pengar kommer att kosta mer helt enkelt. Men det handlar inte bara om riksbankens ränta utan även om investerarnas riskvilja att investera i nya techbolag”, säger Johanna Kull.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer