Annons

Techbolagen på barrikaderna – i morgon protesterar #sthlmtech

Tyler Crowley, arrangör av Sthlm tech meetup, Sthlm tech fest och nu även Sthlm tech protest.
Tyler Crowley, arrangör av Sthlm tech meetup, Sthlm tech fest och nu även Sthlm tech protest. Foto: Sammy Steen
Blommor och choklad utlovas när Stockholms startupscen sluter upp till protest utanför riksdagen. “Det handlar om att uppmärksamma möjligheter”, säger arrangören Tyler Crowley.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i kölvattnet av Spotifys öppna brev till Stockholms politiker som Tyler Crowley, mannen bakom bland annat konferensen Sthlm Tech Fest, bestämde sig för att kalla till en protestaktion utanför riksdagen.

Syftet är dels att uppmärksamma de svenska reglerna för personaloptioner, som anses göra det svårt för unga snabbväxande bolag att attrahera och behålla eftertraktade medarbetare. Dels att sätta ljuset på den krisartade bostadssituationen i Stockholm.

I skrivande stund har ungefär 1700 personer anmält sitt intresse på Facebook.

“Jag hoppas att åtminstone ett par hundra dyker upp”, säger Tyler Crowley.

Planen är att välkomna politikerna med blommor och choklad utanför riksdagshuset, säger han.


“BBC och Bloomberg kommer att vara där. Vi kommer räcka över blommor till politikerna framför kameran. Budskapet är att vi älskar Sverige, vi älskar Stockholm. Låt oss göra det här till en ännu mer fantastisk stad”, säger Tyler Crowley.

Han är noga med att påpeka att protesten inte handlar om “några verkligt stora samhällsproblem”:

Budskapet är att vi älskar Sverige, vi älskar Stockholm.

“Låt oss vara ärliga, vi är lyckligt lottade människor som inte har några riktiga bekymmer att tala om. Det här handlar mer om möjligheter. Vi måste vara ödmjuka inför det och visa tacksamhet mot staden. Jag tycker Stockholm är världens bästa plats för startups. Det handlar om hur vi kan göra den ännu bättre”, säger han.

Den som kanske främst borde känna sig träffad av protestaktionen är näringsminister Mikael Damberg. Han har jobbat hårt på att positionera sig själv nära den snabbväxande svenska startupsektorn, dock med blandade resultat.

Läs även: Kommentar: Nu får Damberg enhörningarna på sig

“Jag är övertygad om att Mikael Damberg gör så gott han kan. Startupvärlden rör sig fort och det kan vara svårt för politiker att hänga med. Precis som det är svårt för banker och medieföretag att klara av digitaliseringen”, säger Tyler Crowley.

Från Spotifys håll kommer nordenchefen Jenny Hermanson att närvara, enligt bolagets informationschef Sofie Grant. Bolagets vd och medgrundare Daniel Ek är däremot i New York under onsdagen.

Det är även oklart om Spotifys styrelseordförande Martin Lorentzon, som länge varit pådrivande i frågan om bostadssituationen i Stockholm, kommer att dyka upp:

“Eventuellt”, skriver Sofie Grant i ett sms till Di Digital.

Läs även: Upp till kamp! Techvärlden kallar till demonstration utanför riksdagen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies