Annons

Techbolagen rivstartar 2020 – miljardregn över Sverige

Kollage: Klarnas logotyp, Krys vd Johannes Schildt och Tipsers vd Marcus Jacobsson. Bolagen tillhör de som tog in mest pengar i januari.
Kollage: Klarnas logotyp, Krys vd Johannes Schildt och Tipsers vd Marcus Jacobsson. Bolagen tillhör de som tog in mest pengar i januari.
Hjulen snurrar allt snabbare hos de svenska techbolagen. I januari samlade de in mer riskkapital än vad deras norska motsvarigheter gör på ett år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fjolåret blev det hittills bästa någonsin för svenska startupinvesteringar med en totalsumma på över 22 miljarder kronor, enligt Di Digitals sammanställning som gjordes i början av november.

Under början av 2020 har hjulen i tech-Sverige, om något, snurrat ännu snabbare. De sex största finansieringsrundorna som meddelades i januari summerar till över 4 miljarder kronor. 

Till det kan också läggas bankappen Tinks runda på sammanlagt 950 miljoner kronor – där dock en mindre, men okänd delsumma, bestod av att aktier bytte ägare sinsemellan. Utöver detta har givetvis också en mängd mindre riskkapitalrundor ägt rum. Totalsumman för januari skulle alltså kunna vara över 5 miljarder kronor.

Det kan jämföras med de 2,9 miljarder kronor respektive 5,2 miljarder kronor som investerades i våra grannländer Norge och Danmark under helåret 2019, enligt riskkapitalbolaget Atomicos årliga sammanställning.

Det ökande intresset från utländska riskkapitalbolag brukar lyftas fram som en av förklaringarna till att investeringarna i svenska techbolag ökar.

Medan det för några sedan främst var svenska riskkapitalbolag som satsade har framför allt amerikanska och Londonbaserade aktörer de senaste åren flyttat fram sina positioner.

Riskkapitalrundorna under januari 2020 tycks visa att intresset för svenska bolag nu är globalt.

Exempelvis var det en australiensisk bank som låg bakom jätteinvesteringen i Klarna på 1,9 miljarder kronor medan en kanadensisk pensionsfond för lärare ledde nätläkaren Krys runda på 1,5 miljarder kronor.

Här är de sju största finansieringsrundorna som meddelades i januari 2020:

Klarna - 1,9 miljarder kronor
Kry - 1,5 miljarder kronor
Tink* - 950 miljoner kronor
Funnel - 450 miljoner kronor
Flowbox - 80 miljoner kronor
Elypta - 60 miljoner kronor
Tipser - 45 miljoner kronor

* = Tinks runda räknas inte in i totalsumman på 4 miljarder kronor för januari.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer