Hoppa till innehållet

Techbolaget som såg affärsidén i ”Super Size Me”

Amra såg affärsmöjligheten i att övervaka vad som sker i en kropp som bara äter McDonalds. Nu väntar tiotals miljoner kronor i riskkapital – och en plats i finalen av Di Digitals Startup Tour.

Tommy Johansson, Amras vd.
Tommy Johansson, Amras vd.Bild: Patrik Olsson

Mycket stod på spel för de tre bolagen – XM Reality, Cbot och Amra – som stod som finalister i Linköping den 25 oktober.

I juryn satt representanter från viktiga aktörer som Northzone, Moor och EQT Ventures. Men det blev slutligen publikens röst som avgjorde när segern tillföll Amra, ett bolag som har utvecklat en metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera.

”Det var en eloge till våra anställda som jobbar i bolaget i dag och ett bevis på att vi gör bra saker”, säger Amras vd Tommy Johansson.

Läs mer: AR-bolaget XM Reality väljer bort riskkapital – går till börsen

Amras mätmetod uppskattar riskerna för att olika patienter ska drabbas av allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt och diabetes. Det gör det lättare för sjukvården att prioritera vilka patienter som ska behandlas.

USA leder ligan, men många är inte långt efter. Hela Mellanöstern har stora fetmaproblem.

Något oväntat kan bolagets resa sägas ha börjat med ”Super Size Me”, dokumentärfilmen från 2004 där Morgan Spurlock provar att uteslutande leva på mat från McDonalds. Filmen fick stort genomslag och en grupp forskare vid Linköpings universitet bestämde sig för att göra om experimentet. Några studenter fick hedersuppdraget att gå på hamburgardiet, samtidigt som deras hälsa regelbundet kontrollerades.

Två av forskarna, Magnus Borga och Olof Dahlqvist Leinhard, såg marknadspotential i studiens mätningar. Efter att forskningsprojektet hade avslutats grundade de Amra 2010. Tommy Johansson klev in i bolaget först 2012, efter att ha sålt sitt kartbolag C3 Technologies till Apple.

”Jag kände direkt när jag såg bolaget att wow, det här tror jag på och det här vill jag jobba med. Sedan såg jag naturligtvis också att det fanns en stor marknad, i och med hälsoproblematiken kring fetma”, berättar Tommy Johansson.

I dag samarbetar Amra med runt 30 sjukhus, varav hälften är i USA. Det är också där som Tommy Johansson ser störst potential för företagets tjänst.

Överviktiga amerikaner innebär ett gynnsamt läge för Amra?

”Ja. USA leder ligan, men det är många länder som inte är långt efter. Hela Mellanöstern har till exempel stora fetmaproblem.”

Amra söker nu 100 miljoner kronor i riskkapital för att för att utveckla sin tjänst och expandera ytterligare i USA.

”Det har varit ett väldigt stort intresse. Vi hoppas att vi ska kunna stänga rundan ganska snart. Mer än så kan jag inte säga i nuläget”, säger Tommy Johansson.

Läs mer: Amra prisades på Startup Tour i Linköping

Nu återstår endast deltävlingen i Stockholm i Startup Tour innan startfältet är komplett inför slutstriden. Vem som går vidare från huvudstaden kommer att avgöras precis innan finalen drar igång den 8 december.

Vinnaren av Startup Tour får bland annat en resa till Silicon Valley och 1 miljon kronor i annonsbudget.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera