Annons

Techbolaget som såg affärsidén i ”Super Size Me”

Tommy Johansson, Amras vd.
Tommy Johansson, Amras vd. Foto: Patrik Olsson
Amra såg affärsmöjligheten i att övervaka vad som sker i en kropp som bara äter McDonalds. Nu väntar tiotals miljoner kronor i riskkapital – och en plats i finalen av Di Digitals Startup Tour.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mycket stod på spel för de tre bolagen – XM Reality, Cbot och Amra – som stod som finalister i Linköping den 25 oktober.

I juryn satt representanter från viktiga aktörer som Northzone, Moor och EQT Ventures. Men det blev slutligen publikens röst som avgjorde när segern tillföll Amra, ett bolag som har utvecklat en metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera.

”Det var en eloge till våra anställda som jobbar i bolaget i dag och ett bevis på att vi gör bra saker”, säger Amras vd Tommy Johansson.

Läs mer: AR-bolaget XM Reality väljer bort riskkapital – går till börsen

Amras mätmetod uppskattar riskerna för att olika patienter ska drabbas av allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt och diabetes. Det gör det lättare för sjukvården att prioritera vilka patienter som ska behandlas.

USA leder ligan, men många är inte långt efter. Hela Mellanöstern har stora fetmaproblem.

Något oväntat kan bolagets resa sägas ha börjat med ”Super Size Me”, dokumentärfilmen från 2004 där Morgan Spurlock provar att uteslutande leva på mat från McDonalds. Filmen fick stort genomslag och en grupp forskare vid Linköpings universitet bestämde sig för att göra om experimentet. Några studenter fick hedersuppdraget att gå på hamburgardiet, samtidigt som deras hälsa regelbundet kontrollerades.

Två av forskarna, Magnus Borga och Olof Dahlqvist Leinhard, såg marknadspotential i studiens mätningar. Efter att forskningsprojektet hade avslutats grundade de Amra 2010. Tommy Johansson klev in i bolaget först 2012, efter att ha sålt sitt kartbolag C3 Technologies till Apple.

”Jag kände direkt när jag såg bolaget att wow, det här tror jag på och det här vill jag jobba med. Sedan såg jag naturligtvis också att det fanns en stor marknad, i och med hälsoproblematiken kring fetma”, berättar Tommy Johansson.

I dag samarbetar Amra med runt 30 sjukhus, varav hälften är i USA. Det är också där som Tommy Johansson ser störst potential för företagets tjänst.

Överviktiga amerikaner innebär ett gynnsamt läge för Amra?

”Ja. USA leder ligan, men det är många länder som inte är långt efter. Hela Mellanöstern har till exempel stora fetmaproblem.”

Amra söker nu 100 miljoner kronor i riskkapital för att för att utveckla sin tjänst och expandera ytterligare i USA.

”Det har varit ett väldigt stort intresse. Vi hoppas att vi ska kunna stänga rundan ganska snart. Mer än så kan jag inte säga i nuläget”, säger Tommy Johansson.

Läs mer: Amra prisades på Startup Tour i Linköping

Nu återstår endast deltävlingen i Stockholm i Startup Tour innan startfältet är komplett inför slutstriden. Vem som går vidare från huvudstaden kommer att avgöras precis innan finalen drar igång den 8 december.

Vinnaren av Startup Tour får bland annat en resa till Silicon Valley och 1 miljon kronor i annonsbudget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies