Annons

Techdoldisen fyller kassan – på väg mot miljardvärdering

Den tidigare Fingerprint-vd:n Jörgen Lantto, sitter i Diracs styrelse och är en av bolagets investerare.
Den tidigare Fingerprint-vd:n Jörgen Lantto, sitter i Diracs styrelse och är en av bolagets investerare. Foto: Jesper Frisk
Ljudbolaget Dirac har lockat såväl miljardären Staffan Persson som förre Fingerprint-chefen Jörgen Lanto att investera. Nu tar de in ytterligare 78 miljoner kronor och värderingen rusar mot miljarden. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uppsalabolaget Dirac (NTL) hör inte till de mest omskrivna svenska techbolagen. Likväl lockar det lilla bolaget både namnkunniga investerare och en ansenlig mängd kapital.

2017 tog bolaget in 44 miljoner kronor i nytt kapital från investerare som John Wattin och Staffan Persson, Henrik Didner, Rami Yacoub, Jörgen Lantto och kinesiska AAC Technologies.

Läs mer: Svensk miljardär investerar i ljudbolaget Dirac

Bolaget har utvecklat teknik som förbättrar ljudkvaliteten i elektronikprodukter som mobiltelefoner, hörlurar och VR-headset men optimerar även ljudet i bilar och hemmet. Bolagets teknik används bland annat av de kinesiska mobiltelefontillverkarna Oneplus och Xiaomi, samt av Volvo och BMW. 

Ljudteknik har blivit särskilt viktigt när smarta högtalare nu håller på att slå igenom på bred front.

”Vi har byggt upp en position som ledande inom ljudoptimering och nu håller hela audioområdet på att explodera. Vi behöver skala upp på alla fronter”, säger Diracs vd Mathias Johansson. 

Di Digital kan avslöja att Dirac nu genomfört ytterligare en nyemission och tagit in 78 Mkr i nytt kapital. Dirac värderas i transaktionen till drygt 650 miljoner kronor, innan det tillförda kapitalet räknats in ("pre money"). 

Planen är att lägga grunden för en kraftig vinsttillväxt från 2020.

Hela investeringen kommer från en och samma investerare, det lilla investeringsbolaget Club Network Investments, CNI. 

"Vi är jätteimponerande av vad Dirac har åstadkommit. De står i läge att skala upp det här både på befintliga områden och i nya vertikaler. Det är precis det vi gillar att göra", säger Erik Ejerhed, cio på CNI.

CNI drivs av Erik Ejerhed, Jesper Almkvist och Kim Johnsson, den senare med en karriär som hockeyproffs i NHL bakom sig. CNI har tidigare investerat i bolag som Mathem, Qapital, Acast och Barnebys. Investeringen i Dirac är en av de enskilt största för CNI.

"Att ge en bättre ljudupplevelse är en jättemarknad samtidigt som det inte finns så många som arbetar med det. Dirac ligger väldigt bra till och det kan bli väldigt stort", säger Erik Ejerhed. 

Kim Johnsson hade en lång karriär som försvarare i NHL innan han lade skridskorna på hyllan 2010.
Kim Johnsson hade en lång karriär som försvarare i NHL innan han lade skridskorna på hyllan 2010. Foto: David Zalubowski

För två år sedan ryktades det om att Dirac kunde vara på väg mot en börsnotering. Men sedan dess har det varit tyst om sådana planer. 

"Vi tyckte att det var för kortsiktigt att notera bolaget. Vi har bara skrapat på ytan av den här marknaden ännu. Jag kan uppleva att många småbolag går till börsen som sista utväg för att få in pengar, vi har inte det problemet alls, tvärtom", säger Mathias Johansson.

Dirac har haft en stadigt växande omsättning fram till 2016. Bolaget har drivits med ett rörelseresultat kring nollan fram till i fjol då omsättningen landade på 56 Mkr och bolaget gjorde en rörelseförlust på 18,5 Mkr. Att Dirac plötsligt har börjat gå med förlust samtidigt som man tar in nytt kapital i en aggressiv takt kan knappast tolkas på annat sätt än att man nu satsar på att ta viktiga andelar av världsmarknaden. 

"I år och nästa år är investeringsår. Vi ska bygga ett forsknings- och utvecklingscenter i Köpenhamn och behöver anställa mycket folk inom både utveckling och marknad. Planen är att lägga grunden för en kraftig vinsttillväxt från 2020", säger Mathias Johansson. 

Läs mer: Test: Så bra är svenska Google Home  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer