Annons

Techentreprenören sadlar om igen: "AI är nästa stora samhällsfråga"

Techentreprenören Alfred Ruth gör författardebut.
Techentreprenören Alfred Ruth gör författardebut. Foto: Martina Huber
Alfred Ruth är entreprenören som sålde sitt Videoplaza för en halv miljard kronor. Sedan sadlade om och blev affärsängel. Nu sätter han titeln författare först och släpper i dagarna en trojansk häst i debatten om AI. ”Det är spekulativ fiction, snarare än science fiction”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alfred Ruth har en väldigt öppen dold agenda. 

”Efter klimatfrågan är AI nästa stora samhällsfråga som alla måste skaffa sig kunskap om. Jag gör inte det här för att tjäna pengar utan för att sprida kunskap. Den kommer säljas snorbilligt som e-bok och vi kommer till och med skänka bort den på sajten.”

Fermis filter utspelar sig 30 år framåt i tiden där kampen om att skapa en maskin som är mer intelligent än människan pågår som värst.

”Det som är läskigt och driver intrigen framåt är precis detsamma som vi behöver bekymra oss om på riktigt i det liv vi lever nu.”

Texten har bra flyt och kan med rätta kallas bladvändare. En högst ovetenskaplig test på en till undertecknad närstående tonåring gav dock en nedslående dom:

”Man kan inte ha en huvudperson med namnet Ariel.”

Alfred Ruth oroas inte av synpunkter av det slaget. Boken har nämligen växt fram på liknande sätt som datorspel görs med löpande tester på flera så kallade beta-läsare. Under arbetets gång har en rad versioner provats.

”Ärligt talat har jag inte räknat efter hur många versioner det är, tolv eller sjutton. Men jag har testat tre olika inledningar, med och utan förord. Det är den jag jobbat mest med.”

Vi träffas på startup-hubben Epicenter i Stockholm city och han har med sig en tryckt betaversion, som alltså inte kommer att säljas i vanliga butiker.

”Vem vill ha en förstaupplaga när man kan ha ett numrerat exemplar ur betaupplagan?”

En kul detalj är att pagineringen i stället för sidnummer berättar hur många procent läsaren konsumerat, varje sida motsvarar 0,25 procent.

”Du anar inte vad formgivaren fick kämpa med att nå ett rätt delbart antal sidor.”

Det är svårt att tjäna pengar som affärsängel. Mitt högt ställda mål är att gå break even. Jag gör det för att betala tillbaka till ekosystemet.

Författare han själv sätter högt är Paul Auster och John Ajvide Lindqvist.

”Men med den här boken vill jag nå som många som möjligt därför har jag inspirerats av Dan Brown och Stieg Larsson. Det är medvetet. I stället för litterär kvalitet har jag valt lättläst underhållning.”

Det ska bli en trilogi där varje bok bygger på en övergripande existentiell fråga. I den första framgår det mellan raderna att om meningen med livet inte är att arbeta, vad tusan ska vi göra då?

”Luther kommer visa sig vara fel ledstjärna. Vi behöver andra dygder än flit”, säger Alfred Ruth. 

Nästa bok, som kommer om ett år, ska kretsa kring om vi kan leva för evigt, eller som han formulerar det: Kan vi bota döden?

Alfred Ruth har gjort en dubbel mollbergare i pik ned i AI-litteraturen och rekommenderar varmt Max Tegmarks "Liv 3,0", Nick Boströms "Superintelligens" och "Rice of the robots" av Martin Ford till den som vill lära sig mer.

Hur ser du på risken med att superintelligent AI kan utgöra ett hot för mänskligheten?

”Jag är en grundmurad teknikoptimist, att teknikutvecklingen kan ge bättre liv för alla. Men vi kan inte ta för givet att teknikutvecklingen kommer alla till del. Jag tror att det kommer att hända under vår livstid och jag tror att vi har makt att få till det rätt. Men det finns en stor risk. Sannolikheten att vi får en superintelligens som riskerar att utplåna mänskligheten är 20 till 30 procent. Därför är det superviktigt att vi jobbar med de här frågorna.”

Alfred Ruth var med och grundade Videoplaza, annonsplattformen för nät-tv, som på kort tid fick in investerare som Creandum, Northzone och i en tredje runda amerikanska och franska investerare. Totalt investerades 18 miljoner dollar i bolaget.

När det såldes 2014 visade prislappen en halv miljard kronor.

”Jag var med från starten, men hann kliva av operativt tio månader innan exit. Jag var dock kvar i styrelsen och som aktieägare till försäljningen även om mitt innehav var utspätt vid det laget. Man måste vara skicklig för att ha tur, men man måste ha tur för att ha tur också.”

Alfred Ruth undviker att avslöja hur mycket han fick personligen, men säger att han inte längre behöver bekymra sig över hyran – om han "lever snålt ".

”Vad de där pengarna gett mig är möjligheten att göra de grejer jag vill. Nu är böckerna huvudprojektet, men jag lägger hälften av min tid på att vara ängelinvesterare.”

Han har gått in med kapital i ett dussin startups, men sitter bara i styrelsen i en handfull. De som kommit längst är Kitab Sawti, som producerar ljudböcker på arabiska samt Bokio, som automatiserar bokföring.

”Om samhällsförändringen kräver att folk blir entreprenörer är det bra om priset på bokföring kan pressas så att fler mäktar med att driva företag.”

Vilka bolag tittar du främst på inför en investering, hur ser din checklista ut?

”Framför allt gäller det att inte ha bråttom och var sunt skeptisk. Hur grundarteamet ser ut och vilken kemi det har är förstås viktigt. Jag ser jättegärna att det är kvinnliga grundare och att tekniken har någon form av AI-vinkel och att affärsidén går ut på att förbättra världen.”

Hur mycket kapital han har i portföljen preciseras inte mer än att det är "tvåsiffrigt miljonbelopp" och att han huvudsakligen investerar från en halv till 1 miljon åt gången.

”Det är svårt att tjäna pengar på detta. Mitt högt ställda mål är att gå break even. Jag gör det för att betala tillbaka till ekosystemet. Vi hade aldrig lyckats med Videoplaza utan att folk satsat pengar i oss i motsvarande skede. Jag är ingen Jane Walerud, men vi smålirare behövs också. Vi går in i pre-seed-fasen då det är svårt för proffsen att kunna investera.”

Är du lycklig i dag?

”Det är en bra fråga och central fråga. Många vill klättra ur ekorrhjulet. Jag har haft turen att göra det, de flesta får vänta ända till pensionen. Min spaning är ju att många fler kommer att göra det i takt med automatiseringen och det är mycket svårare än man tror att göra det utan att bli olycklig. Precis som Ariel och Terje i boken är alla i behov av något som ger mening.”

Alfred Ruth kan i allra högsta grad göra det han vill, men behöver samtidigt jobba med någonting meningsfullt. I sin egen jakt på mening verkar han ständigt söka nya vägar.

”Jag gör bara saker jag inte har en aning om hur man gör. Så fort jag gör något jag redan kan blir jag medioker.”

Han blir hemlighetsfullt tystlåten och undviker att svara på frågan om boken kan bli tv-serie för någon streamingtjänst.

”Den är designad för att passa en anglosaxisk publik. För en tech-investerare är det frustrerande, men nu är det förlagsmaskineriet som måste rulla. Min redaktör är professionell manusförfattare, det är min enda kommentar.”

FAKTA: Alfred Ruth 

Ålder: 35 år.

Bor: Villa i Fellingsbro utanför Arboga samt lägenhet i Hägersten.

Familj: Gift, tre bonusbarn.

Utbildning: Journalistexamen JMM.

Fritid: Skidåkning utför, avancerad offpist, gärna med stighudar. Skärmflygning och fjällvandring.

Aktuell: Ger i dagarna ut debutromanen Fermis filter – en anledning att finnas, Teg publishing. 

Lyssna mer: AI-geniet: "Alla är inte redo för vad som kommer" 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer