Annons

TIN Fonders grundare: Så klarade vi coronakrisen – pekar ut guldkornen i portföljen

Erik Sprinchorn, en av förvaltarna på TIN Fonder.
Erik Sprinchorn, en av förvaltarna på TIN Fonder. Foto: Hampus Andersson
TIN Fonders medgrundare Erik Sprinchorn bjuder på två aktietips och avslöjar den strategi som fått hans fond att stiga under brinnande covid-19-kris. ”Pandemin gynnar teknikbolag, relativt andra bolag”, konstaterar han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Osäkerheten på världens börser är fortfarande stor. Men att teknikbolag har gått bra jämfört med bolag i andra sektorer är fullt rimligt. 

Det menar Erik Sprinchorn, en av stjärnförvaltarna på TIN Fonder med drygt sex miljarder kronor under förvaltning.

”Covid-19-krisen är ju jobbig för alla. Men den gynnar generellt sett teknikbolag, relativt andra bolag. För vissa mjukvarubolag har krisen till och med inneburit ett lyft”, säger han.

I torsdags kunde Di rapportera att TIN Fonder startar en ny, global aktiefond med namnet TIN World Tech med teknisk innovation som huvudtema. Den är tillgänglig på fondbolagets hemsida samt på Avanza, då under namnet ”Avanza World Tech by TIN”. 

Vår tes var att vändningen uppåt skulle sammanfalla med att coronapaniken var som värst.

TIN World Tech kan beskrivas som ett internationellt komplement till TIN:s första succéfond Ny Teknik, som främst investerar i nordiska teknikbolag. På ett år har Ny Teknik-fonden stigit med 36 procent, fram till börsens stängningskurser i fredags. Sedan årsskiftet motsvarar uppgången 20 procent, i jämförelse har Stockholmsbörsen i fredags hade backat med cirka 8 procent under samma period. 

I mitten av mars i år såg det dock illa ut för TIN Ny Teknik, precis som för börsen överlag. De två förvaltarna, Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, reagerade med att bita ihop och köpa på sig mer aktier. 

”Vi var inte lika djärva som vi borde varit. Men vi höll oss ganska kalla och tittade på datan. Vår tes var att vändningen uppåt skulle sammanfalla med att coronapaniken var som värst. Traditionell makroanalys håller ju inte i krislägen när så mycket handlar om psykologi”, säger Erik Sprinchorn.

Ett verktyg han och Carl Armfelt använde sig av var då Ravenpacks AI-baserade analystjänst för finansmarknaden. Företaget driver ”Coronavirus News Monitor”, som innehåller en instrumentpanel med kurvor över ”Worldwide Sentiment Index”, ”Panic Index”, ”Media Hype Index” och ”Fake News Index”.

”Vi kunde se hur sentimentet bottnade i mitten av mars och hur börsen började stiga igen därefter”, säger Erik Sprinchorn.

Vi har alltid en stor transaktionskassa.

TIN, som i regel har 3-9 procent av sina tillgångar i kontanter, lyckades köpa på sig aktier mitt i den avgrund som öppnade sig. 

”Vi har alltid en stor transaktionskassa. Men den var mindre i slutet av mars, jämfört med två månader innan”, säger Erik Sprinchorn.

Som enda svenska institution agerade TIN Fonder även ankarinvesterare i när den norska videokonferensutmanaren Pexip tog in pengar inför sin börsnotering på Oslobörsen i mitten av maj.

”Den processen skedde mitt i paniken”, säger Erik Sprinchorn.

Pexips teckningskurs låg på 63 norska kronor. Aktien stod i fredags i 88 norska kronor.

Läs mer: Största technoteringen i Norden – aktien rusar i öppningen

Vid sidan av detta investerade TIN Fonder hundratals miljoner kronor i ett dussintal riktade emissioner som skedde i bolag som Embracer, Stillfront och Sinch mellan slutet av februari och slutet av maj. 

”Vissa delar av det innovativa näringslivet gynnas av covid-19. Det gäller ju videokonferensbolag som Pexip, men även till exempel dataspel. Många mjukvarubolag har kunder som är lika beroende av deras prenumerationsbaserade tjänster som de är av el. Andra delar av tekniksektorn har missgynnats, men ofta i mindre grad än den traditionella bolagssektorn”, säger Erik Sprinchorn.

Pandemier kommer vara på näthinnan länge.

Han tror även på ett uppsving inom hälsovård.

”Det kommer ju ske större investeringar inom hälsa. Vikten av beredskap och innovation ökar. Pandemier kommer vara på näthinnan länge”, säger han.

Vad ska man köpa då? Börsen har ju precis dippat igen. 

”Vi ger ju inte köprekommendationer. Men två av de största positionerna i den nya fonden är Edwards Life Sciences och Nintendo.”

”Edwards är ledande på 95 procent av vad de gör, och två tredjedelar av verksamheten utgörs av artificiella hjärtklaffar. Bolaget gynnas av tydliga, men i viss mån motstridiga trender: vi lever längre men tycks dra på oss allt fler välfärdssjukdomar. Av alla som får problem med aortahjärtklaffen så dör hälften inom två år om de inte får behandling. Traditionellt utförs byte av klaffar via öppen kirurgi, men det klarar inte alla patienter, särskilt inte de äldre och skörare. Edwards klaffar opereras in via endoskopi. Här finns en synergi med svenska Mentice, ett innehav i TIN Ny Teknik, som levererar simuleringsmjukvara bland annat i ett samarbete med Edwards. Det är ett bra exempel på hur det lokala gifter sig med det globala tycker jag.”

”Nintendo är nästan som ett helt ekosystem, snarare än ett vanligt dataspelsbolag. Lite likt Apple i dator- och telefonvärlden är de som en ’inhägnad trädgård’ i spelvärlden. Sedan årtionden har de kultiverat inarbetade varumärken som Super Mario och Zelda, knutna till egna plattformar som Switch. Nintendo har en stark historia av kreativitet och innovation samt investeringar i kvalitet och sina varumärken. Med det vi vet i dag ser vi fram emot att bli långsiktiga ägare i båda dessa kraftfulla bolag.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer