Annons

Techgiganten Alibaba gör hemlig investering i deras dejtingapp

Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd. Foto: Tantan
Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd. Foto: Tantan
Med svensk-kinesiska Tantans miljardvärdering följde även en av internetvärldens mest eftertraktade investerare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I april tog det svenskgrundade kinesiska bolaget Tantan in en halv miljard kronor från tunga investerare. I samband med affären värderades dejtingappen till 2,2 miljarder kronor.

Utåt hette det att den kinesiska streamingjätten YY och Honkong-baserade Genesis Capital därmed anslöt till ägarkretsen.

”Värderingen har dubblats sedan förra rundan för ett år sedan”, sade Yu Wang, vd och medgrundare på Tantan, till Di Digital i samband med affären.

Även Alibaba deltog i finansieringsrundan, något Tantans ägarbolag P1 Holding bekräftar i ett pressmeddelande som uppmärksammats av Breakit och Dagens Næringsliv.

Internetjätten Alibaba, med ett börvärde på drygt 390 miljarder dollar, har dotterbolag som erbjuder allt ifrån frakt till betallösningar till strömmad musik.

Specialpodd: ”Lär av Alibaba – innan det är försent”

 

Tantans vd Yu Wang har kinesiska föräldrar men är uppvuxen i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta. Han studerade vid KTH i Stockholm och mötte där sin medgrundare och sedermera fru Sophia Pan, operativ chef på Tantan.

Sophia Pan är född och uppvuxen i Kina, men kom till Sverige för att studera finans vid Handelshögskolan och juridik vid Stockholms universitet.

2007 flyttade de två till Kina för att starta det sociala nätverket P1, som idag är en bilddelningstjänst inom lifestyle och mode. Dejtingappen Tantan startades inom P1 2014, men knoppades av 2015.

Läs mer: Alibabas konkurrent Tencent seglar upp som storägare i Tesla

I dag beskrivs Tantan ofta som Kinas Tinder, då den har samma ”swipe”- och ”match”-fuktioner som sin amerikanska förelaga. Appen har även en hel del annan funktionalitet, och erbjuder större möjligheter att få live-bilder av potentiella dejter.

Alibaba har flera gånger uttalat ett intresse för att öppna serverhallar i Sverige och därmed följa i Facebooks och Amazons fotspår.

”Sverige har rätt infrastruktur och rätt klimat”, sade Alibabas Europachef Terry von Bibra i en intervju med Di Digital i mars.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies