Annons

Techhubben firar fem år – når 200 miljoner i omsättning

Patrick Mesterton, medgrundare och vd för Epicenter.
Patrick Mesterton, medgrundare och vd för Epicenter. Foto: Press.
Epicenter fyller fem år och omsätter nu över 200 miljoner med 500 bolag på kundlistan. Nu blickar de framåt och vill fortsätta expandera internationellt, men först ska de fira åren som gått. ”Det har varit en väldigt spännande resa”, säger vd:n Patrick Mesterton.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under veckan firar Epicenter femårsjubileum med såväl aktiviteter för barn och unga som paneldiskussioner. Crescendot är på torsdag den 30 januari då företaget har ett stort kalas. Och det är en mogen femåring som firas. 

Enkelt beskrivet är Epicenter ett sorts kontorshotell som erbjuder arbetsyta till företag på båda korta och längre kontrakt. Tanken är att samla olika typer av bolag och entreprenörer på ett och samma ställe, för att de ska kunna utbyta idéer och erfarenheter. I dag har Epicenter runt 500 bolag på kundlistan.

Sedan starten 2015 har Epicenter även öppnat lokaler i Helsingfors, Oslo och Amsterdam. Patrick Mesterton berättar att omsättningen för 2019 kommer att landa på drygt 200 miljoner, nästan en fördubbling från året innan, varav den svenska delen står för drygt halva den summan. 

Epicenters vd är glad över framgångarna och berättar att han inte trott att de skulle kommit fullt så långt fem år efter starten.

”Nej, det skulle man ju inte kunna göra. Det har varit en väldigt spännande resa”, säger Patrick Mesterton.

Även de utländska kontoren har gått bra sedan starten 2018 och enligt vd:n är en av planerna för framtiden att fortsätta etablera sig utomlands.

”De har gått bättre än förväntat. Sedan är det inte samma sak som att det har gått lika bra som det gjort i Stockholm. Det har med tiden att göra, vi startade cirka fem år tidigare i Stockholm än vi gjorde på andra marknader”, säger han och fortsätter:

”Vi vill växa vidare. Vår målsättning är att vi skulle vilja göra fler enheter av Epicenter ute i Europa. Ställen som Berlin skulle vara väldigt spännande. Jag tror att det finns en väldig möjlighet i att finnas på Europas stora marknader.”

Läs mer: Populära svenska techhubben expanderar utomlands

Även fast omsättningen har ökat i snabb takt har marginalerna varit förhållandevis låga, resultatet har legat runt nollstrecket varje år sedan starten. Vd:n förklarar det med att mycket vinsten har återinvesterats i verksamheten och i nya kontor.

”Jag tror att kommer vi att se en ganska bra resultatförstärkning 2019, för vi har ju inte investerat i några nya länder i år. Om man tittar på driften i de andra länderna genererar den ett väldigt bra överskott”, säger han.

Men samtidigt som det har gått bra för Epicenter har det gått tyngre för konkurrenten Wework, som i fjol ställde in en planerad börsnotering och blöder miljarder. Patrick Mesterton upplever inte att de påverkats i någon riktning av problemen inom Wework.

”Vi har inte märkt av det på det sättet. I Sverige har det kanske varit ett visst mått av överetablering ett tag, så jag tror att det kommer att ske en konsolidering där”, säger han.

Och trots att bolaget vuxit mycket under de fem år som gått finns det, åtminstone inte enligt bolagets vd, några planer på försäljning i dagsläget.

”Vi tror på vår strategi att jobba organiskt och växa in i fler marknader. Jag kan inte tala för alla ägarna men generellt kan jag säga att vår ägaragenda inte är att han vill göra någon snabb exit. Vi hastar inte, men det är klart, får man en förfrågan får man ta ställning till det då.”

Läs mer: Coworking-boomen har nått Sverige: ”Vi säljer en lifestyle” 

Utöver Wework finns det även lokal konkurrens, till exempel i form av de svenska co-workingbolagen Alma, Convendum och No18. Patrick Mesterton tror att det, i framtiden, är mer än bara lokaler som avgör vilka aktörer som blir framgångsrika.

”Jag tror att det kommer bli en fråga om vilket värde man kan driva, och att värdet går långt över en hyresaffär i framtiden. Jag tror att man måste ha mervärden”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer