Annons

Techinvesterarna slår börsen – igen

Hans Otterling, partner på Northzone kan glädja sig åt ännu ett starkt år för riskkapitalet.
Hans Otterling, partner på Northzone kan glädja sig åt ännu ett starkt år för riskkapitalet.
De nordiska riskkapitalbolagen gjorde ännu ett kanonår i fjol. Tack vare stora försäljningar av techbolag ökade värdet på deras fonder med 28 procent.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Northzones försäljning av den ryska blocket-kopian Avito. Jay Z:s köp av Tidal från Verdane och börsnoteringen av ögonstyrningsbolaget Tobii. Det var tre av de försäljningar som de nordiska riskkapitalisterna kunde casha hem på under 2015.

Totalt sålde eller börsnoterade de stora nordiska riskkapitalfonderna techbolag till ett värde av 3,7 miljarder kronor under 2015. I stort sett en fördubbling jämfört med året innan.

”Det har varit en hel del uppköp, dessutom har börsen fått upp ögonen för techbolag. Ett av våra bolag Tobii välkomnades av börsen och blev en kursvinnare”, säger Hans Otterling, partner på riskkapitalbolaget Northzone. 

Läs mer: Pensionsfonderna missade internetboomen

Åtta av de största riskkapitalbolagen i Norden samlar sina fonders resultat i indexet NVPI. Under 2015 steg fonderna i snitt med 28 procent. De bolag som ingår är bland annat Northzone, Creandum, Sunstone, Verdane och Open Ocean.

Därmed slog riskkapitalisterna det nordiska småbolagsindexet på börsen, som steg med 25 procent. Det innebär att riskkapitalfonderna i snitt har avkastat 14,5 procent per år de senaste 15 åren.

”Den underliggande starka trenden med investeringar i tech bara fortsätter. Dels finns det stora bolag som behöver göra strategiska investeringar för att de hamnat efter utvecklingen, dels har vi bolag som vill göra strukturaffärer likt Naspers som köpte Avito för att ta sig in på den ryska marknaden”, säger Hans Otterling. 

De senaste åren har det talats en hel del om att värderingarna av techbolag har sprungit iväg och att risken för ett ras har ökat. Hans Otterling ser dock inga större faror för tillfället.

”Det finns alltid bolag som är över- eller undervärderade. Följer man marknaden och vet vilka bolag som är duktiga kan man göra fantastiska investeringar. Titta på 3d-printing till exempel, det var hypat för några år sedan, men det är nu de riktigt banbrytande bolagen kommer”, säger han.

De åtta riskkapitalbolagen i NVPI investerade totalt 1,8 miljarder kronor under 2015.  


Fakta

NVPI är ett index som utgörs av 29 riskkapitalfonder med totalt 559 portföljbolag från riskkapitalbolagen Verdane, Seed Capital, Sunstone, Northzone, Creandum, Conor, Open Ocean och Viking Ventures.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies