Hoppa till innehållet

Techinvesterarnas största satsningar i år

Här är de svenska onoterade techbolagen som fått in mest kapital under första halvan av 2017.

Nätläkaren Kry, musiktjänsten Soundtrack Your Brand och sparappen Qapital är tre av de bolag som tagit in mest externt kapital under första halvåret.
Nätläkaren Kry, musiktjänsten Soundtrack Your Brand och sparappen Qapital är tre av de bolag som tagit in mest externt kapital under första halvåret.

Di Digitals databastjänst Nordic Tech List har sammanställt investeringarna i unga teknikbolag i Norden under första halvåret i år. Totalt investerades 11,4 miljarder kronor under första halvåret, varav 4,8 miljarder investerades i svenska bolag. 

De sektorer som attraherat mest investeringar är fintech, digital hälsa och marknadsplatser. Hela rapporten finns på Nordic Tech List.

Här är de svenska onoterade bolag som tagit in de största kapitalrundorna under första halvåret.

1. Snow Software (NTL

Finansiering i år: 1020 Mkr.

Investerare: Sumeru Equity, Ontario Pension Board.

Mjukvaruföretaget Snow Software har tagit fram program för licenshantering för att större företag ska optimera sina mjukvaruinvesteringar. När Di Digital intervjuade bolaget 2015 hägrade en börsnotering men i år har de istället tagit in en miljard kronor i tillväxtkapital från två amerikanska fonder. 

2. Min Doktor (NTL)

Finansiering i år: 218 Mkr.

Investerare: EQT Ventures, Inbox Capital, Christian W Jansson, Filip Engelbert, Jonas Nordlander. 

Nätläkaren Min Doktor har hamnat i rampljuset både för att man tagit in en av de största kapitalrundorna i år och för att man under tämligen publika former gjort sig av med sin vd. 

Läs mer: Min Doktor tar in 218 Mkr 

3. Soundtrack Your Brand (NTL)

Foto:

Finansiering i år: 200 Mkr.

Investerare: Industrifonden, Balderton Capital, Creandum, Northzone, Telia.

Bolaget som från början hette Spotify for Business har fått vind i seglen. Med en välfylld kassa är planen att slå sig in på den globala marknaden, inte minst i USA, med sin musiklösning för restauranger, hotell och butiker. 

Läs mer: Soundtrack Your Brand i ny jätterunda 

4. KRY (NTL)

Finansiering i år: 200 Mkr.

Investerare: Project A Ventures, Accel Partners, Creandum, Index Ventures.

Nätläkaren Kry tog strax innan midsommar in 200 miljoner kronor i nytt kapital för att fortsätta sin expansion i Europa. Bolaget finns just nu i Sverige, Norge och Spanien. Planen är att pengarna ska ta bolaget till två nya europeiska marknader.

Läs mer: Nu är Kry ett miljardbolag 

5. Mathem (NTL)

Finansiering i år: 160 Mkr.

Investerare: Karl-Johan Persson, Anders Holch Povlsen, Verdane Capital, Ferd AS.

Mathem och Linas Matkasse har förändrat synen på hur vi handlar mat i Sverige. Men den starka tillväxten har kostat på. Men Mathems grundare säger att årets kapitalanskaffning kan bli den sista: Planen är att gå 'break even' vid årsskiftet. 

Läs mer: Norsk tobaksmiljardär investerar i Mathem 

6. Orbital Systems (NTL)

Finansiering i år: 135 Mkr.

Investerare: Soläng Invest, Niklas Zennström, Karl-Johan Persson, Stena Ventures, familjen af Jochnick mfl.

De vattensparande duscharna som utvecklats av Orbital Systems samlar en nobel skara från svenskt näringsliv. I och med den senaste kapitalanskaffningen återfinns såväl Karl-Johan Persson som Niklas Zennström bland bolagets aktieägare. Planen är att dramatiskt minska vattenförbrukningen i världens duschar. 

Läs mer: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag 

7. Readly (NTL)

Finansiering i år: 135 Mkr.

Investerare: Aggregate Media, Zouk Capital, Hermes GPE mfl.

Readly har sammanlagt tagit in runt 400 miljoner kronor för att få sin prenumerationstjänst för magasin att lyfta. Än så länge har det inte tagit fart ordentligt. De nya pengarna ska användas till en aggresiv expansionsplan, kanske är det bära eller brista?

Läs mer: Prenumerationstjänsten Readly tar in 130 miljoner 

8. Northvolt (NTL)

Finansiering i år: 120 Mkr.

Investerare: Stena, Vattenfall, Energimyndigheten, Vinnova, Harald Mix mfl.

Det har redan skrivits så mycket om batterifabriken Northvolt att man nästan kan tro att den existerar. Men än så länge finns bara planer om att i framtiden bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige. Var, när och om det blir av återstår att se. Enligt intiativtagaren Peter Carlsson kommer det att behövas runt 40 miljarder kronor för att färdigställa projektet. 

Läs mer: Tesla-svensken miljardsatsar på batterifabrik 

9. Qapital (NTL)

Foto:

Finansiering i år: 110 Mkr.

Investerare: Industrifonden, Anthemis exponential ventures, Inbox Capital, Northzone, rocketship.vc.

Qapital startade i Stockholm för fem år seddan men är numera helt inriktade på den amerikanska marknaden. Enligt bolaget har ett par hundratusen amerikaner sparkontont hos Qapital och man uppvisar snabb tillväxt.

Läs mer: Sparappen Qapital tar in 110 miljoner

10. Pagero (NTL)

Finansiering i år: 100 Mkr.

Investerare: Summa Equity.

Pagero digitaliserar orderläggning och fakturering för företag med molnbaserad mjukvara. Bolaget har varit verksamt sedan 1999 och är väletablerat. Det nya kapitalet ska användas till att växa till nya geografiska marknader i Europa och Nordamerika. 

Läs mer: Molnbolaget Pagero tar in 100 miljoner 

Se alla svenska bolag som tagit in kapital i år på Nordic Tech List här. 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera