Annons

Techinvesterarnas största satsningar i år

Nätläkaren Kry, musiktjänsten Soundtrack Your Brand och sparappen Qapital är tre av de bolag som tagit in mest externt kapital under första halvåret.
Nätläkaren Kry, musiktjänsten Soundtrack Your Brand och sparappen Qapital är tre av de bolag som tagit in mest externt kapital under första halvåret.
Här är de svenska onoterade techbolagen som fått in mest kapital under första halvan av 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digitals databastjänst Nordic Tech List har sammanställt investeringarna i unga teknikbolag i Norden under första halvåret i år. Totalt investerades 11,4 miljarder kronor under första halvåret, varav 4,8 miljarder investerades i svenska bolag. 

De sektorer som attraherat mest investeringar är fintech, digital hälsa och marknadsplatser. Hela rapporten finns på Nordic Tech List.

Här är de svenska onoterade bolag som tagit in de största kapitalrundorna under första halvåret.

1. Snow Software (NTL

Finansiering i år: 1020 Mkr.

Investerare: Sumeru Equity, Ontario Pension Board.

Mjukvaruföretaget Snow Software har tagit fram program för licenshantering för att större företag ska optimera sina mjukvaruinvesteringar. När Di Digital intervjuade bolaget 2015 hägrade en börsnotering men i år har de istället tagit in en miljard kronor i tillväxtkapital från två amerikanska fonder. 

2. Min Doktor (NTL)

Finansiering i år: 218 Mkr.

Investerare: EQT Ventures, Inbox Capital, Christian W Jansson, Filip Engelbert, Jonas Nordlander. 

Nätläkaren Min Doktor har hamnat i rampljuset både för att man tagit in en av de största kapitalrundorna i år och för att man under tämligen publika former gjort sig av med sin vd. 

Läs mer: Min Doktor tar in 218 Mkr 

3. Soundtrack Your Brand (NTL)

Foto:

Finansiering i år: 200 Mkr.

Investerare: Industrifonden, Balderton Capital, Creandum, Northzone, Telia.

Bolaget som från början hette Spotify for Business har fått vind i seglen. Med en välfylld kassa är planen att slå sig in på den globala marknaden, inte minst i USA, med sin musiklösning för restauranger, hotell och butiker. 

Läs mer: Soundtrack Your Brand i ny jätterunda 

4. KRY (NTL)

Finansiering i år: 200 Mkr.

Investerare: Project A Ventures, Accel Partners, Creandum, Index Ventures.

Nätläkaren Kry tog strax innan midsommar in 200 miljoner kronor i nytt kapital för att fortsätta sin expansion i Europa. Bolaget finns just nu i Sverige, Norge och Spanien. Planen är att pengarna ska ta bolaget till två nya europeiska marknader.

Läs mer: Nu är Kry ett miljardbolag 

5. Mathem (NTL)

Finansiering i år: 160 Mkr.

Investerare: Karl-Johan Persson, Anders Holch Povlsen, Verdane Capital, Ferd AS.

Mathem och Linas Matkasse har förändrat synen på hur vi handlar mat i Sverige. Men den starka tillväxten har kostat på. Men Mathems grundare säger att årets kapitalanskaffning kan bli den sista: Planen är att gå 'break even' vid årsskiftet. 

Läs mer: Norsk tobaksmiljardär investerar i Mathem 

6. Orbital Systems (NTL)

Finansiering i år: 135 Mkr.

Investerare: Soläng Invest, Niklas Zennström, Karl-Johan Persson, Stena Ventures, familjen af Jochnick mfl.

De vattensparande duscharna som utvecklats av Orbital Systems samlar en nobel skara från svenskt näringsliv. I och med den senaste kapitalanskaffningen återfinns såväl Karl-Johan Persson som Niklas Zennström bland bolagets aktieägare. Planen är att dramatiskt minska vattenförbrukningen i världens duschar. 

Läs mer: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag 

7. Readly (NTL)

Finansiering i år: 135 Mkr.

Investerare: Aggregate Media, Zouk Capital, Hermes GPE mfl.

Readly har sammanlagt tagit in runt 400 miljoner kronor för att få sin prenumerationstjänst för magasin att lyfta. Än så länge har det inte tagit fart ordentligt. De nya pengarna ska användas till en aggresiv expansionsplan, kanske är det bära eller brista?

Läs mer: Prenumerationstjänsten Readly tar in 130 miljoner 

8. Northvolt (NTL)

Finansiering i år: 120 Mkr.

Investerare: Stena, Vattenfall, Energimyndigheten, Vinnova, Harald Mix mfl.

Det har redan skrivits så mycket om batterifabriken Northvolt att man nästan kan tro att den existerar. Men än så länge finns bara planer om att i framtiden bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige. Var, när och om det blir av återstår att se. Enligt intiativtagaren Peter Carlsson kommer det att behövas runt 40 miljarder kronor för att färdigställa projektet. 

Läs mer: Tesla-svensken miljardsatsar på batterifabrik 

9. Qapital (NTL)

Foto:

Finansiering i år: 110 Mkr.

Investerare: Industrifonden, Anthemis exponential ventures, Inbox Capital, Northzone, rocketship.vc.

Qapital startade i Stockholm för fem år seddan men är numera helt inriktade på den amerikanska marknaden. Enligt bolaget har ett par hundratusen amerikaner sparkontont hos Qapital och man uppvisar snabb tillväxt.

Läs mer: Sparappen Qapital tar in 110 miljoner

10. Pagero (NTL)

Finansiering i år: 100 Mkr.

Investerare: Summa Equity.

Pagero digitaliserar orderläggning och fakturering för företag med molnbaserad mjukvara. Bolaget har varit verksamt sedan 1999 och är väletablerat. Det nya kapitalet ska användas till att växa till nya geografiska marknader i Europa och Nordamerika. 

Läs mer: Molnbolaget Pagero tar in 100 miljoner 

Se alla svenska bolag som tagit in kapital i år på Nordic Tech List här. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer