Hoppa till innehållet

Techjättar dras till palmer och stränder

Inte bara vintertrötta svenskar riktar blickarna mot soligare breddgrader – även techmiljarder huserar numer hos solbrända män bland palmer och stränder. 

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz summerar veckans snackisar.

Våra trogna läsare följer tätt utvecklingen i Spotify. Streamingbolaget har gjort en hisnande resa till en värdering på 240 miljarder kronor – långt mer än många svenska mer traditionella börsbolag.

Detta har gjort grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek stormrika. De har sedan länge sitt ägande förlagt på Cypern, och numera även på Malta. Hittills ser Daniel Ek ut att ha skattat för sina aktieförsäljningar i Sverige. Vi får se hur grundarparet gör med sina större försäljningar från i höstas. Martin Lorentzon är dock inte i Cypern just nu vad jag vet. Tydligen är han på kallare breddgrader då han setts glida runt i Åre under Skid-VM i veckan.

Daniel Ek och Martin Lorentzon.
Daniel Ek och Martin Lorentzon.

Jag konstaterar att Cypernsvensken Pär Ceder lär ha bråda dagar. Han sitter just nu och undertecknar transaktioner för Martin Lorentzons räkning. Pär Ceder var tidigare styrelseordförande för industritjänsteföretaget Tricoronao och vd för Akelius Insurance, också det på Cypern. Offshorespecialisten har hanterat Martin Lorentzons pengar i över tio år. Jag undrar vilka andra svenska techmiljardärer han kan tänkas representera?

Samtidigt väljer allt fler techbolag att lägga sig i skatteparadis som Caymanöarna, Kanalöarna, Malta och delstaten Delaware i USA. Jag tror att vi bara har sett början av debatten kring skatten på lön och kapital när framgångssagorna ger utdelning. I ena lägret står de som tycker att Sverige borde få en del av kakan efter att ha gett grogrunden till succén. I det andra lägret står de som anser att de som stått för risken och slitet borde få göra vad de vill med sina pengar.

I veckan avslöjade vi att Soundcloud sällat sig till skaran. ”Alpmannen”, skatteexperten Torsten Fensby, säger att ”globaliseringen ger möjligheter att trolla bort vinsterna legalt på ett sätt som inte fanns tidigare”.

Läs mer: Soundcloud flyttar till skatteparadis

Läs mer: Skatteparadis – en fluga i techsektorn 

Zound Industries vd Pernilla Ekman.
Zound Industries vd Pernilla Ekman.Foto: Evelina Carborn

Vi fortsätter att undersöka vart Zound Industries tar vägen. Hörlurs- och högtalarbolaget har haft en omtumlande tid med maktkamper och bereds nu för försäljning eller notering. I lördagens avsnitt av ledarskapspodden Förnuft och Känsla berättar vd:n Pernilla Ekman mer om det. Och om du lyssnar till slutet får du även en hint om bolagets framtid. 

Lyssna på Förnuft och Känsla här 

Zound har utvecklat röststyrning tillsammans med Google och Amazon. Nästa steg är att släppa en som pratar kinesiska. Kanske kan den satsningen locka till sig en asiatisk jätte som köpare?

Och Zounds vd är tydligen själv en flitig användare. Jag vet själv hur det kan vara – istället för att resa mig upp och hämta telefonen avgör jag nu diskussioner vid middagsbordet (som till exempel ”hur varm är egentligen solen?”) genom att fråga Google.

Detta har nu smittat av sig på Pernilla Ekmans dotter som nu tror att det mesta i världen är röststyrt. Till exempel försökte dottern prata med hissen upp från garaget: ”Tvåan, tack!”. Även om hon bad så artigt så vägrade tyvärr hissen att lyssna på befallningen.

Läs mer: Zounds miljardnotering rycker närmare – så högt värderas bolaget 

Analys: ”Uppköp av Zound mer troligt än notering” 

Vi avslutade ju förra veckans spalt med Anders Ygemans läkarvanor, men det verkar som att informatörerna på regeringskansliet fortfarande inte medietränat ministrarna efter den historien. 

När jag senast intervjuade Ibrahim Baylan som energiminister blev det väldigt skojfriskt. Åren i regeringen verkar dock inte ha lagt sordin över hans skämtlynne. När Di Digitals reporter Johannes Karlsson nyligen mötte ”Ibbe” (som han tydligen kallas  på departementet) ville den nya näringsministern bjuda på förfriskningar: ”Vatten, kaffe eller SPRIT?”

Kanske inspirerades Baylan av Susanne Reuters flygvärdinnesketch i filmen Lorry? Det enda vi beklagar är att kameran inte var igång.

Läs mer: Baylan efter utvisningsmissarna: ”Vi behöver göra mer” 

 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera