Annons

Techjättar öppnar plånboken – så mycket spenderas på hjälpinsatser i coronakrisen

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, Googles moderbolag Alphabets vd Sundar Pichai och Amazons vd Jeff Bezos är chefer på några av techjättarna som har bidragit med insatser under coronakrisen.
Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, Googles moderbolag Alphabets vd Sundar Pichai och Amazons vd Jeff Bezos är chefer på några av techjättarna som har bidragit med insatser under coronakrisen. Foto: Kollage
Coronavirusets framfart har fått techjättarna att agera. Bland annat matchar de donationer från de anställda och ger pengar till småföretagare som har drabbats av krisen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techjättarna har slagits hårt av coronapandemins effekter på börsen och tappat stora värden. Flera av dem är beroende av Kina för produktion och leveranser, och står inför ett osäkert läge på sina olika marknader. Men det har inte hindrat dem från att ta flera initiativ kring att hjälpa till på olika sätt i krisen som har uppstått kring virusets spridning.

Facebook har satt upp en Facebook-insamling för donationer, i samarbete med FN-fonden och Världshälsoorganisationen WHO, där man man matchar det som doneras med upp till 10 miljoner dollar, motsvarande nära 100 miljoner kronor. Pengarna går till FN-fondens och WHO:s coronafond COVID-19 Solidarity Response Fund. 

Facebook kommer även att ge lika mycket till en fond som den amerikanska smittskyddsenheten CDC kommer att sätta upp för att bekämpa coronautbrottet i USA.

På tisdagen gick Facebook också ut till sina anställda och sa att man planerar att ge dem en bonus på 1 000 dollar, cirka 10 000 kronor, enligt källor till The Information. Pengarna är till för att stötta de nära 45 000 anställda under tiden de jobbar på distans. Vanligtvis har de anställda många förmåner på jobbet, som mat, vilka de nu går miste om.

Utöver det meddelade Facebook på tisdagen att man också sätter av 100 miljoner dollar till ett program för att hjälpa småföretag som har påverkats av coronaviruset. I det kan upp till 30 000 företag i 30 länder få hjälp med pengar och annonskrediter. Målet är att pengarna ska nå dem inom en månad.

Läs också: EU efterlyser coronahjälp från startupbolagen – avsätter 1,8 miljarder 

Även Google har också sagt att man matchar donationer till FN-fondens och WHO:s fond COVID-19 Solidarity Response Fund med upp till 5 miljoner dollar.

”För varje dollar du donerar så kommer Google.org att donera två dollar, skriver Googles välgörenhetsarm på sin hemsida.

Google utvecklar även en informationssajt om coronaviruset i samarbete med USA:s regering, som kommer att släppas i veckan. Sökjätten har också satt av 25 miljoner dollar i annonskredit till WHO och myndigheter, för att de ska kunna nå ut med information.

Timanställda på Google och personal som påverkas av att anställda jobbar hemma kompenseras. De kommer även att erbjudas sjuklön om de smittas av coronaviruset. 

Apple erbjuder sina butiksanställda sjuklön om de smittas med viruset och kommer att betala dem som om butikerna vore öppna. Alla Apples butiker utanför Kina är nu stängda tills vidare. Bolaget har också donerat sammanlagt 15 miljoner dollar till hjälpinsatser och matchar anställdas donationer med två dollar för varje donerad dollar.

Microsoft har meddelat att man fortsätter att betala tillfällig personal och handlare som jobbar på bolagets campus. Oavsett hur mycket eller lite deras tjänster behövs nu när de anställda inte är på plats. Bolaget har också donerat en miljon dollar till COVID-19 Solidarity Response Fund, och kommer att matcha alla anställdas donationer till fonden.

Förutom pengabidrag har Microsoft lanserat en interaktiv coronavirus-tracker i sin webbläsare Bing, där man kan få information om spridningen. I den sammanställs data från WHO, CDC, Wikipedia och European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC. 

Amazon ska anställa ytterligare 100 000 personer och även ge anställda löneförhöjningar. Handelsjätten erbjuder också obegränsad sjukledighet för de som är sjuka i coronaviruset och betalar timanställda som påverkas av att många jobbar hemma. Bolaget ger även stöd till lokala småföretag i Seattle som lider av virusutbrottet från en ny fond med 5 miljoner dollar.

Läs också: Goda tider för Amazon: Behöver anställa 100 000

Hur stort utbrottet är i USA är än så länge oklart, då få med symptom har testats. Facebook och Googles systerbolag Verily har båda bidragit på olika sätt för att erbjuda coronatester. Och förra helgen sa 170 techvd:ar och investerare till Kaliforniens borgmästare Gavin Newsom att de kan bidra med resurser för att sätta upp ”drive-in”- eller ”walk-in”-stationer för tester.

Läs också: Google-bolag igång med gratis coronatester i Kalifornien – redan fulltecknat

Uber betalar ut 14 dagars sjuklön till förare som har blivit smittade med coronviruset. Chaufförerna riskerar att både få och sprida viruset i sina bilar, vilket fick Uber och Lyft att ta bort sina samåkningsalternativ på tisdagen.

Airbnb erbjuder alla som har bokat boenden i områden som är drabbade av viruset att kostnadsfritt avboka och få tillbaka pengarna.

När många jobbar hemma krävs det också bra internetuppkoppling, vilket flera av operatörerna har tagit hänsyn till och utökat datamängden gratis. Och bolag som Google, Zoom och Microsoft erbjuder just nu olika digitala produktivitetstjänster gratis.

Läs också: Stor guide till effektivt hemmajobb: ”Största hotet är den mentala hälsan” 

Förutom insatser från bolag har även techchefer själva donerat till lokala initiativ i till exempel San Francisco och Seattle. Bland annat har Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg, Facebooks tekniske chef Mike Schroepfer, Linkedins vd Reid Hoffman och riskkapitalisten Bill Gurley satt upp en fond på 5,5 miljoner dollar för hjälp med mat till behövande familjer i Bay Area, i norra Kalifornien.

En mer kontroversiell och känslig diskussion som pågår mellan techindustrin och USA:s regering är den om att använda geografisk data från mobiltelefoner för att kartlägga smittan. Det handlar om att sammanställa anonym data för att se var coronaviruset sprider sig, enligt källor till Washington Post.

Läs också: Techjättar går ihop – vill stoppa fake news om coronaviruset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer