Annons

Techjättar pressade: Kalifornien lagstiftar mot gig-arbete

Foto: Seth Wenig
Kaliforniens senat i delstatshuvudstaden Sacramento röstade på tisdagen en lag som försvårar för bolag att anlita så kallade ”gig-arbetare”, vilka utgör en fundamental del av flera techbolags affärsstrategier. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Delstatens beslut gällande lagförslaget "Assembly Bill 5" innebär att Ubers, Lyfts och flera andra bolag inom skjutsdelning och olika typer av leveranstjänster försvåras avsevärt. 

Det blir otillåtet att anlita självständiga förare och bolagen kan i stället tvingas anställa förarna.

Skjutsdelningstjänsterna Uber och Lyft, som varit två av de mest uppmärksammade tech-noteringarna för året, har backat till nya lägstanivåer på Wall Street under den senaste veckan sedan lagförslaget lagts fram inför tisdagens omröstning. 

Debatten om gig-arbetarnas tillvaro har kommit att bli en global fråga, med fokus på hur tech-ekonomin hotar att försvaga arbetares tillgång till konventionella förmånsrättigheter som semester, sjukledighet, minimilön och andra komponenter i fackliga avtal.

Uber och Lyft har tillsammans med hemleveransbolaget Door Dash propagerat mot lagförslaget. 

Techbolagen har också försökt nå en separat uppgörelse med Kalifornien. 

I augusti föreslogs 21 dollar i timmen i minimilön samt förmåner som sjukledighet och möjlighet till facklig organisation.

Sedan stängning på dagen för respektive börsintroduktioner tidigare i år har Lyfts aktie backat med 42 procent, medan Ubers aktie backat 20 procent.

(Direkt / Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer