Hoppa till innehållet

Techjättarna klimatsyndar som om det inte fanns en morgondag

Att ha koll på – och minska – sina utsläpp är det minsta att begära av svenska techbolag. Riktar de sina krafter rätt kan de bli en avgörande kugge i kommande omställning till fossilfritt.

Spotify, med vd:n Daniel Ek, och Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, borde ha bättre kontroll över sina utsläpp, enligt Di:s hållbarhetsredaktör Jenny Stiernstedt.
Spotify, med vd:n Daniel Ek, och Klarna, med vd:n Sebastian Siemiatkowski, borde ha bättre kontroll över sina utsläpp, enligt Di:s hållbarhetsredaktör Jenny Stiernstedt.Foto: Henrik Montgomery, Jesper Frisk

Redan år 2040 riskerar utsläppen från svenska folkets flygande att bli större än Sveriges totala utsläpp, såvida inte effektiva styrmedel införs.

Uppgiften, som kommer från forskare på Chalmers, visar med all önskvärd tydlighet varför vi måste bryta den långsiktiga trend som våra luftburna transporter står för.

Medan Sveriges officiellt rapporterade utsläpp minskat med 24 procent från 1990 – så har utsläppen från svenska invånares internationella flygresor ökat med 61 procent under samma period.

Med den utvecklingen har vi ingen chans att klara uppsatta klimatmål.

Forskarna är i dag eniga om att vi måste flyga mindre. Något som i synnerhet gäller rikare delar av världen.

Med andra ord: Klarna och Spotify går på tvärs mot all befintlig vetenskap när de ökar sitt resande, med vad som ser ut att ske med väl tilltagna skygglappar mot omvärlden. 

Spotify redovisar årliga utsläpp på 4 ton koldioxid per anställd – bara för flyget. Det gör att bolaget med råge bränner den CO2-budget som inom bara ett par decennier bör ligga på omkring 1 ton koldioxid i utsläpp per person och år – för alla aktiviteter.

Ovanpå det ökar utsläppen i en förskräckande takt, trots att vi vet att de bör halveras till 2030.

Nämnda bolag slösar med naturens kapital som om det inte fanns någon morgondag.

Vilket är synd.

För ledande techbolag har sina rykten att tänka på – och ett ansvar att ta. Inte minst med tanke på att det är inom deras sektor vi förväntar oss att finna många av de lösningar som ska ge oss en mer hållbar tillvaro.

Digitalisering är, enligt Exponential Climate Action Roadmap, nyckeln till halverade utsläpp år 2030. Bolag i sektorn kan tillsammans minska utsläppen direkt med 15 procent, och därutöver påverka resterande utsläpp indirekt genom delningsekonomi, ändrade konsumtionsvanor och omställning till en mer cirkulär ekonomi. 

Rapporten, framtagen av Stockholm Resilience Center, WWF och Ericsson, konstaterar att nya plattformar kan göra verklig, positiv skillnad – om de riktas mot rätt saker.

Att minska flygandet är måhända bara en del av det som krävs för att klara klimatkrisen, men en viktig sådan.

För svenska techbolag vore en trend där utsläppen från resandet går nedåt det kanske bästa sättet att visa omvärlden att klimatet är en fråga som man faktiskt tar på allvar.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera