Annons

Techjättarna snuvar Sverige på skattemiljoner

Apples vd Tim Cook och Googles vd Sundar Pichai.
Apples vd Tim Cook och Googles vd Sundar Pichai. Foto: TT
Trots massiv kritik fortsätter de stora amerikanska teknikbolagen med en aggressiv skatteplanering i Europa. Betalbolaget Klarna betalade i fjol en högre bolagsskatt i Sverige än Apple, Google, Facebook och Uber – tillsammans.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De amerikanska teknikjättarna är några av världens högst värderade företag. Men i Sverige syns knappt ett spår av av mångmiljardintäkterna i form av omsättning eller skatteinbetalningar. Bolagen har sedan länge satt i system att inte redovisa intäkter från kunder och annonsörer i landet där värdet skapas. 

I stället har inkomsterna till exempel skeppats vidare som royalty-betalningar till Irland och Nederländerna för att komma åt förmånliga skatteupplägg. Ofta är slutmålet för pengarna ett brevlådeföretag på paradisöar i Karibien, där de immateriella rättigheterna till bolagets produkter eller tjänster brukar vara registrerade.

För att ta reda på hur mycket it-giganterna skattar i Sverige har Di Digital gått igenom årsredovisningarna för 2018 för så väl Apple som Facebook, Google, Uber och Snapchat.

Sammanlagt redovisade de ett resultat efter finansiella poster på 124,6 miljoner kronor i Sverige. Den redovisade skatten blev sammanlagt 47,5 Mkr, vilket är något mindre än vad betalbolaget Klarna ensamt sköt in på skattekontot i fjol eller nästan hälften av beskattningen för hamburgerkedjan Max.

Techjättarna har inte velat ta hem vinsterna till moderbolagen i USA, eftersom de då kommer att beskattas på hemmaplan. Genom den kreativa och lukrativa skatteplaneringen, som fortfarande är laglig, har bolagen i vissa fall lyckats få ned skattesatsen i Europa till så lite som 1-2 procent. EU-kommissionen menar att digitala amerikanska bolag i genomsnitt betalar en effektiv skatt på 9,5 procent i Europa.

I fjol föreslog EU-kommissionen att stora digitala bolag skulle beskattas på 3 procent av sin omsättning, utöver den traditionella vinstskatten, för att förhindra att överskotten göms undan i andra länder. Lagförslaget röstades dock ner på grund av ett motstånd från flera medlemsländer, däribland Sverige. Frankrike har därefter valt att gå fram med ett liknande förslag på nationell nivå.

Länk till grafik

Apple har några av de högsta marginalerna i branschen på sina hårdvaruprodukter, till exempel storsäljaren Iphone. Men i det bolag som bland annat driver de fysiska Apple-butikerna i Sverige betalade koncernen bara 3,7 Mkr i skatt under 2018. 

Läs mer: Facebook avslöjar miljardintäkter i Sverige – men duckar skatt 

Facebook betalade i fjol 6,8 Mkr i svensk bolagsskatt på sina intäkter från plattformarna Facebook och Instagram. En annan gigant på den svenska annonsmarknaden är Google. Enligt en rapport från Myndigheten för press, tv och radio, publicerad i oktober i fjol, investerade svenska annonsörer cirka 12,1 miljarder kronor i reklam hos Google och Facebook under 2017.

Googles moderbolag Alphabet uppvisade i fjol en vinstmarginal på 22,5 procent på koncernnivå, men bolagsskatten i Sverige stannade på 35,8 Mkr under 2018.

Taxiappjätten Uber är ett annat techbolag som vunnit marknadsandelar i Sverige. Bolaget hade i fjol 190.000 aktiva användare och 1.500 anslutna förare. Men när kunden betalar för en resa bokförs inte intäkterna i Sverige, utan i Nederländerna. 

På så sätt lyckades Uber under 2018 hålla nere sin svenska bolagsskatt till blygsamma 1,1 Mkr. På global nivå kämpar dock Uber med att redovisa vinst, då den internationella expansionen hittills finansierats med subventionerade resor. Den svenska verksamheten är däremot lönsam sedan länge, enligt Di Digitals uppgifter.

Strömningsbolaget Netflix har inget svenskt dotterbolag. Mikrobloggen Twitter skickar i sin tur sina annonsintäkter direkt till Irland. Den populära bokningstjänsten Airbnb har haft ett bolag i Danmark, som lades ner våren 2019 och arbetat med marknadsföring mot hela Norden. Men svenskarnas avgifter från lägenhetsuthyrning går till ett Airbnb-bolag som också har sin bas på Irland. 

Men techjättarna har också andra verksamheter i Sverige. Amazon och Facebook driver båda stora datacenter i Mälardalsregionen respektive Luleå, genom separata dotterbolag. Tillsammans betalade de runt 120 Mkr i svensk bolags- och energiskatt i fjol, men merparten av intäkterna genererades inte nödvändigtvis direkt från svenska kunder.

Samtliga bolag har tidigare uppgett att de följer gällande lagar och betalar de skatter som krävs.

Fotnot: Apple har ytterligare ett svenskt dotterbolag, Apple Aktiebolag, som arbetar med supporttjänster i Norden. Det bolaget drabbades i fjol av en stor upptaxering, vilket Di Digital tidigare rapporterat om, och hade skattekostnader på över 500 Mkr under 2018.

Läs mer: Skattesmäll för Apple i Norden – får betala dyrt 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer