Hoppa till innehållet

Techjättarna under lupp – 1200 miljarder upp i rök på en dag

Två amerikanska myndigheter uppges förbereda granskningar av några av världens största techbolag. Uppgifterna ledde till ett tungt börsfall under måndagen. 

Amerikanska myndigheter förbereder konkurrensgranskningar av Facebook, Google, Apple och Amazon
Amerikanska myndigheter förbereder konkurrensgranskningar av Facebook, Google, Apple och Amazon

Drygt 1200 miljarder kronor i börsvärde försvann under måndagen när flera av de stora amerikanska techbolagen föll på börsen.

Detta sedan det framkommit att det amerikanska justitiedepartementet och Federal Trade Commission (FTC) ligger i startgroparna för granskningar av Google, Apple, Amazon och Facebook.

Uppgifterna fick Facebooks aktie att rasa med 7,5 procent under måndagen medan Googles moderbolag Alphabet tappade 6,1 procent. Amazon backade 4,7 procent medan Apple sjönk 1 procent.

FTC uppges enligt flera medier ha tilldelats ansvaret för granskningar av Amazon och Facebook. På justitiedepartementets bord ligger eventuella utredningar av Google och Apple.

Dessa två myndigheter ansvarar för efterlevnaden av USA:s konkurrenslagar och brukar fördela ansvarsområden mellan sig innan de inleder sitt arbete. Det skriver bland andra Financial Times.

Varken bolagen eller myndigheterna har kommenterat saken.

Sedan flera år tillbaka har EU-kommissionen granskat flera av de stora techbolagen ur ett konkurrensperspektiv. Åtgärderna har letts av konkurrenskommissionären Margrethe Vestager.

Efter flera årtionden av avhållsam konkurrensreglering verkar amerikanska myndigheter nu redo att ta efter EU:s exempel.

Läs mer: EU-toppen till Di Digital: Stycka Facebook ”ett alternativ” 

Det är fortfarande oklart hur långtgående respektive granskning kan bli, eller om någon av dem blir av. Men enligt Financial Times källor är det ovanligt att FTC och justitiedepartementet tilldelas mandat utan att sedan inleda utredningar.

I Apples fall agerar bolaget på distributör (genom App Store) och leverantör (via exempelvis Apple Music), något svenska Spotify nyligen har anmält som konkurrenshämmande till EU-kommissionen.

Nyligen fastslog USA:s högsta domstol att konsumenter får stämma Apple för hur man sköter sin monopol-liknande ställning som enda appförsäljare till enheter som Iphone.

I Googles fall skulle justitiedepartementet kunna fokusera på bolagets dominans inom de digitala sök- och annonsmarknaderna.

En styckning av Facebook, som har fler än två miljarder användare på sina fyra sociala plattformar, är en högaktuell politisk fråga även om ett sådant utfall är sällsynt.

Senatorn Elizabeth Warren, en av demokraternas primärvalskandidater inför nästa års presidentval, vill stycka såväl Facebook som Amazon och Google.

Efter börsens stängning på måndagen meddelade representanthusets justitieutskott att man skulle utreda konkurrensen på den digitala marknaden.

”När världen blir mer beroende av en digital marknad måste vi diskutera hur man bör skapa reglering som säkerställer rättvisa och konkurrens”‚ sade Jim Sensenbrenner, en av republikanerna i utskottet, på måndagen.

Justitiedepartementets senaste stora ingrepp i techsektorn skedde kring millennieskiftet.

Då stämde man Microsoft för hur mjukvarujätten krävde att webbläsaren Explorer kom förvald på nya datorer. Fallet ledde till en förlikning 2001.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera