Annons

Techjättarnas börsras: Svenska sparare har förlorat 24 miljarder

De så kallade Faang-bolagen, från vänster: Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (eller Alphabet, som moderbolaget och aktien numera heter).
De så kallade Faang-bolagen, från vänster: Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (eller Alphabet, som moderbolaget och aktien numera heter).
Oktober har varit en svår månad på börsen för de amerikanska techjättarna. Det innebär också smällar för svenska sparare. Hittills har 24 miljarder kronor i börsvärde gått upp i rök under höstmånaden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Klockan 22 i kväll svensk tid rapporterar sociala medie-jätten Facebook sitt tredje kvartal. Efter svag användartillväxt under andra kvartalet håller aktieägarna sannolikt andan.

Oktober månad har varit brutal mot techjättarna. De så kallade Faang-bolagen, där Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (med ägarbolaget Alphabet) ingår, har dalat rejält under den senaste höstmånaden.

Det innebär också att flera svenska institutionella ägare ser röda siffror för bolag som tidigare varit fyrtorn på en börs med kraftiga stormbyar.

Sammanlagt har de stora svenska fondernas innehav i Faang-bolagen tappat hela 24 miljarder kronor i värde de senaste 30 dagarna. Det är mer än hela medicinteknikbolaget Getinges börsvärde på tisdagen.

Bland de största svenska ägarna i Faang-bolagen finns bland andra Swedbank Roburs fonder, AP-fonderna, Nordeas fonder, SPP Fonder och flera mindre kapitalförvaltare, enligt data från Bloomberg.

Di Digital har sökt Fjärde AP-fonden, som har ägande i Faang-bolag, men de vill inte kommentera den senaste månadens ras.

Under oktober har Faang-index på New York-börsen vänt och dalat med 13,6 procent sedan 1 oktober, en miljardsmäll för svenska ägarna. Men på tisdagen stod samma index ändå 10 procent högre än vid årets början.

Läs mer: Tillväxtfrossa sänker techjättarna

Värst i klassen är e-handelsjätten Amazon, som står för 7,8 miljarder kronor i förluster för den svenska ägargruppen. Även Googles moderbolag Alphabet har haft ett rejält tapp på 7 miljarder kronor för de svenska fonderna under oktober månad.

I fallet Facebook, där aktien backat med 12,5 procent under oktober, har sparare i de svenska fonderna förlorat nästan 3,1 miljarder kronor.

När Facebook i juli förutspådde lägre intäktstillväxt under 2018 än tidigare föll aktien kraftigt. På en handelsdag försvann 1094 miljarder kronor i börsvärde.

Läs mer: Facebooks rapport sämre än väntat – aktien rasade 

Alltså är det troligt att flera svenska institutionella ägare ser nervöst på rapporten i dag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies