Annons

Techjättarnas gräddfil delar Dublin: ”Hyrorna har gått uppåt och uppåt”

Vänsterorienterade Workers Party har satt upp i affischer i hela Dublin där man protesterar mot bostadsbristen och de växande sociala klyftorna.
Vänsterorienterade Workers Party har satt upp i affischer i hela Dublin där man protesterar mot bostadsbristen och de växande sociala klyftorna. Foto: Jack Mikrut (Di).
Merparten av de anställda hos techjättarna i Dublin är utländska medborgare. Inflödet av välbetald arbetskraft har fått både hyrorna och hemlösheten att kraftigt öka under de senaste åren. ”Borde vi förändra hur vi jobbar? Absolut inte”, säger Leo Clancy, som lockar utländska investeringar till landet på uppdrag av staten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Dublin) Antalet arbetstillfällen som techbolag som Apple, Facebook, Microsoft, Google och Twitter har skapat på Irland varierar efter olika bedömningar.

Den statliga organisationen IDA Ireland uppskattar dock att multinationella företag inom olika sektorer i dag sysselsätter runt 221 000 personer.

Hos techbolagen utgörs arbetsstyrkan ofta av utländska medborgare som rekryteras till Irland. På vissa bolag finns det uppemot 80 olika nationaliteter.

Irland har infört ett särskilt visum som innebär att företag inom techsektorn kan anställa hur många icke EU-medborgare de vill. Inom andra sektorer är maxtaket hälften av arbetsstyrkan.

”Den största vinsten som techbolagen för med sig till Irland är högkvalitativa jobb. Våra studier visar också att det skapas 0,7 jobb hos inhemska företag för varje anställd person i de internationella företagen. Det handlar till exempel om byggnadsarbetare som är involverade i projekt kring datacenter”, säger Leo Clancy, teknikchef på IDA Ireland.

Den totala skattebasen på Irland har mycket riktigt växt på grund av de välbetalda arbetstillfällena – ökningen uppges vara 60 procent bara sedan 2003. En chef för mjukvaruutveckling tjänar till exempel i snitt 120 000 euro om året i Dublin, motsvarande 1,3 miljoner kronor.

Google huserar i flera byggnader i utkanten av Dublins stadskärna.
Google huserar i flera byggnader i utkanten av Dublins stadskärna. Foto: Jack Mikrut (Di).

I dag står bolagskatterna dessutom för en betydligt större andel av Irlands totala BNP, jämfört med 1980-talet. En handfull mjukvarubolag, däribland Apple och Google, betalar nu in runt 40 procent av Irlands totala skatteintäkter varje år.

”Till exempel betalar Facebook förmodligen flera hundra miljoner dollar i skatt på Irland. Men det är på bekostnad av andra EU-länder”‚ säger Jim Stewart, professor i ekonomi på Trinity College.

I Silicon Valley, där techjättarna grundades, har bostadspriserna skjutit i höjden och hemlösheten nått rekordhöga nivåer. För en etta i San Francisco måste man i dag betala en genomsnittlig månadshyra på 36 000 kronor.

Det stora inflödet av välbetald internationell arbetskraft har även påverkat Dublin. Antalet hemlösa familjer på Irland har ökat med 178 procent sedan 2015 och i dag finns det 10 275 personer i landet som saknar ett permanent boende.

Många andra har tvingats flytta ut till förorterna. Sedan 2011 har den genomsnittliga hyran i centrala Dublin mer än fördubblats till motsvarande 22 000 kronor i månaden.

”Bostadsbristen beror inte på techbolagen, utan på att vi fortfarande återhämtar oss från en recession. Men jag vet att det har föreslagits att vi på IDA Ireland borde förändra hur vi arbetar med utländska investeringar på grund av situationen. Borde vi göra det? Mitt svar är absolut inte”, säger Leo Clancy.

Ett typiskt bostadsområde i en av Dublins förorter.
Ett typiskt bostadsområde i en av Dublins förorter. Foto: Jack Mikrut (Di).

En annan anledning till bostadsbristen i Dublin beror på att uthyrningen genom Airbnb vuxit kraftigt, enligt de flesta experter. Investerare köper bostäder för att sedan hyra ut dem via bokningsplattformen på en nästintill helt oreglerad marknad. Paradoxalt nog är elscootrar dock fortfarande förbjudna på Irland.

När Googles vd Sundar Pichai nyligen besökte Dublin öppnade han för att bolaget självt kan investera i byggande av nya bostäder.

”Genom att locka till oss nya arbetstillfällen och skatteintäkter kan vi snarare hjälpa till att lösa problemet genom att ge regeringen större reformutrymme. Du är så klart aldrig bekväm med att se en hemlös person på gatan, men jag är bekväm med att regeringen gör sitt bästa för att lösa det”, säger Leo Clancy på IDA Ireland.

Google har målat en cykel i företagets färger.
Google har målat en cykel i företagets färger. Foto: Jack Mikrut (Di).

Ändå breder över hundra stora lyftkranar just nu ut sig över Dublin stadssilhuett. Det handlar om nya, toppmoderna kontorsbyggnader som ska råda bot på den stora efterfrågan från företag.

Ett område som genomgått en stor omvandling är Docklands. Det gamla hamnområdet huserar i dag de europeiska huvudkontoren för både Facebook och Google, och kallas i folkmun för ”Silicon Docks”.

Facebook är en av flera techjättar som har sitt huvudkontor i området Docklands.
Facebook är en av flera techjättar som har sitt huvudkontor i området Docklands. Foto: Jack Mikrut (Di).

Men även de äldre, mer centrala delarna av staden genomgår en förvandling. Aisling Cunningham är delägare av den lilla bokhandeln Ulysses, som hennes far startade 1988. Den ligger ett stenkast från Dublins stora shoppingstråk på Grafton Street.

”Vi har funnits här i 31 år. Då var Dublin ingen blomstrande stad. Men sedan har hyrorna har gått uppåt och uppåt. De flesta mindre, självständiga butiker har tvingats flytta eller gått i konkurs. I dag finns det nästan bara internationella kedjor i kvarteret, precis som i alla andra europeiska storstäder”, säger Aisling Cunningham.

Butiken säljer nästan uteslutande förstaupplagor av sällsynta böcker. Det dyraste objektet i affären just nu är en signerad bok av James Joyce, en av Dublins mest kända författare genom historien, med ett utropspris på 29 000 euro – motsvarande drygt 300 000 kronor.

”Vi har haft tur. Under den keltiska tigern var vår hyresvärd snäll mot oss och gav oss en rabatt på hyran. Många andra har inte fått den möjligheten”, säger hon.

Del 1 i serien: Helvändning gjorde Irland till skatteparadis – techjättarna frodas på den gröna ön 

Del 3 i serien: Professorn: Brexit kommer att avslöja Irlands beroende av techbolagen

Aisling Cunningham är delägare av den självständiga bokhandeln Ulysses.
Aisling Cunningham är delägare av den självständiga bokhandeln Ulysses. Foto: Jack Mikrut (Di).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer