Hoppa till innehållet

Techkvinnor i topp bland världens mäktigaste

Nu listar Forbes årets mäktigaste kvinnor. Fler än någonsin har sina rötter i techvärlden. 

Susan Wojcicki, vd YouTube, Jean Liu, president Didi Chuxing och Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook.
Susan Wojcicki, vd YouTube, Jean Liu, president Didi Chuxing och Sheryl Sandberg, operativ chef på Facebook.

För femtonde året i rad har tidskriften Forbes sammanställt sin lista över världens mäktigaste kvinnor. 2018 toppas listan av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister Theresa May och Christine Lagarde, chef över internationella valutafonden, IMF.

Totalt har 20 personer verksamma inom tech kvalat in på den 100 kvinnor starka listan. Förra året var det endast 18 techkvinnor som platsade på listan.

Framför allt handlar det om toppchefer på globala techjättar. Youtube-vd:n Susan Wojcicki är den person som rankas högst bland techkvinnorna och kniper dessutom en sjundeplats på den större listan.

Sheryl Sandberg landar i år på andraplatsen efter att ha toppat listan sex år i följd, ett resultat av den ökade kritiken mot Facebook, bland annat för brister i det sätt på vilket plattformen hanterat valpåverkan. 

Läs mer: Dropbox toppchef: ”Kvinnor inom tech sträcker sig nedåt och hjälper varandra” 

En rad nya namn har också tagit sig in på årets lista, bland andra stjärnskottet Jean Liu, som vid 40-års ålder har titeln president, den näst högsta befattningen, på den kinesiska Uber-konkurrenten Didi Chuxing. Samt Anne Wojcicki, vd och grundare av DNA-bolaget 23andme och även syster till listans toppnamn Susan Wojcicki.

Läs mer: Hon vill revolutionera läkemedelsbranschen med vårt DNA 

Här är techvärldens mäktigaste kvinnor

1. Susan Wojcicki, vd, YouTube

2. Ginni Rommetty, vd, IBM

3. Sheryl Sandberg, operativ chef, Facebook

4. Angela Ahrendts, Senior VP, Apple

5. Safra Catz, vice vd, Oracle

6. Ruth Porat, teknikchef, Alphabet

7. Amy Hood, finanschef, Microsoft

8. Jean Liu, president, Didi Chuxing

9. Roshni Nadar Malhotra, vd, HCL Technologies

10. Jennifer Morgan, president, SAP, Americas and Asia Pacific Japan

11. Gwynne Shotwell, president, SpaceX

12. Zhou Qunfei, vd, Lens Technolgy

13. Belinda Johnson, operativ chef, Airbnb

14. Meg Whitman, vd, Quibi

15. Lam Wai Ying, styrelseordförande, Biel Crystal

16. Jenny Lee, partner, GGV Capital

17. Kirsten Green, grundare, Forerunner Ventures

18. Anne Wojcicki, medgrundare och vd, 23andMe

19. Aileen Lee, grundare, Cowboy Ventures

20. Theresia Gouw, grundare, Aspect Ventures

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera