Annons

Techmiljardär hjälper hackare i kampen mot nätpedofiler

Genrebild av en hackare.
Genrebild av en hackare. Foto: TT
Hackaren ”Anders” kom på ett sätt att stoppa spridningen av material där barn utnyttjas sexuellt. Nu får han hjälp av bettingmiljardären Jens von Bahr.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen publicerade magasinet Filter ett reportage om hackaren ”Anders”, som utvecklat en mjukvara som genom ip-adresser kan identifiera de som distribuerar material där barn utnyttjas sexuellt i realtid.

Genom att använda mjukvaran, som går under namnet Sheriffen, skulle polisen kunna ställa fler personer inför rätta, enligt tidningen, och därmed även förhindra att barn utnyttjas sexuellt.

Anders erbjöd sin mjukvara till polisen utan kostnad men myndigheten visade sig ointresserad, enligt reportaget.

Hans bakgrund i mindre nogaräknade hackarkretsar kan vara en förklaring till polisens ointresse, tror Anders. Han beskriver sig själv som en ”grå hatt”, det vill säga en hackare som ibland kliver över gränsen för vad som är tillåtet. 

”Om jag kallat mig för ’programmerare’ istället kanske saken varit ur världen, vem vet”, säger han till Di Digital.

Om jag kallat mig ”programmerare” hade kanske saken varit ur världen.

Nu har projektet hittat en annan finansiär, i form av it-miljardären Jens von Bahr. Han är grundare och vd för betting-bolaget Evolution Gaming, med ett börsvärde på drygt 9 miljarder kronor.

”Det finns nästan inget vidrigare i hela världen. Så jag bestämde mig för att engagera mig i det här. Av någon anledning tackar man nej till den här mjukvaran som erbjuds helt gratis", säger Jens von Bahr till Di Digital.

"Det som är provocerande är att polisen påstår att de inte har resurser att angripa de som distribuerar det här, och att man istället måste göra strukturella ingrepp. Det är fruktansvärt frustrerande”, fortsätter Jens von Bahr.

Foto:

Jens von Bahr är medgrundare till bettingbolaget Evolution Gaming.

Jens von Bahr vill inte uppge hur mycket pengar han skjutit till projektet, men säger att det "inte är några enorma summor".

”Jag har lagt lite pengar för att få mjukvaran uppdaterad och en del till toppadvokater för att få det bekräftat att mjukvaran är fullständigt laglig att använda. Det är en förutsättning om man nu ska ta ett möte lite högre upp inom polisen.”

Jag är bara en lekman som tycker det här är kopiöst vidrigt.

Utvecklaren ”Anders”, som vill vara anonym, är upprörd över det upplevda ointresset från polisens sida.

”Det är för jävligt. Men från första kontakten med Jens känner jag hopp i frågan. Det är klart att vi löser det här. Om det blir tillsammans med svensk polis eller någon annan (polismakt) är mindre viktigt”, säger han till Di Digital.

Läs mer: Netclean vill stoppa barnporr på nätet

Genom sitt nätverk hoppas nu Jens von Bahr nå fram till personer som kan ta diskussionen högre upp hos myndigheten. 

”Jag är i kontakt med personer som jag tror är objektivt bättre än jag på att ta sådana här möten. Jag är bara en lekman som tycker det här är kopiöst vidrigt och blir otroligt provocerad när man inte gör allt man kan åt det. Jag kan däremot koppla ihop människor och därmed hoppas jag kunna driva det här framåt”, säger han.  

För min egen del är det mycket roligare att vara engagerad på det här sättet än att bara skriva ut någon stor check.

Han är mån om att bidra så väl med tid som med pengar till projektet.

”För min egen del är det mycket roligare att vara engagerad på det här sättet än bara skriva ut någon stor check. Nu behöver inte det ena utesluta det andra men när du själv kan bidra för att du kanske har ett nätverk och ett sinne för att driva lite större och halvkomplicerade projekt så ger det också en viss tillfredställelse”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer