Hoppa till innehållet

Techmiljardär hjälper hackare i kampen mot nätpedofiler

Hackaren ”Anders” kom på ett sätt att stoppa spridningen av material där barn utnyttjas sexuellt. Nu får han hjälp av bettingmiljardären Jens von Bahr.

Genrebild av en hackare.
Genrebild av en hackare.Foto: TT

Nyligen publicerade magasinet Filter ett reportage om hackaren ”Anders”, som utvecklat en mjukvara som genom ip-adresser kan identifiera de som distribuerar material där barn utnyttjas sexuellt i realtid.

Genom att använda mjukvaran, som går under namnet Sheriffen, skulle polisen kunna ställa fler personer inför rätta, enligt tidningen, och därmed även förhindra att barn utnyttjas sexuellt.

Anders erbjöd sin mjukvara till polisen utan kostnad men myndigheten visade sig ointresserad, enligt reportaget.

Hans bakgrund i mindre nogaräknade hackarkretsar kan vara en förklaring till polisens ointresse, tror Anders. Han beskriver sig själv som en ”grå hatt”, det vill säga en hackare som ibland kliver över gränsen för vad som är tillåtet. 

”Om jag kallat mig för ’programmerare’ istället kanske saken varit ur världen, vem vet”, säger han till Di Digital.

Om jag kallat mig ”programmerare” hade kanske saken varit ur världen.

Nu har projektet hittat en annan finansiär, i form av it-miljardären Jens von Bahr. Han är grundare och vd för betting-bolaget Evolution Gaming, med ett börsvärde på drygt 9 miljarder kronor.

”Det finns nästan inget vidrigare i hela världen. Så jag bestämde mig för att engagera mig i det här. Av någon anledning tackar man nej till den här mjukvaran som erbjuds helt gratis", säger Jens von Bahr till Di Digital.

"Det som är provocerande är att polisen påstår att de inte har resurser att angripa de som distribuerar det här, och att man istället måste göra strukturella ingrepp. Det är fruktansvärt frustrerande”, fortsätter Jens von Bahr.

Foto:

Jens von Bahr är medgrundare till bettingbolaget Evolution Gaming.

Jens von Bahr vill inte uppge hur mycket pengar han skjutit till projektet, men säger att det "inte är några enorma summor".

”Jag har lagt lite pengar för att få mjukvaran uppdaterad och en del till toppadvokater för att få det bekräftat att mjukvaran är fullständigt laglig att använda. Det är en förutsättning om man nu ska ta ett möte lite högre upp inom polisen.”

Jag är bara en lekman som tycker det här är kopiöst vidrigt.

Utvecklaren ”Anders”, som vill vara anonym, är upprörd över det upplevda ointresset från polisens sida.

”Det är för jävligt. Men från första kontakten med Jens känner jag hopp i frågan. Det är klart att vi löser det här. Om det blir tillsammans med svensk polis eller någon annan (polismakt) är mindre viktigt”, säger han till Di Digital.

Läs mer: Netclean vill stoppa barnporr på nätet

Genom sitt nätverk hoppas nu Jens von Bahr nå fram till personer som kan ta diskussionen högre upp hos myndigheten. 

”Jag är i kontakt med personer som jag tror är objektivt bättre än jag på att ta sådana här möten. Jag är bara en lekman som tycker det här är kopiöst vidrigt och blir otroligt provocerad när man inte gör allt man kan åt det. Jag kan däremot koppla ihop människor och därmed hoppas jag kunna driva det här framåt”, säger han.  

För min egen del är det mycket roligare att vara engagerad på det här sättet än att bara skriva ut någon stor check.

Han är mån om att bidra så väl med tid som med pengar till projektet.

”För min egen del är det mycket roligare att vara engagerad på det här sättet än bara skriva ut någon stor check. Nu behöver inte det ena utesluta det andra men när du själv kan bidra för att du kanske har ett nätverk och ett sinne för att driva lite större och halvkomplicerade projekt så ger det också en viss tillfredställelse”, säger han.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera