Annons

Techmiljardärer investerar i flyktingapp

Welcomes grundare Tobias Rosman, Kim Wijk, Emma Rosman och Klarnas medgrundare Niklas Adalberth (th).
Welcomes grundare Tobias Rosman, Kim Wijk, Emma Rosman och Klarnas medgrundare Niklas Adalberth (th). Foto: Gry Johansson
Tre svenska internetmiljardärer investerar i integrationsappen Welcome. Målet är att skapa hundratusen möten mellan nyanlända och svenskar redan i år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I höstas lanserades appen Welcome, som ska koppla samman nyanlända med svenskar kring olika aktiviteter.

Utvecklingen har så här långt varit ett ideellt projekt, men nu växlar bolaget upp rejält genom att ta in finansiering från ett par välkända svenska techprofiler. Det är Klarna-grundaren Niklas Adalberth och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert som går in med totalt 4 miljoner kronor i projektet.

Drömmen är att alla som kommer hit ska få kontakt med en svensk inom en månad.

”Vi kommer att använda det till att bygga upp ett team som kan skala upp verksamheten. Målet är att skapa 100 000 möten mellan nyanlända och svenskar i år”, säger Tobias Rosman, en av initiativtagarna till Welcome.

Appen gör det möjligt att lägga upp olika öppna aktiviteter som användarna av Welcome sedan kan anmäla sig till. Dessutom finns en chattfunktion med direktöversättning, vilket gör att det går smidigt att kommunicera trots att man inte talar samma språk. Sedan i februari finns Welcome i App Store och Playstore och har nu 12 000 registrerade användare.

”Från första dagen man kommer till Sverige så finns Welcome för dig. En dröm för oss är att alla som kommer hit ska få en kontakt med en svensk inom en månad. Det handlar om att ta tillvara på de drömmar och det driv som de allra flesta kommer hit med”, säger Emma Rosman, en av initiativtagarna till Welcome.

Läs mer: Welcome! Webbappen som ska minska utanförskapet

Att de nu får in några av Sveriges mest välkända techprofiler som investerare gör att de nu kan bygga vidare på sin lösning på ett mer strukturerat sätt.

”Det är coolt att den här typen av projekt får finansiering och kan drivas av duktiga entreprenörer. Det blir precis lika effektivt som ett nystartat techbolag fast syftet här är att skapa skillnad för samhället”, säger Emma Rosman. 

Jonas Nordlander, grundare av Avito, är inne på samma spår:

”Vi har tidigare upplevt hur digitala lösningar kan revolutionera folks liv både i Sverige, Ryssland och Afrika. Nu är vi taggade att se vad det kan göra för integrationen”, säger han.

Läs mer: Klarna-grundare satsar miljoner på flyktingar

Precis som de flesta nystartade techbolag sneglar Welcomes grundare redan utanför Sveriges gränser.

”Drömmen är att alla som kommer till Sverige börjar använda Welcome i år. Sen vill vi göra samma sak i Europa nästa år”, säger Emma Rosman. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer