Annons
Angela Flax packar ihop sina saker i San Francisco. Bilden är från i februari i år.

Techmiljardärer vill mota bort hemlösa i San Francisco

Digitaliseringen gör datacenter till en styrelsefråga: oåtkomlig data kostar företag miljoner SPONSRAT AV Digiplex

Doldisar blir miljardärer på Spotify

Skam är en dramaserie om gymnasieungdomar på Hartvig Nissens skole i Oslo.

Facebook köper amerikanska rättigheter till norska succén Skam

Northvolts vd är Tesla-veteranen Peter Carlsson.

Uppgifter: Northvolt till både Västerås och Skellefteå

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Techmiljardärer vill mota bort hemlösa i San Francisco

Angela Flax packar ihop sina saker i San Francisco. Bilden är från i februari i år.
Angela Flax packar ihop sina saker i San Francisco. Bilden är från i februari i år. Foto: Eric Risberg/AP
Några av techmiljardärerna i San Francisco vill få bort tältlägren i stan. Men motståndarna tror inte att det skulle lösa situationen för de hemlösa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/San Francisco) San Francisco är USA:s trettonde största stad med drygt 850 000 invånare, men har näst flest hemlösa i hela landet efter New York. 795 personer per 100 000 invånare i San Francisco bor på gatan.

71 procent av de hemlösa bodde i San Francisco innan de förlorade sina hem, vilket säger mycket om bostadssituationen här. Staden har de dyraste hyrorna i landet och numera är det främst techfolket som har råd att betala dem.

Enligt den amerikanska bostadssajten Zillow spenderar medelhyresgästen i San Francisco 41 procent av sin inkomst på hyra och sparar ingenting alls.

Numera vill många av techfolket bo i stan, även om man jobbar i städer som Palo Alto och Mountain View nere i Silicon Valley. Inflyttningen har gett en pressad bostadssituation och kontrasterna i stan har blivit allt större.

De hemlösa syns på de flesta ställen i stan och är i dagsläget runt 6 500 personer. Tältlägren har motats bort och kommit tillbaka, och nu är det en ny möjlig rajd på gång. Den här gången har några techmiljardärer skjutit till pengar och får ta emot en del kritik för det.

Det är ängelinvesteraren Ron Conwey, riskkapitalisten Michael Moritz och hedgefond-chefen William Oberndorf som har gått in och stöttat det som kallas ”Proposition Q” med 50 000 dollar var, motsvarande runt 1,3 miljoner kronor totalt. Även Yahoo-vd:n Marissa Mayers man, riskkapitalisten Zach Bogue, har också donerat pengar, men en mindre summa på 2 500 dollar.

Går Proposition Q igenom i valet i november innebär det att staden kan ge hemlösa 24 timmar på sig innan de tvingar bort tältlägren. Samtidigt måste man erbjuda alternativ logi.

Motståndarna till Proposition Q menar dock att det inte kommer hjälpa de hemlösa. Att det inte löser grundproblemet. Enligt en artikel i Techcrunch finns det bara 1 203 bäddar för hemlösa och då är redan 1 875 personer på väntelistan.

Tältlägren har tagits bort i omgångar och man har tidigare bland annat erbjudit hemlösa att bo i en av de gamla pirerna i San Francisco.

Efter artikeln om techmiljardärernas donationer till Proposition Q kommenterade Ron Conwey till Techcrunch att förslaget bara gäller när det finns andra boenden.

”Det är inte hälsosamt eller omtänksamt att låta människor lida i tältläger och vi ska inte tillåta det om det finns riktiga boenden och support som vi i stället kan ge mäinnskor”, säger han.

Kritikerna tycker dock att pengarna från techmiljardärerna skulle kunna användas till vettigare saker. 

”Med Proposition Q tar vi bara bort någons tält och låter dem sova på kall betong”, säger Jennifer, chef för Coalition of Homelesness till The Guardian.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post