Hoppa till innehållet

Techmiljardärer vill mota bort hemlösa i San Francisco

Några av techmiljardärerna i San Francisco vill få bort tältlägren i stan. Men motståndarna tror inte att det skulle lösa situationen för de hemlösa.

Angela Flax packar ihop sina saker i San Francisco. Bilden är från i februari i år.
Angela Flax packar ihop sina saker i San Francisco. Bilden är från i februari i år.Foto: Eric Risberg/AP

(Di Digital/San Francisco) San Francisco är USA:s trettonde största stad med drygt 850 000 invånare, men har näst flest hemlösa i hela landet efter New York. 795 personer per 100 000 invånare i San Francisco bor på gatan.

71 procent av de hemlösa bodde i San Francisco innan de förlorade sina hem, vilket säger mycket om bostadssituationen här. Staden har de dyraste hyrorna i landet och numera är det främst techfolket som har råd att betala dem.

Enligt den amerikanska bostadssajten Zillow spenderar medelhyresgästen i San Francisco 41 procent av sin inkomst på hyra och sparar ingenting alls.

Numera vill många av techfolket bo i stan, även om man jobbar i städer som Palo Alto och Mountain View nere i Silicon Valley. Inflyttningen har gett en pressad bostadssituation och kontrasterna i stan har blivit allt större.

De hemlösa syns på de flesta ställen i stan och är i dagsläget runt 6 500 personer. Tältlägren har motats bort och kommit tillbaka, och nu är det en ny möjlig rajd på gång. Den här gången har några techmiljardärer skjutit till pengar och får ta emot en del kritik för det.

Det är ängelinvesteraren Ron Conwey, riskkapitalisten Michael Moritz och hedgefond-chefen William Oberndorf som har gått in och stöttat det som kallas ”Proposition Q” med 50 000 dollar var, motsvarande runt 1,3 miljoner kronor totalt. Även Yahoo-vd:n Marissa Mayers man, riskkapitalisten Zach Bogue, har också donerat pengar, men en mindre summa på 2 500 dollar.

Går Proposition Q igenom i valet i november innebär det att staden kan ge hemlösa 24 timmar på sig innan de tvingar bort tältlägren. Samtidigt måste man erbjuda alternativ logi.

Motståndarna till Proposition Q menar dock att det inte kommer hjälpa de hemlösa. Att det inte löser grundproblemet. Enligt en artikel i Techcrunch finns det bara 1 203 bäddar för hemlösa och då är redan 1 875 personer på väntelistan.

Tältlägren har tagits bort i omgångar och man har tidigare bland annat erbjudit hemlösa att bo i en av de gamla pirerna i San Francisco.

Efter artikeln om techmiljardärernas donationer till Proposition Q kommenterade Ron Conwey till Techcrunch att förslaget bara gäller när det finns andra boenden.

”Det är inte hälsosamt eller omtänksamt att låta människor lida i tältläger och vi ska inte tillåta det om det finns riktiga boenden och support som vi i stället kan ge mäinnskor”, säger han.

Kritikerna tycker dock att pengarna från techmiljardärerna skulle kunna användas till vettigare saker. 

”Med Proposition Q tar vi bara bort någons tält och låter dem sova på kall betong”, säger Jennifer, chef för Coalition of Homelesness till The Guardian.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera