Annons

Techmiljardärerna som förbereder sig för en AI-invasion

Illustration av Steve Huffman, vd och medgrundare för Reddit, Elon Musk, vd och grundare för Tesla och SpaceX, Antonio Garcia Martinez, författare och före detta Facebook-anställd.
Illustration av Steve Huffman, vd och medgrundare för Reddit, Elon Musk, vd och grundare för Tesla och SpaceX, Antonio Garcia Martinez, författare och före detta Facebook-anställd. Foto: Steve Huffman-Linkedin/TT-Refugio Ruiz/@antoniogm/Oatsy40/Brian Donovan/TT-Ebrahim Noroozi
Undergången är i sikte. I alla fall om man får tro techprofilerna som lägger stora pengar på att hitta tillflyktsorter och bunkra upp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) En har gjort en ögonoperation för att det kan vara svårt att få tag i glasögon och linser om världen går under. En annan har köpt mark på en ö och utrustat den med generatorer, solpaneler och ammunition.

De kallas ”preppers” – människor som förbereder sig för jordens undergång. Några av de rikaste i världen sällar sig till den skaran, och där ingår i dag techmiljardärer från Silicon Valley och New York.

Förutom naturkatastrofer och epidemier, är de också rädda för att artificiell intelligens, AI, ska revoltera mot de rika. Att utvecklingen som de själva är en del av att driva framåt ska vända sig mot dem.

I ett långt reportage i The New Yorker berättar flera techprofiler om sina förberedelser. En av huvudpersonerna i berättelsen är Steve Huffman, vd och medgrundare för ett av världens mest populära forum, Reddit.

Det var Steve Huffman som gjorde ögonoperationen. Han är 33 år och bor i San Francisco, och hans största rädsla är ”en temporär kollaps av regeringen och samhällsstrukturer” om till exempel en jordbävning skulle inträffa.

”Jag äger några motorcyklar. Jag har ett antal pistoler och ammunition. Mat. Jag tror att med det kan jag klara mig en tid i mitt hus”, säger Steve Huffman till The New Yorker.

Mannen som har köpt mark på en ö, Antonio Garcia Martinez, är en 40-årig före detta produktchef på Facebook och författare av boken Chaos Monkey. I kölvattnet av presidentvalskampanjerna under hösten bestämde han sig för att köpa in sig på en ö i regionen Pacific Northwest och bunkra upp med solpaneler, generatorer, vapen och ammunition.

”När samhället förlorar en hälsosam grund att stå på sänker det sig i kaos”, säger Antonio Garcia Martinez till The New Yorker.

När han började berätta om sitt projekt för folk i Silicon Valley sa många av dem att de också förbereder sig. Andra exempel på personer i The New Yorker är techmiljardären Peter Thiel och chefen för den prestigefyllda acceleratorn Y Combinator, Sam Altman.

Rädslorna varierar, men många oroar sig för artificiell intelligens.

Rika så kallade ”survivalister” - överlevare på svenska - delar med sig av sina erfarenheter och planer i privata Facebook-grupper. De bygger bunkrar, köper fastigheter på Nya Zeeland och köper in sig i lyxiga skyddsrum i underjorden.

För att diskutera alternativen träffas de på olika middagar och diskuterar flyktvägar, investeringar i kryptovalutor och vad som kan generera passiva intäkter.

Enligt Silicon Valley-profilen och Linkedins medgrundare Reid Hoffman handlar det om 50 procent av Silicon Valley-miljardärerna som har en tillflyktsort i USA eller utanför.

Det kan till exempel handla om ett sommarhus i ett annat land, som samtidigt fungerar som ett ställe att fly till om det skulle behövas.

”Rädslorna varierar, men många oroar sig för att när artificiell intelligens kommer ta en växande del av alla jobb så kommer det att slå tillbaka mot Silicon Valley, USA:s andra största koncentration av rikedom”, säger Reid Hoffman, till The New Yorker.

En av Silicon Valley-profilerna som flera gånger har uttryckt sin oro för vad AI kan göra mot mänskligheten är Teslas och SpaceXs grundare och vd Elon Musk.

Foto:

”Det är möjligt att AI är farligare än kärnvapen”, twittrade Elon Musk i augusti 2014.

2015 donerade han 10 miljoner dollar, motsvarande nära 90 miljoner kronor, till forskning för att hålla AI säkert.

I september förra året presenterade Elon Musk en idé om att befolka planeten Mars. Skälen han angav var bland annat att vi kommer uppleva en domedag på jorden och att Mars är den mest lämpade planeten för människan.

Läs mer: Så vill Elon Musk kolonisera mars

Men det finns de som tycker att Silicon Valley-miljärderna tar sig själva på för stort allvar och inte står upp för det de själva har åstadkommit.

”Det är en av de saker om Silicon Valley som jag aktivt ogillar - känslan av att vi är överlägsna jättar som 'rör nålen' och, även om det är vårt eget misslyckande, måste besparas, säger Max Levchin, medgrundare till Paypal, i reportaget i The New Yorker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies