Annons

Technätverk för ungdomar i förorterna läggs ned

Zakaria Hersi stod bakom Orten.io som arbetade för att rekrytera programmerare från förorten.
Zakaria Hersi stod bakom Orten.io som arbetade för att rekrytera programmerare från förorten. Foto: Amanda Lindgren (Di).
Programmet Orten.io – som skulle sammanföra ungdomar i förorten med svenska techbolag – läggs ned efter tre år. Orsaken är att grundaren Zakaria Hersi gått igenom en personlig tragedi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techprofilen Zakaria Hersi har bland annat byggt upp den svenskägda köp- och säljsajten Efritin i Nigeria och är i dag Truecallers chef för partnerskap i hela Afrika.

Vid sidan av sin egen karriär startade han 2016 nätverket Orten.io, ett program vars syfte är att utbilda personer mellan 18 och 35 år från svenska förorter i programmering och sedan sammanföra dem med arbetsgivare. 

Bambora, Paradox Interactive, Backing Minds och Qliro var några av de techföretag som vid starten anslöt sig till initiativet för att erbjuda praktikplatser till programmets deltagare.

”Mitt mål är att skapa 1 000 utvecklare från förorten till 2020. Jag vet att det här lyckats när man ser att de här människorna börjar skapa företag och komma in i styrelser, det i sig är mycket mer värdefullt”, sa Zakaria Hersi till Di Digital vid lanseringen.

Läs mer: Zakaria Hersi ska hitta programmeratalanger i förorten 

Men nu, tre år senare, väljer han att lägga ned projektet. Det beror på att Zakaria Hersis hustru Almas Elman, en känd fredsaktivist, tragiskt dödades för en dryg vecka sedan i Somalia.

”Hon var Orten.ios största fan och supporter. Genom de här åren har vi åstadkommit så mycket och hon var stolt över arbetet vi gjorde. Med det i åtanke, har jag beslutat mig för att stänga ned Orten.io i hennes minne för att fokusera på att hjälpa Elman Peace Centre efter bästa förmåga”, skriver Zakaria Hersi själv på Orten.ios Facebook-sida.

Elman Peace Centre är en fredsorganisation som 1990 grundades av Almas Elmans pappa i Somalias huvudstad Mogadishu. 

Orten.io har inte drivits som ett vinstdrivande aktiebolag utan som en ekonomisk förening. Deras olika event i Tensta, Husby, Rosengård, Bergsjön och Hammarkullen har totalt lockat över 750 personer genom åren, enligt hemsidan.

Läs mer: Han blir chef när Truecaller öppnar i Nairobi 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer