Annons

Techprofil vill bygga nya Oatly

Han var med och sålde Videoplaza för över en halv miljard under 2014. Sorosh Tavakolis nästa affär är vegansk ost. ”Ingen har riktigt försökt”‚ säger han om sitt nya bolag Noquo Foods.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter att ha sålt sitt Videoplaza, en plattform för videoannonser, för över en halv miljard kronor flyttade Sorosh Tavakoli hem till Stockholm. Här skulle han leta efter nästa grej efter sex år i London och New York.

Han investerade i solenergibolagen Bright Sunday och Trine. Snart vandrade tankarna till hållbar matproduktion. Han gick noggrant igenom flera olika metoder.

Det började med alger, som kunde ge näringsrik mat eller foder utan jordbruksbar mark eller särskilt mycket vatten. Men att producera fiskfoder visade sig för dyrt och som mänsklig mat smakade algerna för illa.

”Jag beställde hem en massa alger och insåg att jag inte kunde äta något av det. Det gick inte att krydda bort smaken heller”‚ säger Sorosh Tavakoli, som därmed gick vidare efter flera månaders förarbete.

Proteinskiftet blev en stor passion för mig.

Nästa råvara blev andmat, en proteinrik fröväxt som lever under vattenytan. Under 2018 undersökte han vad som skulle krävas för att kommersialisera produktionen. Så småningom insåg Videoplaza-grundaren att det skulle ta sju till tio år innan tiden var mogen.

Läs mer: Grundarna blir mångmiljonärer efter försäljningen av Videoplaza 

Men under hösten började Sorosh Tavakoli intressera sig för en annan form av icke-animaliskt protein: växtbaserad ost.

”Proteinskiftet blev en stor passion för mig. Konsumenter vill äta mer nyttigt och hållbart. Folk försöker äta mindre kött och mindre animaliska produkter. Den växtbaserade osten som finns är inte tillräckligt bra och säljer dåligt”, säger Sorosh Tavakoli.

Hans nya bolag, grundat ihop med bioteknikern Anja Leissner, heter Noquo Foods. De ska producera vegansk ost som ska kunna säljas till såväl restauranger och cateringverksamheter som direkt till konsumenter.

Anja Leissner har tidigare arbetat i labbmiljö hos företag som Skånemejerier och den börsnoterade specialfettstillverkaren AAK. Noquo Foods har nyligen öppnat ett eget laboratorium i Södertälje. Än så länge är de självfinansierade.

Lundabolaget Oatly, som har utmanat den traditionella mjölkindustrin med sin havremjölk, är en ”jättestor inspirationskälla”.

”Det är en ren produktutmaning”, säger Sorosh Tavakoli.

Vi hoppas kunna göra en ost för ostälskare.

”Vi har insett att det inte kommer att gå att använda oss av djur för att producera de här produkterna. Då är frågan: behöver vi ens mjölk för att göra ost? Det visar sig att ingen riktigt har försökt.”

Veganska oster är i dag ofta baserade på cashewnötter eller kokosfett. Noquo Foods utvecklar just nu en prototyp som inte bygger på några av dessa metoder. Sorosh Tavakoli inte beskriva processen närmare än så.

En del växtbaserade ostmakare letar något som liknas kasein, det långsamma proteinämnet som återfinns i animalisk mjölk. Kaseinet ger till exempel traditionella ostar sin unika konsistens.

Men inte heller den metoden är aktuell för Sorosh Tavakoli och Anja Leissners nya bolag.

”Jag tror man får hitta andra lösningar. Vi hoppas kunna göra en ost för ostälskare. Den ska tydligt vara en ost, men måste inte vara exakt som andra ostar. Det ska inte handla om att man inte ’märker’ att det inte är vanlig ost.”

Läs mer: Videoplaza-grundaren sadlar om igen: ”AI är nästa stora samhällsfråga”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer